PharmaPartners-404
Nieuws overzicht
Deel op:

In ontwikkeling: Digitaal recepten verwerken in uw apotheek

Hoeveel stickers, papier en toner kunt u besparen als u volledig digitaal zou werken in de apotheek? Een eerste inventarisatie leert dat de gemiddelde apotheek 75 pakken printpapier per jaar gebruikt. Dat staat gelijk aan drie bomen. Digitaal recepten verwerken is duurzamer, goedkoper en een stuk efficiënter. De nieuwe module Digitaal Recept brengt deze voordelen binnen handbereik.

“Om een goed beeld te krijgen van het werkproces dat de module moet ondersteunen, hebben we een dag meegelopen in de apotheek”, vertelt business analist Angela van den Berg. “Per recept worden circa tien stukjes papier gebruikt. Stel dat je vierhonderd recepten per dag verwerkt, dan heb je 4000 papiertjes geprint en geplakt. Dat is niet goed voor het milieu en erg onoverzichtelijk.”

Efficiënt

Door de receptverwerking volledig te digitaliseren raken er geen recepten meer kwijt en hoeft er niet meer dubbel geregistreerd te worden, vertelt Van den Berg. Ze doelt op de huidige werkwijze, waarbij eerst digitaal signalen worden afgehandeld, waarna alles nog eens uitgeprint wordt en op het receptbriefje wordt geplakt. “Die stap gaat er tussenuit. Of dat merkbaar tijdwinst oplevert, weten we nog niet. Assistenten hebben de receptverwerking zo in hun vingers, dat gaat echt razendsnel. Zeker is wel dat het overzichtelijker is en dat de foutkans nog kleiner wordt.”

Zekerheden inbouwen

De module Digitaal Recept is momenteel in ontwikkeling. Naar verwachting start de eerste pilot nog dit jaar. De module ondersteunt de volledige receptgang, van binnenkomst tot aflevering. “Vervolgens kan de apotheker het recept digitaal controleren via Receptcontrole Online. Het voordeel van digitalisering is ook dat je meer zekerheden kunt inbouwen. Nu bepaalt de assistente bijvoorbeeld zelf of een tweede controle nodig is, in het systeem kun je straks afdwingen wanneer dat wel en niet moet gebeuren.”

Volledig digitaal werken

Bij PharmaPartners Farmacie vinden we een groene en gezonde toekomst belangrijk. Daarom willen we volledig digitaal werken mogelijk maken in de apotheek. Deze zomer komt de Geneesmiddelinformatie voor de Patiënt (GIP) van Health Base beschikbaar in de nieuwe patiëntenapp MedGemak. Ook ontwikkelen we een e-Factuur, waarmee u via MijnGezondheid.net digitaal kunt factureren aan uw patiënten. Uw samenwerking met thuiszorg wordt inmiddels ondersteund door een koppeling met een app waarin de thuiszorgmedewerker digitaal toedienlijsten ontvangt en via het LSP haalt u recepten vanuit de tweede lijn binnen in Pharmacom. Zo werken we samen met u stap voor stap toe naar een digitale en duurzame toekomst.

Download de factsheet Samen Duurzaam en Digitaal Recept voor meer informatie of mail naar angela.van.den.berg@pharmapartners.nl.

Download ""