Werken aan de keukentafel
Nieuws overzicht
Deel op:

Blog Patricia Trommelen | Anders dan normaal

Bij de bekendmaking van de coronamaatregelen gingen meerdere vragen door mijn hoofd: hoe gaan we dit doen!? Hoe ga ik thuiswerken terwijl ik normaal gemiddeld 3x in de week bij apotheken op locatie ben? Hoe ga ik iets aan werk kunnen doen met twee kleine kinderen in huis? Maar ook, hoe ga ik om met kleine vragen/overleggen waarvoor ik normaal even naar een collega loop? Hoe ga ik mijn kinderen ondersteunen in hun schoolwerk en waar laten we onze energie? Keer 4… En hoe lang gaat dit duren? De komst van corona heeft impact gehad op onze gezinssituatie en op mijn werk. In deze blog neem ik jullie mee in hoe wij hiermee omgaan.

Ons gezin en wat we ‘normaal’ zoal doen

Wij zijn een gezin van vier. Onze zoons zijn 5 en 7 jaar. Wij zijn alle vier ontzettende druktemakers met veel energie. Vandaar dat we veel mogelijkheden opzoeken om die energie kwijt te kunnen.

Hoe we dat doen? Mijn man en ik werken beide fulltime (in 4½ dag). De kinderen gaan iedere week na school twee middagen naar de sport BSO en één middag naar de reguliere BSO. De overige twee middagen worden ze door ons op school opgehaald.

In onze vrije tijd zijn we veel op het voetbalveld te vinden, want we voetballen alle vier. Daarnaast ben ik lid van de oudercommissie van de BSO van de kinderen en vinden we het gezellig om tijd door te brengen met familie en vrienden.

Toen kwam corona

Ik ben nuchter en praktisch ingesteld en na de eerste vragen die ik had, zijn we ‘gewoon’ gestart. Wat voor mij heel erg goed werkt, is het naar mezelf uitspreken dat we een periode heel anders gaan leven dan dat we normaal gewend zijn. En dat het tijd nodig heeft om met elkaar een weg te vinden die werkt voor ons alle vier.

Ik richt me vooral op wat allemaal wél kan, maar benoem ook wat nu niet kan (bijvoorbeeld 8 uur ononderbroken achter elkaar werken) en daar vervolgens een oplossing voor bedenken.

Huidige stand van zaken in huize Trommelen

We ‘werken’ nu met het hele gezin aan de keukentafel: allemaal een eigen stukje tafel met laptop, schoolboekjes, oordoppen (erg belangrijk ?) en schrijfgerei. De kinderen maken netjes hun schoolwerk, weten nu wanneer ze vragen mogen stellen en komen regelmatig tijdens een Teams- vergadering verlegen om de hoek kijken.

In de schoolplanning schuiven we nog wel eens een gymlesje van dinsdag naar onze vrije woensdagmiddag. Of wordt op maandag net even wat minder taal gedaan, wat dan weer op dinsdag wordt ingehaald. Al met al hebben we dat thuis lesgeven best goed geregeld.

Werken aan de keukentafel

Werken aan de keukentafel

En hoe doe ik dat als consultant?

De grootste verandering voor onze afdeling professional services is dat wij even niet bij apotheken op locatie komen voor besprekingen en projecten. Met ons team hebben we besproken welke werkzaamheden op de planning staan deze periode.

Vervolgens zijn we gaan analyseren welke mogelijkheden er per project zijn. Met deze analyse hebben we bijvoorbeeld ontdekt dat de trainers ook een training op afstand kunnen geven. En dat we een aantal bezoeken kunnen vervangen door contact op afstand. Maar ook dat een aantal projecten echt niet zonder contact op locatie kan, omdat we dan de kwaliteit niet kunnen garanderen.

We blijven apotheken ondersteunen

Naast het ontdekken van de mogelijkheden voor de verschillende projecten, hebben we intensief contact met de apotheken waarbij een project loopt. Want, heeft de apotheek in deze crisis wel tijd en ruimte voor het project? Hoe gaat de verspreiding van medicatie er voor de apotheek uitzien?

De eerste week van de coronamaatregelen zagen bijvoorbeeld bijna alle apotheken een stijging in de werkdruk. Dan is het belangrijk om goed met elkaar af te stemmen wat we doen en waar we tijdswinst kunnen behalen voor de apotheek. Nu werken we vooral aan projecten en implementaties van modules, waarbij een bezoek aan de apotheek niet noodzakelijk is.

We kunnen gelukkig nog steeds veel doen om apotheken optimaal te ondersteunen. Ook al is dat nu even op afstand.

Bellen, bellen en nog eens bellen

Wat ik dagelijks merk is dat ik veel aan het bellen ben, met zowel apotheken als collega’s. En als ik niet aan het bellen ben, dan is de kans groot dat ik in een Teams-vergadering zit. Waar overigens verrassend genoeg iedereen op tijd komt!

Na een Teams-vergadering heb ik gemiddeld twee gemiste oproepen en na deze teruggebeld te hebben, kan ik weer verder werken aan de lopende projecten. Angst om stil te zitten is er zeker niet. Ik kijk wel enorm uit naar het moment om weer naar kantoor en apotheken te gaan. Ik mis het sociale contact toch heel erg!

Patricia Trommelen

Patricia Trommelen

Mijn best practice

Om af te sluiten wil ik graag mijn best practice over deze situatie delen. Iedereen heeft het over het virus en alle gevolgen. Veel mensen delen (gelukkig) tips over manieren waarop zij met deze situatie omgaan.

Ik heb veel tips gelezen en uiteindelijk gekozen voor een manier van werken die bij mij en mijn gezin past. Ook al komt mijn werkwijze niet helemaal overeen met de meest gebruikte tips, voor mij werkt het en dat is het allerbelangrijkste.

Dat betekent niet dat het alleen maar altijd goed gaat, want ik mis het sociale aspect van het werk. En ik mis het fysieke sociale contact met familie en vrienden. Maar we doen het voor een goed doel, namelijk onze collectieve gezondheid. En deze periode levert ook veel inzichten op die we straks in het ‘normale’ leven kunnen gebruiken en waar we zonder deze periode nooit op waren gekomen.

Stay safe, stay healthy. Ooit komt er een eind aan en kunnen we weer ‘normaal’ zijn.

 

Download ""