Cursus webinar
Case
Case overzicht

Mobiel werken met Medicom | “Fijn om ’s avonds nog even de post bij te werken”

Op de praktijk, in de trein of thuis na het eten. Met speciaal daarvoor ingerichte laptops kunnen alle tachtig huisartsen van de Zorggroep Almere sinds kort mobiel werken met Medicom.  “Heerlijk!”, zegt Dennis Mulder, huisarts en medisch manager. “Ik heb meer controle en tijd voor de dingen die ons werk écht interessant maken.”

In de zeventien praktijken van Zorggroep Almere leefde al lang de wens om mobiel te werken met  Medicom. “Corona maakt de roep om flexibele werkplekken onder huisartsen nog groter. En leert ons bovendien dát we ook buiten de praktijk prima zorg kunnen aanbieden”, aldus Dennis Mulder van Huisartsenpraktijk De Spil.

“Een van de huisartsen in de zorggroep was tijdens de tweede golf positief getest. Met Medicom op de laptop kon hij thuis tachtig procent van de zorg telefonisch of via beeldbellen voortzetten. Als je uitlegt dat het even niet anders kan vanwege corona, dan is daar alle begrip voor. Ook los van de crisis is mobiel werken handig voor huisartsen. Als je thuis met één been omhoog zit vanwege een verstuikte enkel bijvoorbeeld. Of helemaal niet ziek bent. Maar elke dag drie kwartier met de trein reist en onderweg in Medicom wil inloggen. Ook voor assistentes is het fijn. Een van onze assistentes  heeft vanuit huis alle patiënten-lijsten voor de griepprik aangeleverd en bewerkt. Een hele klus, die ze sneller afrondt zonder alle afleiding in de praktijk.”

Medicom in de Cloud

Almere is de tweede zorggroep die op grote schaal mobiel werkt met het huisartseninformatiesysteem Medicom van PharmaPartners. De ZONBOOG-groep in de regio Rijnmond zette deze stap vier jaar terug met hulp van ZON ICT. De specialist in hardware-oplossingen voor de eerstelijnszorg.

Voor de 35 huisartsen van de ZONBOOG bedacht ZON ICT een netwerktechniek waardoor ze met een laptop altijd en overal kunnen inloggen in Medicom. Dat kan namelijk niet zomaar. Om beveiligings-technische redenen is Medicom verbonden aan één IP-adres. In principe werk je daardoor vanuit één ‘praktijkadres’ in het systeem.

Om toch vanuit de mobiele werkplek in te kunnen loggen ontwikkelde ZON ICT de ZONBOOK pro laptop met Medicom in de Cloud. George Vollebregt van ZON ICT legt uit:  “Door een slimme beveiligde netwerktechniek lijkt het alsof deze Medicom-laptops in de praktijk staan, en met het juiste IP-adres zijn verbonden. In werkelijkheid werken de huisartsen virtueel met Medicom.” Desondanks blijft de verbinding veilig en waarborgt deze nog steeds dat de laptop aan de Medicom praktijk verbonden is.

“Ik vind het heerlijk. Het geeft mij rust om thuis na het eten nog even in te loggen in Medicom en wat post en administratie te doen. Op de praktijk kan ik me dan meer verdiepen in de sociale aspecten van zorg, kwetsbare ouderen of de leefstijl van chronische patiënten. Oftewel: al die dingen die ons werk écht interessant maken.”
Dennis Mulder, huisarts en medisch manager

’s Avonds post bijwerken

ZONBOOG is erg enthousiast over de nieuwe manier van werken. Vollebregt: “Sommige huisartsen vinden het fijn om ’s avonds nog even de post bij te werken. Ook vinden ze het prettig om gegevens  bij de hand te hebben tijdens visites thuis of in onze verpleeghuizen. Tot slot is beeldbellen volledig  geïntegreerd in onze laptops.”

Om de zorg te verbeteren vindt ZON ICT het belangrijk om zoveel mogelijk kennis en ervaring over betere, digitale zorg te delen. Op verzoek van PharmaPartners dacht de ICT-leverancier dan ook graag mee over een passende mobiel-werken-oplossing voor de zorgcollega’s in Zorggroep Almere.

Vollebregt. “Het ging ons puur om het samen sparren en delen van informatie. Almere heeft een hele stevige ICT-afdeling. Op basis van ons gesprek over Medicom in de Cloud besloot de afdeling om zelf een vergelijkbare technische oplossing in te richten.”

Alle vaste computers vervangen

Huisarts Dennis Mulder fungeerde als ‘proefkonijn’ binnen Zorggroep Almere.  “Van PharmaPartners  kreeg ik een laptop met Medicom om te testen of deze oplossing tegemoet kwam aan onze wensen. Dat bleek zo te zijn. Vervolgens is door de ICT-afdeling van de Zorggroep Almere onderzocht welke technieken het beste pasten om de oplossing definitief in te richten. De Zorggroep Almere gebruikt nu de Palo Alto als firewall voor haar omgeving; het netwerk wordt bestuurd door Aruba Clearpass.

De Zorggroep Almere heeft afgelopen zomer alle computers van huisartsen en praktijkassistentes vervangen door laptops. Mulder: “Ik vind het heerlijk. Het geeft mij rust om thuis na het eten nog even in te loggen in Medicom en wat post en administratie te doen. Op de praktijk kan ik me dan meer verdiepen in de sociale aspecten van zorg, kwetsbare ouderen of de leefstijl van chronische patiënten. Oftewel: al die dingen die ons werk écht interessant maken.”

 

 

Download ""