Communicatie blikken
Nieuws overzicht
Deel op:

Labwaarden-module helpt om een goede zorgverlener te zijn

De vernieuwde Labwaarden-module beoordeelt en verwerkt de labuitslagen automatisch in het Diagnostisch Dossier. Hoe handig is dat volgens de mensen die er al elke dag mee werken? Apotheker Clasineke Groenedijk en farmaceutisch Aalbertina Reijnhout delen hun ervaringen vanuit de apotheek.

“Op eigen initiatief interventies voorstellen”
Aalbertina Reijnhout

Farmaceutisch manager bij Apotheek Crezee in Hendrik-Ido-Ambacht

“Stel, er komt een recept binnen voor een antibioticakuur. Dan kan ik met de Labwaarden-module meteen in het dossier controleren of de patiënt geen verminderde nierfunctie heeft. Zo voorkom ik dat iemand met een onschuldig antibioticakuurtje eindigt met ernstige bijwerkingen door een te hoge dosis. Met de Labwaarden-module pik ik regelmatig mensen uit het dossier met nierfalen. Dan pas ik dat kuurtje in overleg aan van bijvoorbeeld driemaal naar tweemaal daags. Soms vind ik ook diabeten met een verhoogde cholesterolwaarde die geen statine slikken, terwijl dat wel nodig is. In dat geval stel ik de huisarts of POH voor om cholesterolverlagers voor te schrijven.

Met actuele labwaarden heb ik dus een vollediger beeld van de patiënt. Daardoor kan ik de juiste medicatiecontrole uitvoeren zonder dat ik eerst de huisarts hoef te bellen voor uitslagen. Ik ben ook een betere gesprekspartner tijdens de medicatiereviews met de huisarts en POH.  Want ik kan op eigen initiatief interventies voorbereiden en voorstellen. Dat scheelt tijd en verbetert de zorg.”

“Niet meer om de haverklap naar de huisarts bellen”
Clasineke Groenedijk

Eigenaar Apotheek Boswijk in Utrecht

“De Labwaarden-module helpt mij om de zorgverlener te zijn die ik wil zijn. Bij afwijkende waarden  die daar aanleiding toe geven, bel ik proactief de huisarts. Ik hoef dus niet meer te wachten totdat de huisarts bepaalde labwaarden zelf heeft uitgevogeld. Dat scheelt veel tijd. Een laag natriumgehalte is bijvoorbeeld een reden om aan de bel te trekken. In combinatie met medicatie is dat een complex, moeilijk oplosbaar probleem. Met de huisarts ga ik inhoudelijke sparren over wat de beste oplossing is. Zo verleen je zorg vanuit verschillende domeinen en wetenschappelijke achtergronden.

Tegelijkertijd hoeven mijn assistentes en ik ook niet meer om de haverklap naar de huisarts te bellen. Bijvoorbeeld over de nierfunctie van ouderen die vaak komen voor een antibioticakuur. Die uitslagen worden automatisch verwerkt in ons dossier. Saltro verstuurt op mijn verzoek overigens niet alleen actuele uitslagen in, maar werkt nu ook de historie van labwaarden bij. Dat is zeker in het geval van de nierfunctie belangrijk. Bij een dalende trend kan ik ingrijpen voordat de creatininewaarde onder de 50 zakt. Dat noem ik positief zorgverlenerschap.”

Download ""