Case
Case overzicht

Apothekers Combinatie Coevorden klaar voor de toekomst met MijnGezondheid.net

Dankzij MGn combineert apotheker Peter Venema het gemak van online aanvragen met de voordelen van een fysieke apotheek

Veel tijdbesparing, een beter contact met de patiënt en een hogere productiviteit op de werkvloer. Drie klinkende resultaten die Apothekers Combinatie Coevorden boekt met de keuze voor MijnGezondheid.net (MGn) en de bijbehorende MedGemak-app. Apotheekeigenaar Peter Venema is zeer tevreden met deze twee oplossingen van PharmaPartners.

De 47-jarige Peter Venema werkt sinds 2003 als apotheker. In 2016 nam hij De Daler Apotheek, De Singel Apotheek en Apotheek Jansen (samen Apothekers Combinatie Coevorden) over. Samen met ruim dertig collega’s bedient Venema álle patiënten uit Coevorden en Dalen.

Innoveren op digitaal gebied staat centraal

Om dat forse patiëntenbestand optimaal van dienst te zijn, is een sterk apothekersinformatiesysteem absolute noodzaak. “Daarom stapten wij in 2022 over naar Pharmacom, zodat we een ijzersterke communicatielijn en een foutloze gegevensuitwisseling hadden met huisartseninformatiesysteem Medicom. Dat werd door alle huisartsen in Coevorden en Dalen gebruikt”, legt Venema uit. Die overstap is tekenend voor het vooruitstrevende karakter van Apothekers Combinatie Coevorden. Venema: “Wij staan altijd open voor innovatie en doen ook veel op dat gebied. Zo hebben wij al ruim vijf jaar een chatfunctie voor patiënten. Daarmee kunnen patiënten vragen stellen aan de apotheek én herhaalrecepten aanvragen.”

Door de jaren heen zag Venema dat veel patiënten, van net zestien tot ver in de tachtig, de weg naar de chatfunctie goed wisten te vinden. “Dat was voor mij de bevestiging dat opereren in het digitale domein veel potentie had”, vertelt hij. “Zodoende ging ik in gesprek met PharmaPartners om meer te weten te komen over MijnGezondheid.net.” Na afloop was het voor Venema zonneklaar dat hij MGn en de bijbehorende MedGemak-app wilde implementeren in zijn apotheken. Met MGn en de bijbehorende app kunnen patiënten snel en eenvoudig gezondheidszaken regelen bij hun apotheek en huisarts. Zo kunnen ze hun medicatiestatus inzien en betrouwbare informatie over geneesmiddelen en aandoeningen raadplegen. Daarnaast is het mogelijk om een vraag te stellen via een eConsult en een afspraak te maken met de huisarts. Het is bovendien heel eenvoudig om via MGn medicijnen te bestellen.

Vlekkeloze implementatie

Hoewel de weg naar een gloednieuw systeem vaak wat hobbelig kan verlopen, was daar bij Apothekers Combinatie Coevorden geen sprake van. “De implementatie van MGn verliep vlekkeloos”, geeft Venema aan. “Enerzijds doordat wij een team hebben dat nieuwe dingen makkelijk oppikt. En anderzijds vanwege de goede begeleiding en scholing vanuit PharmaPartners. In anderhalf uur loodsten ze ons door álle ins en outs van MGn.” En daar hield de ondersteuning van PharmaPartners niet op. Want ook bij het onder de aandacht brengen van MGn bij de patiënten speelde het softwarebedrijf een grote rol. “Van PharmaPartners kregen we flyers en visitekaartjes, die we vervolgens weer aan onze patiënten konden geven. Dat droeg zeker bij aan de succesvolle implementatie van MGn.”

Venema ziet inmiddels dat zijn patiënten volop gebruikmaken van MGn en MedGemak, wat hem uiteraard tot grote tevredenheid stemt. “Ruim vijftig procent van de herhaalrecepten verloopt via MGn”, legt hij uit. “En dat levert ons ontzettend veel tijdswinst op. Waar we voorheen wel drie keer per dag door dezelfde patiënt werden gebeld met de vraag of zijn medicatie al klaarlag, is het volledige proces nu eenvoudig te volgen via een track and trace-systeem. De patiënt krijgt automatisch een e-mail op het moment dat de medicatie klaarligt.”

Apotheek van de toekomst heeft MGn

Het automatiseren van de herhaalservice is een treffend voorbeeld van het succes van het patiëntenportaal. “MGn zorgt voor meer rust binnen onze apotheken. Doordat alles online binnenkomt, behoren onnodige telefoontjes en stapels papieren tot het verleden. Daardoor werken we veel efficiënter én zijn we veel productiever”, zegt Venema lovend. “Bovendien ontlasten we met MGn de assistenten van de huisartsenpraktijk. Zij krijgen veel minder vragen over of aanvragen voor medicatie binnen, omdat dat nu grotendeels bij ons ligt.”

Venema is blij met zijn keuze voor MGn en MedGemak. Het duo is inmiddels een mooie aanvulling bij Apothekers Combinatie Coevorden. “Met het gebruiksgemak, de tijdswinst en de efficiëntie biedt het een enorme toegevoegde waarde voor onze apotheken”, aldus de apotheekeigenaar. “Ik raad het andere apotheken zeker aan om met MGn aan de slag te gaan. Zeker ook vanwege de opkomst van de internetapotheek, die zich ontpopt als serieuze concurrent van de fysieke apotheek. MGn biedt het beste van twee werelden. Je combineert het gemak van online aanvragen met de voordelen van een fysieke apotheek waardoor je spoedrecepten bijvoorbeeld sneller kunt leveren.”

Download ""