Kerkhofkapel
Nieuws overzicht
Deel op:

Blog Otto Hulsman | Vitamine C

Het monotone geluid van de klok van het Katholieke Kerkhofkapelletje, zo’n honderdvijftig meter verwijderd van mijn werkplek, klinkt als verontrustend signaal van (opnieuw) een uitvaart. Dit is het enige geluid wat de vele zingende vogels nog overstemd, nu er aanzienlijk minder verkeer is. Je zou het bijna gaan waarderen als de reden ervan niet zo wrang zou zijn.

In korte tijd ontstond er een crisis van wereldformaat, een catastrofe die nog steeds volop chaos creëert. Het maakt me bewust van het feit dat alles veel minder maakbaar en beheersbaar is dan we vaak veronderstellen. Zekerheid is ineens een relatief begrip geworden. Wat is nu écht belangrijk in het leven, als we bedenken dat zoiets kleins en onzichtbaars zo plotseling een dergelijk effect kan hebben?

Vlindereffect

Ergens in november vorig jaar startte een micro-organisme zonder naam zijn missie in China in een zoogdier uit de orde van Chiroptera (vleermuizen). Deze orde behoort tot de stam van Chordadieren, waartoe ook schubdieren behoren, die als volgende gastheer dient. Niemand kon vermoeden dat het een opmars zou worden in de voetsporen van wereldveroveraar Dzjengis Khan, die zelfs overtroffen wordt.

Een nieuw virus is geboren en krijgt de roepnaam COVID-19 als lid van de Corona-familie en reist vervolgens met Chinezen mee naar gastvrije Italianen in de plaatsen Codogno, Castiglione d’Adda en Casalpusterlengo in Lombardije. De daar skiënde Nederlanders, afkomstig van onder de grote rivieren, bleken ideale nieuwe gastheren en -vrouwen, zo vlak voor het Carnaval.

Dit verschijnsel, dat kleine gebeurtenissen grote gevolgen kunnen hebben, heet het butterfly- of vlinder-effect en heeft alles te maken met de wiskundige chaos- of complexiteitstheorie. Deze theorie geeft aan dat systemen, die een geleidelijke ontwikkeling doormaken, vanwege hele kleine verschuivingen zich ineens volkomen onvoorspelbaar c.q. chaotisch gaan gedragen.

Twee zijdes

Al schrijvend realiseer ik me dat ik m.b.t. dit onderwerp tot nu toe een overdaad aan woorden heb gebruikt die beginnen met een “C”, in een negatieve context. Er is namelijk een andere (positieve) zijde: de oorspronkelijke betekenis van catastrofe geeft niet slechts een afbraak aan van een bestaande situatie, maar stelt ook dat er sprake is van de komst van een (nog onbekende) nieuwe situatie.

In de conversie naar deze nieuwe situatie zie ik vooral ook veel creativiteit in allerlei opzichten. De sociale cohesie blijkt in ons land onverwacht hoog. Woorden als compassie, collegialiteit, coulance, constructief en compliment, die betrekking hebben op co-existentie, krijgen meer betekenis en invulling.

Trots op aanpak van de zorg

Trots ben ik op het feit dat ik persoonlijk en wij als organisatie een rol mogen vervullen binnen de zorg. Het is mooi om te zien hoe capaciteit centraal verdeeld wordt en hoe concreet stappen worden genomen om de toenemende zorgvraag tijdelijk anders en/of elders in te richten. Daarnaast heb ik ook enorme waardering voor alle zorgverleners die zich uiterst coulant en loyaal opstellen tegenover hun werkgever, collega’s en vooral de (corona)patiënten.

Het is opvallend hoeveel (potentiële) klanten, schijnbaar moeiteloos, hun Cam weten te gebruiken en als alternatief voor een afspraak op locatie het overleg op die manier met ons aangaan (ook vlak voor het moment dat ik dit schrijf). Ik kan dan weer verder en een nieuw contract uitwerken. Erg prettig, want voor een accountmanager die normaal gesproken hiervoor meer dan één keer per jaar de wereldbol rondrijdt, is dit niet zo vanzelfsprekend.

Thuiswerken gaat prima met alle geboden faciliteiten vanuit onze organisatie. Door een recente geleidelijke overstap naar een nieuw platform voor onze kantoorautomatisering, waren we onbedoeld uitstekend voorbereid op de gevolgen van de corona-crisis.

Stof tot nadenken

Otto HulsmanHoewel ik verlang naar de periode voor de crisis, denk ik dat als nasleep van de crisis veel beter nagedacht gaat worden of het in veel gevallen noodzakelijk is om in de auto te stappen. Is de efficiëntie en het resultaat van ieder overleg afhankelijk van een face-to-face afspraak op locatie?

Het contract is inmiddels gereed en gemaild naar de potentiële klant. Tijd om even met de honden te stoeien en ze de ruimte te geven. Eenmaal buiten overvalt me de helderblauwe hemel zonder contrails (witte condenssporen van vliegtuigen) en zie ik een heel ander vlinder-effect: vliegende vlinders en bijen. De zingende vogels hebben concurrentie gekregen van het vrolijke geluid van de kinderen van de buren. En dat alles bij een temperatuur van 20 graden Celsius en een schonere lucht met minder CO2-uitstoot.

Was er echt een crisis nodig om te ervaren en beseffen dat we de wereld voor onze kinderen een beetje beter kunnen (en moeten) achterlaten? Ik hoop dat we bij het bepalen van een exit-strategie voor het post-corona tijdperk, hier bewust van zijn en op termijn weer verantwoord maar onbezorgd kunnen samenleven en -werken met blijvend aandacht voor elkaar. Dat is dé vitamine C voor economie en maatschappij.

Download ""