Nieuws overzicht
Deel op:

Digitaal Recept is voor ons onmisbaar en Patiënt Dashboard een logische aanvulling

Zoek bij Apotheek Spoorlaan in Capelle aan den IJssel niet naar losse briefjes. Dankzij de overstap naar Digitaal Recept werkt de apotheek al twee jaar volledig papierloos. De combinatie met Patiënt Dashboard zorgt er daarnaast voor dat de apotheek sneller en efficiënter werkt. “Je hebt altijd een compleet overzicht van je patiëntdossier bij de hand.”

Terugkijkend moet apotheker Martijn van Schaik er een beetje om lachen. “Eigenlijk was het een gekke situatie”, zegt hij over de periode voordat Apotheek Spoorlaan gebruikmaakte van de module Digitaal Recept van PharmaPartners. “Verspreid over de apotheek lagen toen briefjes met recepten. De recepten kwamen in die tijd soms al elektronisch binnen. Maar we printten ze uit, gingen ermee aan de slag en scanden ze daarna weer in.”

Dat moet anders en efficiënter kunnen, dachten ze bij de apotheek in Capelle aan den IJssel. Het streven was om papierloos te werken en dankzij Digitaal Recept werd dit mogelijk. Alle gegevens over recepten stonden vanaf dat moment op een geordende manier digitaal op één plek.

Overzichtelijk

De implementatie van Digitaal Recept scheelde de apotheek niet alleen veel papier, maar ook tijd. “We deden dit niet alleen om een steentje bij te dragen aan het milieu, maar ook vanwege de efficiëntie en opslag”, zegt Van Schaik. “Papieren recepten moeten we wettelijk twintig jaar bewaren, dus dat levert een enorm archief op. Daar zijn we nu vanaf. Ook kunnen we veel sneller werken. Voorheen konden de receptenbriefjes op meerdere plekken in de apotheek liggen. Dat was soms even zoeken. Nu is alles gecentraliseerd in Digitaal Recept. Dat is een stuk overzichtelijker.”

Tegelijk met Digitaal Recept werd ook de module Patiënt Dashboard geïntroduceerd bij Apotheek Spoorlaan. “Dat was voor ons een logische stap”, vindt Van Schaik. “Toen we bezig waren met de overstap naar Digitaal Recept, bracht PharmaPartners ook het Patiënt Dashboard bij ons onder de aandacht. Dat zag er zo goed uit dat we die module ook meteen wilden gebruiken.”

Snel gewend, snel enthousiast

De overgang naar beide modules verliep soepel, vertelt hij. “Van tevoren hadden we als team goed nagedacht over wat er ging veranderen en welke invloed dat had op onze bestaande processen. En tijdens de implementatie was ook iemand van PharmaPartners een dag aanwezig om vragen te beantwoorden. Natuurlijk is het in het begin soms nog even zoeken, maar iedereen was snel gewend en enthousiast.”

Direct nadat ze overgingen op Digitaal Recept, verdwenen de losse papiertjes uit Apotheek Spoorlaan. “De receptgang van zo’n beetje 95 procent van alle recepten ging vrij snel volledig digitaal. En als we soms nog een papieren recept krijgen, digitaliseren we deze meteen. De rest van de receptgang loopt dan via Digitaal Recept.”

Efficiëntieslag

Van Schaik en zijn collega’s bij Apotheek Spoorlaan zijn blij met de efficiëntieslag die gemaakt is. Recepten zijn altijd bij de hand en in combinatie met Patiënt Dashboard kunnen medewerkers van de apotheek direct over alle benodigde informatie van een patiënt beschikken. “Ook met Patiënt Dashboard hebben we heel goede ervaringen. Het biedt in één oogopslag een overzicht van alles wat er voor een patiënt in de apotheek in omloop is. Al onze medewerkers gebruiken dat dashboard als startpunt als een patiënt belt of aan de balie staat. Het is bij ons het eerste scherm dat getoond wordt en dus de standaardingang tot een dossier.”

“Met Digitaal Recept en Patiënt Dashboard heb je altijd een compleet overzicht van je patiëntendossier bij de hand”, vervolgt Van Schaik. “Dat bespaart ons, maar ook patiënten, veel tijd. We kunnen meteen zien waar een patiënt voor komt en welke medicatie er voor de patiënt in omloop is. En omdat alles digitaal vastgelegd wordt, neemt de kans op fouten af.”

Complementair

Van Schaik raadt andere apotheken zeker aan om het voorbeeld van Apotheek Spoorlaan te volgen en deze volgende stap in de digitalisering te zetten. “Digitaal Recept is voor ons onmisbaar en Patiënt Dashboard is een logische aanvulling daarop.”

De twee modules van PharmaPartners zijn voor de apotheker complementair. “Als je met Digitaal Recept werkt, is Patiënt Dashboard een waardevolle toevoeging om je digitalisering helemaal af te maken. Het dashboard zorgt ervoor dat je alle informatie over een patiënt op een geordende manier gepresenteerd krijgt. Het scheelt medewerkers tijd, het laat ze fijner werken en patiënten worden sneller en beter geholpen.”

Download ""