Nieuws overzicht
Deel op:

Blog Annette de Bakker | De coronacrisis als bron van inzichten

Ieder mens is uniek in deze wereld en kijkt op zijn eigen manier naar de huidige situatie. De coronacrisis is een onderwerp waar wereldwijd dagelijks veel aandacht aan wordt besteed. De negatieve gevolgen worden breed uitgemeten in het nieuws. Daardoor richt men zich op het negatieve en is men niet bezig met het positieve. Uiteraard besef ik mij dat dit een zware tijd is voor de mensheid. Desondanks kies ik ervoor om me voornamelijk te richten op het positieve! Waar kies jij voor na het lezen van deze blog?

Maar nu eerst terug naar het begin, de dag dat ik te horen kreeg dat iedereen van PharmaPartners de aankomende week thuis moest gaan werken. Het bericht maakte mij rusteloos. Mijn gedachten gingen alle kanten op. Want hoe ga ik om met een situatie die ik helemaal niet ken, die niemand eigenlijk kent. Hoe ga ik dit in vredesnaam doen? Hoe blijf ik met mijn collega’s in contact? Hoe houd ik mijn werk en privé in balans? En hoe lang duurt het voordat ik gillend gek word? Deze vragen lieten mij nadenken over de huidige situatie en het leven.

Het leven bestaat uit dualisme, waarbij het een niet zonder het ander kan. Zonder ziekte weet je niet wat gezond zijn inhoud. Wanneer je geen angst kent weet je nooit wat de betekenis van liefde is. En als je geen crisis kent is er ook geen ruimte om als mens of bedrijf tot bloei te komen. Bloei staat voor ontwikkeling maar ontwikkeling is weer onlosmakelijk verbonden met pijn. Momenteel heeft de mensheid pijn, maar dat is voor mij ook een teken dat we ons aan het ontwikkelen zijn. Daarom besloot ik mezelf niet langer te verzetten tegen deze situatie, maar hem juist te omarmen. Hieronder beschrijf ik een aantal inzichten. Deze zorgen ervoor dat ik zoveel mogelijk positieve dingen haal uit deze periode.

Natuur

In mijn ogen is de natuur het mooiste cadeau van de aarde. De natuur is een krachtige heler en geeft rust. Elke dag verwonder ik mijzelf weer over hoe de natuur mijn leven verrijkt. Wolken die komen en gaan, vogels die voorbij vliegen en bomen die elke lente weer in bloei staan. Wij hoeven hier als mens niks voor te doen. En waar momenteel de mens lijdt, bloeit de natuur weer op. De natuur is aan het bijkomen van de uitputtingsslag die het heeft moeten doorstaan van de vele jaren hiervoor. En nu is het onze beurt om als mensheid de coronacrisis te overleven. Om daarna bij te tanken en op te bloeien. Laat de natuur ons helpen want zij verbindt ons. Bij verbinding gaat het namelijk niet om fysiek bij elkaar te zijn, maar dat we in contact staan. Wanneer je ‘s avonds naar een sterrenhemel kijkt met een zilveren maan besef dan dat wij allemaal onderdeel zijn van het geheel. Want in welk land je ook woont, wat je ook gelooft, welke huidskleur je ook hebt en hoe rijk je ook bent, iedereen kijkt naar dezelfde maan. We zijn verbonden zonder dat we samenzijn.

Persoonlijke groei

Net als iedere situatie biedt ook de coronacrisis kansen voor persoonlijke groei. Momenteel wordt bijna iedereen uit zijn dagelijkse leven onttrokken. En voor velen voelt dit als stilstaan. Maar is dat ook zo of is dit juist een kans op de vooruitgang die wij nodig hebben? Want hoe vaak krijg je een break van de dagelijkse sleur. En net als iedere periode in je leven zal ook deze voorbij gaan. Is het dan niet beter dat we deze tijd zo goed mogelijk besteden en onszelf de vragen te stellen: Wat heb ik gedaan met mijn tijd en wat wil ik nog doen met de tijd die mij is gegeven? Geen alledaagse vragen maar de antwoorden daarop bepalen wel jouw alledaagse dingen.

Rust in jezelf

Het meest krachtige wapen van de mens is de mind. Niet de muren om mij heen bepalen of ik vrijheid ervaar, maar mijn mind. Sommige mensen voelen zich in deze situatie gevangen, maar ik voel mij misschien wel vrijer dan ooit. Het verschil? De manier waarop je er mee omgaat. Door rust in jezelf te vinden heb je de mogelijkheid om de mooiste dingen te zien en daar met volle teugen van te genieten. Ik geniet van mijn lege agenda, waardoor er ruimte is om dingen te doen waar ik op dat moment zin in heb. Ik geniet van de plek waar ik werk en leef, van de mensen om mij heen en de schoonheid van de natuur. En net als ieder ander wil ik ook dat deze crisis niet blijft aanhouden. Want ook mijn haarlokken hebben een knipbeurt nodig. En mijn vriendinnen en ik blijken ook niet zo handig te zijn met Skype. Maar geen enkele crisis is oneindig en ook deze periode gaat voorbij. Dat geeft mij rust en vertrouwen dat er betere tijden aankomen.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Mijn grootste uitdaging in deze coronacrisis is om mijn positieve mindset te behouden. Waardoor ik mijn rust en vertrouwen niet verlies. Want op mijn ‘terugnaarkantooraftelkalender’ staat nog steeds een vraagteken. Door genoeg te bewegen, de natuur op te zoeken en te mediteren ruim ik regelmatig mijn mind op. Zo houd ik mijn werk en privé in balans. En ’s avonds voor het slapen eindig ik mijn dag positief. Dat doe ik door drie dingen op te schrijven waarvoor ik dankbaar ben die dag. Vaak zijn dit de kleine dingen zoals een wandeling, een kopje thee of een fijn gesprek met een collega.

Het leven na de crisis

Over een paar maanden wanneer de coronacrisis enkel nog een vage herinnering is, ben je een ander persoon, want… Je zult genieten van files, de radioreclames klinken als muziek in je oren, vijf minuten naar kantoor lopen omdat er geen parkeerplaats meer is zie jij als een heerlijke wandeling, de lange rij voor de koffieautomaat biedt jou de kans om bij te kletsen met je collega’s, de lunch uit de kantine smaakt beter dan ooit, die collega met zijn slechte grappen tovert nu wel glimlach op jouw gezicht.

Alle mooie dingen die je voorheen niet zag, worden vanzelf zichtbaar. En als je ze dan ziet, neem ze niet voor lief maar sta even stil en geniet.

Download ""