Ga direct naar de inhoud, het hoofdmenu, het servicemenu of het zoekveld.

Informatiebeveiliging

Als zorgverlener werkt u met privacygevoelige gegevens. Deze gaan binnen en buiten uw eigen praktijk, apotheek of instelling 'over de lijn'. Het toenemend aantal netwerken en koppelingen in de zorg vergroot de continuïteit en kwaliteit, maar brengt ook een verantwoordelijkheid met zich mee: de beveiliging van digitale patiëntgegevens.

NEN 7510

De Nederlandse norm voor Informatiebeveiliging in de Zorg (NEN 7510) beschrijft welke maatregelen een zorgverlener moet nemen om toegang van onbevoegden tot patiëntgegevens tegen te gaan. De Wet burger service nummer in de zorg (Wbsn-z) verplicht zorgverleners om zich aan deze norm te houden. De Inspectie voor de Gezondheidszorg controleert hierop.

Zorgverleners die willen aansluiten op de landelijke infrastructuur voor informatie-uitwisseling in de zorg (AORTA), moeten voldoen aan de regels voor een Goed Beheerd Zorgsysteem (GBZ). De NEN 7510 is ook daar een onderdeel van.

Gedeelde verantwoordelijkheid

Een deel van deze punten regelt PharmaPartners voor u. Hierop mag u ons aanspreken. Voor het andere deel bent u zelf verantwoordelijk.