Met elkaar de beste zorg realiseren
Nieuws overzicht
Deel op:

Apothekers en huisartsen Deventer kiezen opnieuw voor PharmaPartners: “Met een goed werkend IT-systeem houd je meer tijd over voor de patiënt”

“Als huisarts of apotheker wil je een integraal IT-systeem dat goed werkt en direct toegang geeft tot de juiste medische gegevens, zodat je meer tijd overhoudt voor de patiënt.” Dat zegt huisarts Marc Boerma – bestuurder van gebruikersvereniging MEPHA in Deventer – naar aanleiding van het zojuist verlengde meerjarencontract met PharmaPartners.

De samenwerkende Overijsselse zorgverleners tekenden bij voor huisartseninformatiesysteem (HIS) Medicom, huisartsenpost-informatiesysteem (HAPIS) Hapicom en apotheekinformatiesysteem (AIS) Pharmacom. En sluiten daarbij aan met de eigen app Dokter Dichtbij.

MEPHA is een gebruikersvereniging waarbij vrijwel alle huisartspraktijken, apotheken en de huisartsenpost in de regio Deventer zijn aangesloten. Eind jaren tachtig sloten de eerste apothekers al een contract met PharmaPartners. De grote bulk aan apothekers en artsen koos eind jaren negentig voor een geïntegreerd zorgsysteem dat relevante medische gegevens uit Medicom en Pharmacom naadloos verbindt.  In 2002 sloot de huisartsenpost aan met informatiesysteem Hapicom. Hiermee liep Deventer landelijk voorop als een van de eerste zorgregio’s met een geïntegreerd zorgsysteem.

We zijn nog altijd tevreden over de samenwerking met PharmaPartners”, zegt Ine van Son, directeur van de Holding Huisartsenzorg Deventer en Omstreken. “Huisartsen vinden Medicom betrouwbaar en gebruiksvriendelijk. Dat is een simpele reden, maar zó belangrijk om de samenwerking met PharmaPartners voort te zetten. Door jarenlange samenwerking bouwden we bovendien onderling vertrouwen. Als klant kun je inbreng hebben en samen innoveren om de toenemende druk in de zorg op te vangen.”

Patiëntveiligheid

De huisartsen en apothekers in de regio zijn met name positief over het gemak waarmee ze via hun eigen informatiesystemen Medicom, Pharmacom en Hapicom toch vanuit één en dezelfde database kunnen samenwerken.

Huisarts Marc Boerma licht toe: “Tijdens een dienst op de huisartsenpost krijg ik vaak patiënten te zien met complexe problematiek. In het dossier van de huisarts kan ik direct lezen wat deze patiënt allemaal heeft doorgemaakt, welke medicijnen hij slikt, hoe de nierfunctie is, of er intoleranties zijn, etc. Dat is van groot belang voor de patiëntveiligheid en absoluut noodzakelijk om snel de juiste zorg te kunnen verlenen.”

“De koppeling van systemen is prettig en scheelt tijd. Als de huisarts een patiënt medicijnen voorschrijft voor bijvoorbeeld hartfalen, zie ik dat meteen in mijn dossier. Ook als de huisarts medicatie stopt, weet ik dat direct.”
Henk Esselink, apotheker

Essentiële informatie wordt automatisch bijgewerkt zodat huisarts, apotheker en spoedpost – zonder risicovolle dossieruitwisseling – altijd up to date blijven. MEPHA-bestuurslid en apotheker Henk Esselink van Flora Apotheek Colmschate zegt hierover: “De koppeling van systemen is prettig en scheelt tijd. Als de huisarts een patiënt medicijnen voorschrijft voor bijvoorbeeld hartfalen, zie ik dat meteen in mijn dossier. Ook als de huisarts medicatie stopt, weet ik dat direct.”

“Andersom kunnen wijzigingen van de apotheek ook realtime zichtbaar worden gemaakt voor de huisartsenpraktijk en de spoedpost. Voor mij is het ondenkbaar om níet met een dergelijk systeem te werken. Patiënten verwachten dat ook! Ze vinden het maar gek als de apotheker niet meteen op de hoogte is van wat de huisarts voorschreef en andersom.”

E-health

Meer eigen regie voor de patiënt via e-health is voor MEPHA komende jaren een speerpunt. Twee jaar geleden introduceerde de Huisartsencoöperatie Deventer en Omstreken daarom zelf de patiëntenapp Dokter Dichtbij. Via de app kunnen de 180.000 patiënten in de regio 24 uur per dag een afspraak maken met de huisarts, een herhaalrecept aanvragen, een e-consult indienen en hun eigen medisch dossier en lab-uitslagen inzien.

Samenwerking MEPHA en PharmaPartners

V.l.n.r. Ine van Son en Suzanne van Aarle

Ine van Son: “Voor het e-consult en inzage in het dossier moeten patiënten nu nog eerst inloggen via de app en vervolgens nog eens met hun DigiD-code bij webportaal mijngezondheid.net. Dat is niet zo handig. Onderdeel van de nieuwe afspraken met PharmaPartners is dat dit in 2019 verandert. Onze eigen informatiesystemen worden deels ontsloten voor patiënten. Alle functies van Dokter Dichtbij zijn dan direct via de app toegankelijk op telefoon of tablet: van beeldbellen met de huisartsenpost tot het bekijken van lab-uitslagen.”

Voorbeeldregio

PharmaPartners is uiteraard verheugd over de verlenging van het contract met MEPHA. “Het is een bevestiging van onze kwaliteit en goede samenwerking”, zegt Suzanne van Aarle, managing director PharmaPartners Huisartsenzorg. “Deventer is een voorbeeldregio omdat zorgverleners er optimaal gebruik maken van ons geïntegreerd IT-systeem. Wij werken graag met ze samen om de regionale zorg goed te ondersteunen en informatie-uitwisseling tussen professionals en patiënten mogelijk te maken. De Quattro Aim-doelstelling is daarbij altijd ons uitgangspunt: verbetering van zorg en gezondheid tegen lagere kosten én met tevreden zorgprofessionals.”

Over MEPHA

MEPHA is de gebruikersvereniging van zorgverleners die werken met (HIS) Medicom, (HIS) Pharmacom en (HIS) Hapicom in de regio Deventer. Alle apothekers, de huisartsenpost en 95% van de huisartsen maakt gebruik van de IT-producten van PharmaPartners en is daarmee automatisch lid van de gebruikersvereniging.

Contact

  • Heeft u een vraag over uw applicatie? Ga dan naar het klantportaal.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Download ""