Uw uitdaging onze uitdaging
Nieuws overzicht
Deel op:

Bespaar tijd met de Actualiteitscontrole!

Afgelopen jaar is in het kader van het ‘LSP-verbeterplan’ de Actualiteitscontrole gebouwd en toegevoegd aan de LSP-module in Pharmacom. Sinds de uitlevering van versie 498 hebben alle apotheken de mogelijkheid om de Actualiteitscontrole aan te zetten en zien we een sterke toename in het gebruik van deze nieuwe functionaliteit.

De spoed-, dienstapotheken en politheken waren er snel bij en hebben de Actualiteitscontrole in veel gevallen al aanstaan. Ook omarmen steeds meer stadsapotheken de Actualiteitscontrole en ervaren de voordelen ervan in de dagelijkse receptverwerking. Uit onderzoek blijkt dat meer dan 250 apotheken de Actualiteitscontrole hebben geactiveerd en erg positief zijn over de tijdswinst die het ze oplevert.

Wat is de actualiteitscontrole?

Met de actualiteitscontrole kunt u tijdens de receptverwerking, bij het ontvangen van een elektronisch recept en bij het beoordelen van het dossier, snel via het Landelijk Schakelpunt (LSP) controleren of er voor de betreffende patiënt nieuwe informatie beschikbaar is. Hiervoor is geen UZI-pas benodigd. Wanneer er geen nieuwe informatie is, kunt u direct verder met uw werkzaamheden. Dit bespaart u tijd!

Als er wel nieuwe medicatiegegevens beschikbaar zijn via het LSP dan wordt het dossier van de patiënt in Pharmacom bestempeld als ‘niet-actueel’. In dit geval is het uiteraard verstandig om de nieuwe medicatiegegevens op te vragen via het LSP. Hiervoor dient u wel de UZI-pas te gebruiken.

“In 2 van de 3 gevallen geeft de Actualiteitscontrole aan dat het dossier up-to-date is. De Actualiteitscontrole voorkomt dat u dan onnodig het LSP gaat bevragen.”

Receptverwerking met actualiteitscontrole uit versus aan

Woensdagochtend, 10:00 uur. Mevrouw Pietersen komt in uw apotheek om haar geneesmiddelen op te halen. Sinds de laatste keer dat mevrouw Pietersen bij u in de apotheek was, zijn er voor haar geen nieuwe medicatiegegevens op het LSP aangemeld door andere apotheken.

 • Voorbeeld Actualiteitscontrole ‘uit’
  Als de Actualiteitscontrole uit staat, zal tijdens het verwerken van het recept van mevrouw Pietersen het LSP bevraagd worden (met UZI-pas) om de medicatiehistorie en ICA’s op te halen. Pharmacom kan namelijk niet vaststellen of er wel of geen nieuwe medicatiegegevens beschikbaar zijn via het LSP. Tijdens de verwerking dient u de medicatiehistorie en ICA-schermen zelf te beoordelen waarna u concludeert dat er niets nieuws toegevoegd dient te worden aan het dossier van mevrouw Pietersen. Het bevragen en beoordelen kost aardig wat tijd, terwijl dat in dit geval voor niets is geweest.
 • Voorbeeld Actualiteitscontrole ‘aan’
  Als de Actualiteitscontrole aan staat, zal tijdens het verwerken van het recept van mevrouw Pietersen eerst een snelle check gedaan worden of het zinvol is om het LSP te bevragen. In dit voorbeeld geeft de Actualiteitscontrole aan dat het dossier ‘actueel’ is. Het LSP hoeft niet bevraagd te worden en u kunt direct het recept afhandelen. Dit scheelt een hoop tijd!

We adviseren om de Actualiteitscontrole aan te zetten in combinatie met het automatisch integreren van LSP-informatie tijdens de receptverwerking. Hierdoor maakt u optimaal gebruik van deze nieuwe functionaliteit.

Actualiteitscontrole versus signaalabonnementen

De Actualiteitscontrole en het LSP-signaalabonnement zijn twee functionaliteiten die erg op elkaar lijken. Beide hebben het doel om u op de hoogte te brengen van veranderingen in de medicatiegegevens van uw patiënt, maar worden voor verschillende situaties en typen patiënten gebruikt.

 • Wanneer gebruikt u de Actualiteitscontrole?
  De Actualiteitscontrole zorgt ervoor dat u op een efficiënte manier de dossiers up-to-date kan houden voor de patiënten waar u die dag een recept voor verwerkt. U haalt alleen de laatste medicatiegegevens op via het LSP indien deze nog niet in het dossier van de patiënt staan. Dit kan gedaan worden door iedere medewerker in de apotheek en voorkomt dat u onnodig dossiers aan het bijwerken bent voor patiënten die die dag niet in de apotheek komen of niets geleverd krijgen via bijvoorbeeld de baxter.

Let op: Indien een patiënt een LSP-signaalabonnement heeft zal de Actualiteitscontrole voor die patiënt niet automatisch uitgevoerd worden!

 • Wanneer gebruikt u het LSP-Signaalabonnement?
  Het LSP-signaalabonnement gebruikt u voor risicopatiënten. Nadat u een abonnement heeft genomen op de patiënt ontvangt u elke keer als er door een andere apotheek of huisarts iets wordt gewijzigd in de medicatiegegevens op het LSP  een ‘signaal’. Hierna kunt u met de UZI-pas de gegevens ophalen via het LSP en toevoegen aan het dossier. Dit doet u vooraf, voordat de patiënt aan de balie komt of via de baxter beleverd wordt. Vaak wordt dit gedaan door de apotheker zelf op een vast moment van de dag.

Het is slim om uw LSP-abonnementen te controleren

Nadat het LSP-signaalabonnement beschikbaar kwam in Pharmacom hebben veel apotheken een abonnement genomen op alle patiënten binnen de apotheek. Hierdoor is het bijwerken van de dossiers aan het begin van de dag (zeker voor de ICA’s) een tijdrovende klus. U bent namelijk voor onnodig (bovenmatig) veel dossiers het LSP aan het bevragen en de dossiers aan het bijwerken. Ook voor patiënten waar de komende tijd geen medicatie voor wordt afgeleverd.

Het advies is om alleen een LSP-signaalabonnement te nemen op de risicopatiënten en voor de overige patiënten die aan de balie komen de Actualiteitscontrole te gebruiken. Meer informatie hierover leest u op de website van VZVZ.

Tip: U kunt eenvoudig de LSP-abonnementen intrekken en vervolgens de risicopatiënten weer voorzien van een LSP-abonnement. 

Eerste reacties

Begin juli organiseerde PharmaPartners een webinar over de Actualiteitscontrole waarin met de deelnemers alle ins & outs zijn doorgenomen. Op de vraag of de deelnemers de Actualiteitscontrole na afloop van de webinar zouden aanzetten antwoordde 75% ermee aan de slag te gaan. Bent u de volgende?

Download ""