Visie Missie
Nieuws overzicht
Deel op:

Coronavirus update | Noodvoorziening geeft tijdens coronacrisis inzicht in meer huisartsgegevens via het LSP

Op verzoek van LHV, NHG, InEen en Patiëntenfederatie Nederland is een noodvoorziening opgesteld om de zorg voor COVID-19 patiënten beter in te kunnen regelen en de druk op de huisartsenposten (HAP) en op de spoedeisende hulp (SEH) te verlichten. Het wordt door deze noodvoorziening voor de duur van de coronacrisis mogelijk huisartsgegevens in te zien van zowel de patiënten die een actieve opt-in hebben voor het Landelijk Schakel Punt (LSP) als voor de patiënten die daar nog geen keuze over hebben gemaakt.

Hierdoor kan sneller gewerkt worden, omdat niet alle recente huisartsgegevens ter plekke hoeven worden uitgevraagd en ingetypt in de systemen.

Wat is deze noodvoorziening

De noodvoorziening maakt het mogelijk om gegevens van patiënten die de opt-in voor het LSP op onbekend hebben staan, toch in te zien. Voor patiënten die expliciet geen toestemming hebben gegeven voor inzage via het LSP verandert er niets: deze gegevens zijn en blijven niet inzichtelijk. De noodvoorziening heeft ook geen effect op uw praktijk als u (nog) niet bent aangesloten op het LSP. De gegevens van al uw patiënten blijven niet inzichtelijk.

Deze werkwijze geldt zolang er maatregelen van kracht zijn om het coronavirus onder controle te krijgen en in ieder geval tot 1 juni 2020.

Noodvoorziening in Medicom | wat is de status?

VZVZ is samen met de HIS leveranciers, waaronder PharmaPartners, aangesloten bij deze noodmaatregel en is momenteel druk bezig met de uitwerking van deze noodvoorziening in onze systemen. Wanneer wij u kunnen voorzien van meer informatie en details over deze uitwerking, brengen wij u hiervan op de hoogte via een nieuwsbericht. Hierin vindt u alle informatie over het LSP en de noodvoorziening. Het gezamenlijk doel van alle betrokken partijen is om de noodmaatregel op de juiste wijze, met borging van proces en privacy zo spoedig mogelijk uit te rollen om de SEH en HAP te ontlasten.

Versnelde aansluitprocedure tijdens coronapandemie

Bent u met uw praktijk nog niet aangesloten op het LSP maar wilt u graag deelnemen aan de tijdelijke maatregel? Dan kunt u ervoor kiezen om uw huisartsenpraktijk alsnog aan te sluiten op het LSP. Hiervoor is een versnelde aansluitprocedure tot stand gebracht. U ontvangt hiervoor een aansluitvergoeding. Na aanvraag via het onderstaande formulier wordt de aanvraag vanuit VZVZ doorgezet naar PharmaPartners waarna dit volgens reguliere richtlijnen verder wordt opgepakt.

Klik hier om u direct aan te melden via de versnelde aansluitprocedure

Meer informatie over de noodvoorziening

Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid en de LHV en via www.inzageopdehap.nl/.

Download ""