medicatie-in-kast
Nieuws overzicht
Deel op:

Meer planbare medicatie met de nieuwe Herhaalservice Plus

Door het vergroten van de planbare medicatiestroom, neemt de druk op de balie af. Er is meer rust op de werkvloer en meer tijd om patiënten die dat nodig hebben goed te begeleiden. Met de nieuwe Herhaalservice Plus spoort u eenvoudig receptregels op die ad hoc binnenkomen en voor proactieve herhaling in aanmerking komen. Vervolgens kunt u ze makkelijk en desgewenst batchgewijs toevoegen.

De Herhaalservice Plus is een volledig nieuw gebouwde module. De vertrouwde functies van de huidige herhaalservice zijn verbeterd en er is een belangrijke tool toegevoegd, de Herhaalservice Plus, vertelt business analist Arjen Walstra. “Je kunt regels opsporen die mogelijk in aanmerking komen voor de Herhaalservice bij patiënten die chronisch medicatie gebruiken. Zo zie je of er regels ‘tussenuit gevallen zijn’ bij mensen die al in de Herhaalservice zitten, maar ook of er nieuwe patiënten zijn die in aanmerking komen voor de Herhaalservice.”

Selectiecriteria

Bij het maken van de selectie kunnen een aantal criteria worden meegegeven. Medicatiegroepen waarvan in het FTO is afgesproken dat ze niet automatisch worden herhaald, kunnen bijvoorbeeld worden uitgesloten. Ook kun je juist selecteren op bepaalde middelen. Dat kan handig zijn, bijvoorbeeld als een middel uit patent is en er een goedkoper alternatief beschikbaar komt.

Zorgvuldigheid voorop

De regels uit een selectie kunnen per stuk of batchgewijs worden toegevoegd aan de Herhaalservice. Walstra: “Om fouten te voorkomen kan dat alleen na autorisatie van de apotheker. Iemand met kennis en bevoegdheid moet namelijk beoordelen of de voorgestelde regels geschikt zijn voor opname in de Herhaalservice. We adviseren om de lijst daarvoor uit te printen. De volgende stap is het maken van een directe koppeling vanuit de lijst naar het betreffende patiëntendossier om die check nog makkelijker te maken.” Als er sprake is van een uitzondering – er is bijvoorbeeld geen levering mogelijk of de medicatie staat op vervallen – dan wordt de receptregel rood en is hij geblokkeerd voor opname in de Herhaalservice.

Efficiëntievoordeel

De nieuwe Herhaalservice Plus levert volgens Walstra vooral efficiëntievoordeel op. “Als een apotheek niet eerder met de Herhaalservice heeft gewerkt, geeft de selectietool een goede indicatie van het aantal patiënten dat erin kan. Je kunt de patiënten benaderen en vanuit de lijst toevoegen. Voor apotheken die al langer met de Herhaalservice werken, geeft het meer grip op het proces. Zij kunnen de tool gebruiken om het proces te monitoren en het gebruik van de Herhaalservice te optimaliseren. Zo wordt steeds meer werk in de apotheek planbaar.”

Aan de slag met de Herhaalservice Plus?

Binnenkort zal PharmaPartners u verder informeren over hoe u deze vernieuwde functionaliteit kunt aanvragen. Mocht u nu al vragen hebben kunt u uiteraard contact opnemen met ons via farmacie@pharmapartners.nl.

Download ""