samenwerken
Case
Case overzicht

Patiënten vinden de Herhaalservice een verademing

De Regenboog Apotheek scoort bij haar patiënten met het gemak van de Herhaalservice. “Mensen vinden het vervelend als ze steeds dezelfde vijf middelen moeten aanvragen. Die zorg nemen we hen uit handen.”

Logisch gevolg IT-samenwerking

De introductie van de Herhaalservice is een logisch gevolg van de IT-samenwerking met de huisartsen, vertelt apotheker Marco Hamer. “Het idee werd positief ontvangen in het FTO. De afschaffing van de huisartsvergoeding voor herhaalreceptuur bracht de ontwikkelingen in een stroomversnelling.”

Voorzichtig met psychofarmaca

Er was een pilot van een half jaar met één huisarts. In die periode kregen alle 15 geïncludeerde patiënten minimaal één keer hun herhaalreceptuur. “Uitgangspunt was een vrij eenvoudig protocol. Alle patiënten die minimaal één geneesmiddel chronisch gebruiken, komen na drie maanden gebruik in aanmerking voor de Herhaalservice. Bij psychofarmaca zijn we voorzichtig, maar stabiele patiënten kunnen meedoen. Bij hen kan de Herhaalservice zelfs de therapietrouw vergroten.”

Eén keer naar de apotheek

Huisarts, patiënten en apotheek waren enthousiast over de pilot. Marco: “Patiënten vinden de Herhaalservice een verademing. Eerder moesten ze voor één recept vaak meerdere keren naar de apotheek, omdat niet alle middelen voorradig waren. Nu kunnen ze altijd alles in één keer ophalen of laten bezorgen.”

Stimulans therapietrouw

De huisartspraktijk krijgt door de Herhaalservice minder telefoontjes. De tijd die dat oplevert, kunnen de doktersassistenten goed gebruiken. Een ander voordeel is dat de medicatievoorziening voor het grote aantal mensen met taal- en leesproblemen in de wijk via de Herhaalservice goed verloopt. “En – last but not least – de therapietrouw van mensen in de Herhaalservice neemt toe.”

Ruim een jaar na afronding van de pilot nemen alle huisartspraktijken van het Medicom/Pharmacom-cluster Malburgen deel aan de Herhaalservice.

 

Patiënten vinden de Herhaalservice een verademing
Marco Hamer

Werkwijze Herhaalservice

De Herhaalservice is onderdeel van de dagelijkse routine in de apotheek. “De verantwoordelijke assistente checkt iedere donderdag welke medicatie de komende week afloopt. Vervolgens zet ze de herhaallijsten voor fiattering in Medicom, het systeem van de huisarts. Na akkoord van de huisarts, zetten we de recepten klaar. Op maandag ontvangen de patiënten het bericht dat hun medicijnen klaar staan en gaat de bezorger op pad.”

Download ""