Samen werken aan duurzame zorg
Case
Case overzicht

Rijncoepel brengt beslisondersteuning in de praktijk

De huisartsenpraktijken die zijn aangesloten bij Rijncoepel werken sinds begin 2018 met MedicomSmart. Dat ondersteunt hen bij het toepassen van richtlijnen, het uitvoeren van afspraken met de zorgverzekeraar over doelmatig voorschrijven en het screenen van de populatie op bepaalde kenmerken. “In het tweede kwartaal is het gebruik flink gestegen”, vertelt Adriaan Timmers. Hij ondersteunt de implementatie vanuit de zorggroep.

Eind 2017 kregen de huisartsen en praktijkondersteuners van de vijftien Rijncoepel-praktijken een MedicomSmart-training van PharmaPartners.

“In het eerste kwartaal van 2018 ging het systeem live”, vertelt Timmers. Tegen zijn verwachting in, zetten de meeste praktijken direct veel richtlijnen aan. “Er zijn inmiddels zo’n zestien onderwerpen beschikbaar, daarnaast zijn op verzoek van klanten richtlijnen gemaakt die passen bij regionale afspraken met zorgverzekeraars over doelmatig voorschrijven. Ook onze zorgverzekeraar, Zorg & Zekerheid, staat daartussen. Als je erop klikt, verschijnt een setje richtlijnen waarmee je je voorschrijfgedrag gedurende het jaar kunt corrigeren, zodat je aan het eind van het jaar de vergoeding van de zorgverzekeraar krijgt.”

Sleutel tot succes

De praktijken bepalen zelf hoe zij MedicomSmart inzetten. Adriaan Timmers houdt de vinger aan de pols en deelt tips en ervaringen van praktijken via een MedicomSmart-nieuwsflits. Als er vragen zijn, kunnen de praktijken bij hem terecht en af en toe organiseert hij een bijeenkomst om een bepaald aspect van de beslisondersteuning onder de aandacht te brengen. “De rapportages die ik van PharmaPartners krijg, laten zien dat een aantal praktijken beduidend meer signalen afhandelt dan andere. Ik heb hen gevraagd wat de sleutel tot hun succes is. Dat blijkt met name de afspraak tussen huisartsen en POH’s te zijn om de kennisregels zoveel mogelijk te bekijken en af te handelen als het dossier wordt geopend. Bij koplopers Irisplein en Zuidwest Zorgzaam pakken vooral de POH’s veel kennisregels op.” Het systeem ondersteunt een snelle afhandeling van signalen. Verschijnt bijvoorbeeld de melding dat kalium moet worden geprikt, dan kan van daaruit direct een labaanvraag worden aangemaakt.

Twee manieren

De praktijk waar Timmers tot 2016 praktiseerde, fungeerde als testpraktijk voor MedicomSmart. “In die periode werd al duidelijk dat professionals op twee manieren gebruikmaken van beslisondersteuning. De een vindt het fijn om kennisregels direct tijdens het consult op te pakken en af te handelen, de ander geeft er de voorkeur aan om af en toe een selectie te maken en een rijtje af te werken. Casefinding dus. Toch is die functie bij onze praktijken nog niet geland. Dat is jammer, want gaten in de registratie kun je met casefinding in MedicomSmart veel makkelijker opsporen en oplossen dan met de Q-module.”

Hoofdbehandelaar

Timmers bracht casefinding nog eens onder de aandacht tijdens een bijeenkomst met POH’s en wijdde er in zijn nieuwsflits een tip aan. “Voor het goed zetten van de hoofdbehandelaar bijvoorbeeld, maak je in MedicomSmart een selectie op basis van een van de richtlijnen. Dat resulteert meteen in een lijst van patiënten waarbij een correctie nodig is. Wil je dat laten afhandelen door de assistente, dan kun je de lijst eenvoudig doorzetten en er een actie aan koppelen.”

Uitbreiden succesvolle pilots

Rijncoepel wil MedicomSmart ook inzetten voor de brede implementatie van twee succesvolle pilots van de proeftuin Gezonde Zorg, Gezonde Regio (GZGR). “Zoals de pilot ‘Tussen wal en schip’, waarbij we CVRM-patiënten opspoorden die zijn ingesteld door de cardioloog en zijn overgedragen aan de huisarts, maar die niet in de praktijk zijn langsgekomen. Daardoor vindt er geen monitoring plaats en daar willen we verandering in brengen”, verduidelijkt Timmers. “Kennisinstituten Health Base en STIZON zijn de benodigde algoritmes aan het ontwikkelen en het lijkt erop dat de zorgverzekeraar de aanschaf en het abonnement op MedicomSmart wil vergoeden als praktijken het gebruiken voor implementatie van de GZGR-pilots.”

Doorklikken

Binnen de proeftuin Gezonde zorg, Gezonde regio wordt de data uit systemen van alle betrokken zorgverleners gebruikt om een beter beeld te krijgen van de gezondheid van de patiënt door de tijd. STIZON verzorgt deze analyses. Een grote wens van Timmers is dat deze onder MedicomSmart komen te hangen. “Stel dat de kennisregel zegt dat je het cholesterol van een patiënt moet verlagen, dan zou je door moeten kunnen klikken naar de analyse van STIZON. Die laat zien wat het verloop van de cholesterolwaarde in de afgelopen tien tot vijftien jaar is geweest, welke interventies hebben plaatsgevonden en hoe het zit met de therapietrouw. Alle partijen zijn het erover eens dat zoiets moet gebeuren, het is alleen nog de vraag wanneer.”

Meer informatie

Wenst u meer informatie over MedicomSmart? Neem dan gerust contact met ons op via 088 688 88 88 of huisartsenzorg@pharmapartners.nl.
Productpagina
Blog

Download ""