pharmapartners integrale eerstelijnszorg ict voor het hele gezin
Case
Case overzicht

Online receptcontrole: gewoon thuis op de bank

Apothekers die het CDPA gebruiken kunnen de receptcontrole via iedere iPad of laptop doen. Overal en wanneer het hen uitkomt. “Ik ben absoluut een fan van digitale receptcontrole en dit maakt het nog flexibeler”, reageert apotheker Marya Verwegen uit Almere. Zij was betrokken bij de ontwikkeling en testte de functionaliteit.

De nieuwe functie is volgens Marya Verwegen super simpel: “Als je het CDPA hebt, kun je bij wijze van spreken thuis op de bank de recepten nakijken. Je gaat via een beveiligde inlog naar een online omgeving van PharmaPartners. Daar zie je de recepten en de bijbehorende bewakingssignalen en daarmee kun je direct aan de slag. Wat je doet wordt opgeslagen in het CDPA.”

Voor middernacht

Er zijn allerlei situaties te bedenken waardoor het niet lukt om de receptcontrole in de apotheek te doen. “Een nascholing, een vergadering, een ziek kind thuis, een paar uurtjes vrij zonder vervanging”, somt Verwegen op. “Dan is het makkelijk dat je niet terug hoeft naar de apotheek en toch kunt voldoen aan de eis van de Inspectie om de recepten voor middernacht na te kijken. En natuurlijk willen veel collega’s die controle liefst al doen voordat het recept de deur uit gaat. Dan helpt het als je de controle onafhankelijk van tijd en plaats kunt doen.”

Alle signalen

Het is een mooi verlengstuk van de digitale receptcontrole in het CDPA, oordeelt Verwegen. “Die heb ik de hele dag open staan en ik kijk steeds tussendoor wat recepten na. Daarna kan ik meteen verder met iets anders. Dat is toch een stuk efficiënter dan een stapeltje papier pakken en er weer voor gaan zitten. Bovendien heb je er altijd de bijbehorende medicatiesignalen bij. Op papier moet je er maar vanuit gaan dat het geprinte bewakingssignaal op het recept is geplakt.”

Handig

Ook in de samenwerking binnen de zorggroep is digitale receptcontrole handig, vindt Verwegen. “We hebben vijftien apotheken en bijna geen apotheker werkt fulltime. We moeten dus geregeld voor elkaar nakijken. Daarvoor hoef ik nu de deur niet meer uit. Ik kan gewoon inloggen op de omgeving van de andere apotheek.”

Download ""