pharmapartners integrale eerstelijnszorg ict voor het hele gezin
Case
Case overzicht

Je praktijk op zak met Medicom iPad

Huisarts Marc Spruit uit Alphen aan den Rijn testte Medicom iPad en raakt er niet over uitgepraat. Hij doet meer in minder tijd en de kwaliteit van zorg neemt toe. Voor hem geen pakken papier meer, maar het digitaal dossier mee onder de arm.

Ik rijd geen visite meer zonder Medicom iPad
Marc Spruit, Huisarts

Marc legde al eerder zijn medische naslagwerken uit de tas. “Het formularium, labkaartjes, zorgstandaarden, ze zijn tegenwoordig allemaal toegankelijk via internet. Steeds meer huisartsen ervaren de gemakken van mobiele technologie.”

Medicatiebewaking onderweg

Het grootste voordeel van Medicom iPad is voor Marc dat hij comedicatie, allergieën, contra-indicaties en intoleranties kan checken als hij een recept uitschrijft tijdens de visite. “Dat scheelt zo veel tijd. Handig is verder dat ik tijdens de visite al vervolgacties in gang kan zetten. Bijvoorbeeld de doorverwijzing naar een specialist.”

Een specialist met een vraag over een patiënt hoeft tegenwoordig niet meer te wachten tot Marc terug is in de praktijk. “Ik zoek het dossier er gewoon even bij op de iPad. Vraagt een patiënt naar de laatste bloeduitslagen, idem dito.”

Soepele introductie

Medicom iPad werkte vanaf de eerste dag zonder problemen. “Je moet er natuurlijk wel voor zorgen dat je mobiele verbinding goed is en dat je geen last krijgt van datalimieten van een provider.”

Marc had wel een paar dagen nodig om te wennen aan het gebruik van de iPad tijdens de visite. “Niet omdat het ingewikkeld is, maar omdat je op een klein schermpje tuurt en minder oogcontact hebt met de patiënt. Een los toetsenbordje is een absolute must.”

Betaalbare intelligentie

De zorginhoudelijke en praktische voordelen van Medicom iPad wegen volgens Marc ruimschoots op tegen de kosten. “PharmaPartners vraagt een reële vergoeding voor de Medicom iPad applicatie. Dat verzekert je van een stabiele en goed beveiligde toepassing. De aanschaf van een iPad en de kosten voor de applicatie zijn op te voeren als praktijkkosten. Je hebt hiermee een stuk intelligentie op zak waarmee je tijd bespaart en fouten voorkomt. Dat is onbetaalbaar.”

IT met visie

De ontwikkeling van Medicom iPad past in PharmaPartners visie voor efficiënte, toegankelijke en hoogwaardige zorg, georganiseerd rondom de patiënt. “Als gebruiker reken je je HIS-leverancier af op de functionaliteit die je in gebruik hebt. Gelukkig denkt PharmaPartners verder dan dat. De meeste huisartsen hebben nooit gevraagd om een met het HIS geïntegreerd patiëntenportaal of een koppeling met een keteninformatiesysteem. Nu doen we daar ons voordeel mee bij het inrichten van ketenzorg voor chronische patiënten.”

Mobiele toepassingen voor de patiënt

Met PharmaPartners wisselt Marc graag van gedachten over de uitbreiding van mobiele toepassingen. “Ik denk bijvoorbeeld aan een smartphone- en tabletuitvoering van het patiëntenportaal MijnGezondheid.net. Er komt een tijd dat de patiënt alle doorsnee gezondheidszaken via IT afhandelt.”

Alle informatie op zak

Voor Marc kunnen de ontwikkelingen niet snel genoeg gaan. Medicom iPad is een belangrijke eerste stap. “Je kunt beter niets weten over de patiënt dan een beetje. Met Medicom iPad heb ik alle informatie op zak. Dat vind ik geweldig, dat ik geen informatie kan missen.”

Download ""