Tijdlijn-ter-ere-van-jubileum-PharmaPartners
Nieuws overzicht
Deel op:

40 jaar PharmaPartners: met technologie het verschil maken in de zorg

Uit je comfortzone en door andere ogen kijken naar de ontwikkelingen in de wereld en in de zorg. Dat effect had het inspirerende verhaal van toekomstfilosoof Ruud Veltenaar op de ruim 250 huisartsen, apothekers, zorgbestuurders en andere betrokkenen die op 23 november jl. te gast waren bij de Fabrique in Utrecht. PharmaPartners vierde haar 40-jarig jubileum met een verrassende blik op de toekomst.

Directeuren Dorinda van Oosten en Sander de Jong trapten de bijeenkomst af met een warm welkom, in het bijzonder voor Jan Rolloos, de ‘founding father’ van PharmaPartners, die samen met de voormalige directie en de gebruikers van het eerste uur trots op de eerste rij zat. Want de digitale samenwerking die hij samen met de eerste gebruikers en ontwikkelaars in de eerste lijn wilde faciliteren, is nu actueler dan ooit. “We maken software voor het leven”, zei Van Oosten, “en zijn nog lang niet op de helft.” De wereld digitaliseert, de zorg ook. PharmaPartners neemt daarin graag het voortouw, maar wel – zo zei Van Oosten – vanuit de menselijke maat.

Andere waarden

“Gaan we de goede kant uit?”, vroeg dagvoorzitter Ruud Veltenaar de aanwezigen. Hij is toekomstfilosoof, ‘friskijker’ en doceert onder meer aan Nyenrode University, de London Business School en MIT Boston. Hij leidde de zaal in hoog tempo door ontwikkelingen die ons leven drastisch kunnen veranderen. Te beginnen met de opwarming van de aarde, die volgens berekeningen van MIT Boston eerder 3,5 tot 4 °C zal bedragen dan de 1,5 °C waar het volgens het IPCC-rapport dat in oktober verscheen absoluut onder moet blijven. Wat voor een impact heeft dat op onze gezondheid? Tegelijkertijd constateerde hij dat de focus van bedrijven verschuift van welvaart en marktaandeel naar van waarde zijn voor mensen.

De wereld kantelt

Omdenken, toekomstbestendig en ethisch verantwoord bezig zijn wordt in de toekomst steeds belangrijker. Want de wereld kantelt. Door exponentiële technologie die leidt tot sociale innovatie en door democratisering van data, kennis, vaardigheden en gezondheid. Over 20 jaar kost het maken van een genetisch paspoort bijna niets meer en wordt het opgenomen in het basispakket, voorspelde Veltenaar. Dan krijg je in één keer de juiste medicatie in de juiste dosering voorgeschreven. En waar iemand met een onbekende vorm van longkanker langs vier oncologen gaat die het antwoord schuldig moeten blijven, komt artificial intelligence (IBM Watson) binnen 17 seconden al met een oplossing. Wat onmogelijk leek, komt door technologie binnen bereik. We hebben het over privacy en security, zei Veltenaar, maar we moeten het vooral hebben over ethiek, over hoe we al die ontwikkelingen en mogelijkheden zo kunnen inzetten dat ze waarde toevoegen voor mensen. Zijn boodschap luidt: if it is to be, it is up to me.

Gouden stap

Bij een feestje hoort een cadeau, vonden de gebruikersverenigingen VeGoM en VeGoP. Voorzitters Ruud Gebel, Raymond Kolman en Albert Drouven overhandigden het beeld ‘De gouden stap’ aan de jubilaris. Een bronzen eend die een enorme stap vooruit zet. Symbolisch en het ontlokt een lach. “En er valt genoeg te lachen”, aldus Gebel. “PharmaPartners blijft groeien en het lijkt me een leuk bedrijf om voor te werken. Het is een bedrijf dat een grote stap durft te zetten en tegelijkertijd aandacht heeft voor kwaliteit, beveiliging, onderhoud en wetgeving. Met innovaties zoals MedicomSmart en de MedGemak app en een prima helpdesk is er genoeg om trots op te zijn. Een bedrijf dat klaar is voor de toekomst en de toekomst mede vormgeeft. Op naar het 50-jarig jubileum, naar de volgende gouden stap!”

Inzetten op gezondheid

Voordat de aanwezigen konden toasten op de behaalde mijlpaal, ging Veltenaar hen voor in een discussie over de stijgende zorgkosten en de houdbaarheid van het zorgsysteem. Uitgangspunt was de uitzending ‘Peperdure pillen’ van VPRO Tegenlicht op 15 november jongstleden. Zit er een weeffout in het systeem? We zouden meer moeten inzetten op de gezondheid van mensen in plaats van op het behandelen van ziekten, betoogden verschillende huisartsen. Zij pleitten voor meer focus op preventie en financieren op resultaat in plaats van volume. Ook het ontsluiten van data voor zorgverleners en patiënten bleek een ‘hot issue’. “We worstelen met privacy en ondertussen gaan er mensen dood.” Apothekers plaatsten een kanttekening bij de discussie over dure geneesmiddelen. Die gaat over een klein aantal (oncologie)middelen dat in het ziekenhuis wordt verstrekt. Het probleem in de openbare apotheek is juist dat de beschikbaarheid van geneesmiddelen onder druk staat door de lage prijs die zorgverzekeraars vergoeden. Internationaal opererende farmaceuten willen of kunnen daarvoor niet leveren en een meerprijs komt voor rekening van de patiënt.

Kiana Thomassen

Kiana Thomassen

Troonrede voor de zorg

Kortom: er valt nog veel te winnen en te verbeteren in de zorg. Disruptieve technologie brengt wellicht sneller dan we nu verwachten oplossingen die we nog niet kunnen voorzien. De zorg van de toekomst voor de generaties na ons. Kiana Thomassen – een meisje van 9, bijna 10 – schetste hoe die eruit kan zien. Zoals ze zelf zei: een soort troonrede voor de zorg in de toekomst. Een toekomst waarin technologie ‘zorg op maat’ mogelijk maakt, het contact tussen patiënten en zorgverleners vereenvoudigt, afrekent met wachttijden en ervoor zorgt dat zorgverleners het minder druk hebben, zodat ze meer met patiënten kunnen praten. “Want dat kunnen robots niet.” En het persoonlijk contact blijft ook in 2050 heel belangrijk!

Lees hier het dagboek van Kiana Thomassen

Download ""