
Patiënten kunnen hun gegevens ophalen en beheren in een Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO) met het MedMij-label.
MedMij ontwikkelt een Nederlandse standaard voor het veilig uitwisselen van gezondheidsgegevens tussen (het systeem van) de zorgverlener enerzijds en de Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO) van de patiënt anderzijds. Deze uitwisseling vindt bij de huisarts bijvoorbeeld plaats tussen het Huisartsinformatiesysteem (zoals Medicom) en een zelfgekozen eigen PGO van de patiënt. Met een PGO kunnen zorggebruikers hun gezondheidsgegevens op één plek inzien, beheren en delen. Zo weten patiënten beter wat er speelt en krijgen zorgverleners een completer beeld, waardoor je samen tot de best passende zorg kunt komen.
PGO’s en systemen van zorgaanbieders krijgen alleen een MedMij-label als ze aan strenge beveiligingsmaatregelen voldoen bij het gegevens uitwisselen volgens MedMij-afspraken. Daarnaast stelt MedMij ook hoge eisen aan de toegangsbeveiliging van een PGO. Alleen de eigenaar van een PGO kan inloggen, tenzij de eigenaar dit zelf anders aangeeft. Kijk voor meer informatie ook op https://www.medmij.nl/.
In een PGO worden de huisartsgegevens gedeeld, welke gebaseerd zijn op de professionele samenvatting over 14 maanden. Daarnaast worden de specialistenbrieven, radiologieberichten en pathologieberichten via Documenten (PFDA) gedeeld. Later dit jaar worden de verwijsbrieven gedeeld indien aangevinkt.
Nee: een patiënt die een PGO met het MedMij-label gebruikt kan veilig een digitale kopie van zijn medisch dossier ophalen bij de zorgaanbieder, mits deze ook het MedMij-label heeft. Het ophalen van medische gegevens gebeurt altijd op initiatief van de patiënt. Daar hoeft u al zorgverlener niks voor te doen.
Nee, omtrent het PGO van de patiënt is niet inzichtelijk voor de zorgverlener welke PGO de patiënt gebruikt en welke data er worden ontsloten. De patiënt haalt de informatie zelf actief op uit de PGO.
Nee, de patiënt kan niks in het EPD aanpassen of toevoegen. De patiënt haalt namelijk enkel een kopie van de gegevens op, waardoor de gegevens op het EPD intact blijven. Wel kan een patiënt sneller foutjes in het EPD opmerken en deze doorgeven aan een zorgverlener. Bijvoorbeeld als in het dossier staat aangegeven dat een patiënt al een tijdje een bepaalde pijnstiller gebruikt, terwijl deze daar al een tijdje mee is gestopt. Op die manier optimaliseren de zorgverlener en de patiënt samen het dossier.
Alle PGO’s met het MedMij-label communiceren op dezelfde wijze met zorginformatiesystemen die ook het label dragen. Het maakt dus niet uit of patiënten allemaal dezelfde PGO hebben, of dat ze veel verschillende PGO’s gebruiken.
Zodra de patiënt data in de PGO heeft ontvangen, is het onderdeel van zijn/haar persoonlijke dossier. De patiënt besluit zelf met wie deze informatie gedeeld wordt. U als zorgverlener bent niet verantwoordelijk voor de data het in de PGO zit.