Krachten bundelen
Nieuws overzicht
Deel op:

Maastrichtse apotheken happy met Pharmacom: “PharmaPartners innoveert niet alleen met woorden, maar ook met daden”

De drie samenwerkende Apotheken America, Scharn en Ceramique in Maastricht tekenden dit najaar opnieuw een meerjarige overeenkomst voor Pharmacom van PharmaPartners. “PharmaPartners durft samen met apothekers te innoveren. Niet alleen met woorden, maar ook met daden”, aldus apotheker Henk Jan Verburg.

In 2014 vormden de Service Apotheken America, Scharn en Apotheek Ceramique een maatschap. Dat was gelijk aanleiding voor de apothekers Henny Coorens (Ceramique), Jeff Oostwegel (Scharn) en Henk Jan Verburg om over te gaan op het systeem Pharmacom van PharmaPartners.

v.l.n.r. Henk Jan Verburg, Jeff Oostvogel, Henny Coorens

v.l.n.r. Henk Jan Verburg, Jeff Oostwegel, Henny Coorens

“Dat vergeet ik nooit meer”, lacht Henk Jan Verburg. “Wisselen van informatiesysteem is een hele omslag. Ineens heb je een totaal ander scherm voor je neus. Dan gaat niet alles meteen vanzelf. Ik bouwde een innige relatie op met de Helpdesk. Inmiddels zijn we alle drie erg happy met PharmaPartners. Pharmacom is steeds verder uitgebreid met handige functionaliteiten zoals de Labwaarden-module. Sinds de zomer werken wij met Digitaal Recept. Ik had nooit gedacht dat de module ons zoveel zou opleveren. Digitale receptverwerking scheelt ons uren tijd. We hoeven ook geen extra assistentes meer in zetten ‘voor de zekerheid’. Bij piekmomenten helpen de assistentes van Scharn, Ceramique en America elkaar virtueel met de receptverwerking.” Waarover later meer.

 De klant aan het roer

Over de contractverlenging met PharmaPartners hebben de Maastrichtse Service Apotheken niet lang hoeven nadenken. Jeff Oostwegel: “Wij denken dat het bedrijf veel potentie heeft en durven de toekomst met Pharmacom aan. PharmaPartners luistert naar de wensen van apothekers, is bereid te innoveren en komt beloftes na.”

Sinds dit jaar maken de apothekers deel uit van het Innovatieplatform. Vanuit het Innovatieplatform investeert PharmaPartners samen met een groep Pharmacom-gebruikers in verbetering en automatisering van werkprocessen. Verburg: ”Als klant sta je mee aan het roer om de koers van de ICT-leverancier te bepalen. Met elkaar bedenken we welke nieuwe modules het beste aansluiten op de behoeften in de apotheek. Tijdens de ontwikkeling sturen we bij en we zijn de eersten die de module krijgen. Mooi toch?”

"Er zijn dagen dat ik denk: ‘Nou, het was wel rustig in de apotheek. Als ik dan in het systeem kijk, zie ik dat er net zoveel recepten zijn verwerkt als tijdens een voorheen drukke werkdag. Het vóelt rustig, terwijl we evenveel doen in minder tijd. ”
Henk Jan Verburg, apotheker

Zorgondersteuning in Pharmacom

Dát apotheken moeten innoveren staat voor de Maastrichtse apothekers buiten kijf. Zoals Henny Coortens toelicht: “De apotheker ontwikkelt zich steeds meer tot coach en raadgever op het terrein van medicatie. Tegenwoordig zijn we meer met inhoud bezig dan met logistiek. Dat is goed. Maar de keerzijde is dat er steeds meer van ons wordt gevraagd tegen lagere kosten. Deze omstandigheden dwingen ons ertoe om werk- en zorgprocessen te automatiseren.”

Verburg vult aan: “Neem het bekende gebrek aan therapietrouw. Om het medicijngebruik van onze klanten proactief te controleren hebben we zorgondersteuning nodig van Pharmacom. Ik wil bijvoorbeeld graag een volledig en goed dossier kunnen opbouwen in het systeem.  Automatisch reminders ontvangen als het tijd is voor een telefoontje naar de patiënt. Nu werken we nog met een ouderwetse klapper waarin staat wie, wanneer gebeld moet worden. Daar moeten we snel vanaf.” Ook de online communicatie met patiënten kan nóg efficiënter en meer geautomatiseerd worden, zeker nu veel mensen vanwege corona niet naar de apotheek kunnen komen. Die wens pakt het Innovatieplatform komende maanden op.

Digitaal Recept levert veel winst op

Met de nieuwe Labwaarden-module en Digitaal Recept heeft PharmaPartners al een paar belangrijke beloftes ingevuld, vinden Oostwegel, Verburg en Coorens.

Oostwegel: “De Labwaarden-module zet relevante bloedwaarden, zoals natrium en kalium, elke dag vanzelf in Pharmacom. Voorheen moesten we zelf bellen over labuitslagen en ze vervolgens handmatig invoeren. Dat kost veel tijd. Nu hebben we de uitslagen ’s ochtends zo nagelopen en het risico op fouten is kleiner.”

Digitaal Recept deed in juli zijn intrede in de Maastrichtse apotheken. “We hadden niet verwacht dat de module ons zo snel zoveel winst zou opleveren”, zegt Verburg. “Onze assistentes hebben duidelijk minder tijd nodig voor de receptverwerking omdat ze alle informatie meteen overzien in het systeem. Als apothekers kunnen we recepten eerder proactief controleren, in de apotheek, vanuit huis en voor elkaar. Ook assistentes kunnen tweede controles voor collega’s vanuit de verschillende locaties doen. Bij drukte nemen ze de receptverwerking deels van elkaar over. Er zijn dagen dat ik denk: ‘Nou, het was wel rustig in de apotheek. Als ik dan in het systeem kijk, zie ik dat er net zoveel recepten zijn verwerkt als tijdens een voorheen drukke werkdag. Het vóelt rustig, terwijl we evenveel doen in minder tijd. ”

Download ""