Uw uitdaging onze uitdaging
Nieuws overzicht
Deel op:

Eerste apotheken starten met Digitaal Recept | “Papierloos werken betekent een revolutie voor openbare apotheken”

Veel apothekers staan al jaren te trappelen om papierloos te werken. Dit jaar is het zover en stelt PharmaPartners de nieuwe module Digitaal Recept beschikbaar voor álle apotheken in Nederland. Receptbriefjes hoeven niet meer geprint; alle aanschrijfinformatie staat in één overzichtelijk scherm. “Een revolutie voor de openbare apotheken”, aldus BENU-Apotheker Roland Wybrands. “Het gaat ons een heleboel tijd, papier, geld en onnodig zoekwerk besparen.”

PharmaPartners bedacht en ontwikkelde de module in nauwe samenwerking met BENU Apotheken. De apotheekketen start in april daarom als eerste met papierloos werken. Alle andere apotheken kunnen na de zomer starten met het Digitaal Recept, dat volledig is geïntegreerd in apotheekinformatiesysteem Pharmacom.

Roland Wybrands en collega apothekers Folgert Haverdings en Erik Duin zaten vanuit BENU bovenop de ontwikkeling. Samen met Ron Bikker (ICT) en sr. Consultant Partner Apotheken Wim van der Laan en businessanalist Angela van den Berg van PharmaPartners vormen zij de werkgroep Papierloos werken.

“Door deze intensieve samenwerking krijgen apothekers en apothekersassistenten een systeem dat precies is afgestemd op de wensen van de gebruiker. Hoe mooi is dat? In één overzichtelijk scherm krijg je het recept te zien met direct alle aanschrijfinformatie erbij.  Wij zijn heel enthousiast en kunnen niet wachten om ermee te gaan werken.”

Efficiënter en veiliger

“Uitgangspunt van het nieuwe systeem is dat alles wat digitaal de apotheek binnen komt digitaal blijft”, aldus Erik Duin. “Een apotheek ontvangt gemiddeld tachtig procent van de recepten digitaal. Van de zotte natuurlijk, dat wij die recepten alsnog printen, volplakken met stickers en vervolgens van het ene naar het andere bakje slepen om ze uiteindelijk opnieuw te digitaliseren voor het archief. Het is goed dat daar met de introductie van het Digitaal Recept een einde aan komt.”

Groot voordeel van het Digitaal Recept is dat we efficiënter én veiliger kunnen werken, weten de drie apothekers. Daarnaast gaat BENU veel besparen op papier en toners, en levert daarmee tegelijkertijd een bijdrage aan een beter milieu.

“Efficiency winst en meer patiëntveiligheid zijn de allergrootste voordelen. Daarnaast dragen we ook nog bij aan een beter milieu door te besparen op papier, toners en inkt.”
Erik Duin

Alle informatie in één overzicht bij elkaar

Folgert Haverdings benadrukt dat zowel apothekers als assistenten en klanten  voordeel hebben bij het systeem. “We hoeven niet meer op zoek te gaan naar losse bakjes met receptbriefjes erin. Alle informatie staat digitaal bij elkaar. Assistenten zien in één oogopslag welke recepten extra controle nodig hebben. Een digitale rode sticker geeft direct bij binnenkomst aan of het een risicorecept is. In Pharmacom zijn nu alle stappen te volgen van het digitaal recept met bijbehorende informatie. De kans op fouten wordt daardoor kleiner.”

Klanten zullen dat zeker merken, denkt Haverdings: “Eén onvindbaar recept leidt al tot veel onrust en een toenemende wachttijd. Niet prettig. Nu kijkt de apothekersassistent op het scherm en kan direct vragen beantwoorden omdat de status van een recept helder is. Dat geeft klanten een geruststellend en veilig gevoel.”

Projectgroep Digitaal Recept

v.l.n.r. Erik Duin, Ron Bikker, Roland Wybrands, Wim van der Laan, Angela van den Berg

Klaar voor de toekomst

“Met het Digitaal Recept is de apotheek klaar voor de toekomst, vult Wybrands aan. “Veel apotheken kampen met een personeelstekort; flexibeler werken is een hot issue. Door volledig in de cloud te werken, kunnen assistenten elkaar makkelijk op afstand gaan vervangen en ondersteunen. Ze hoeven niet meer fysiek aanwezig te zijn om recepten te verwerken. Daardoor kun je als apotheek beter omgaan met onverwachte drukte, ziekte en vakanties zonder dat klanten dit merken.”

Voor een deel van de assistenten zal het best wennen zijn om hun vertrouwde receptbriefje los te laten. Wybrands: “Om de overgang te vergemakkelijken is de opmaak en het formaat van het Digitaal Recept hetzelfde als het receptbriefje. Medewerkers moeten eerst ervaren dat hun werk ook zonder al die bergen papier en stickers goed gaat. Ik ben ervan overtuigd: als het systeem eenmaal loopt en het vertrouwen er is, zal iedereen het Digitaal Recept enthousiast omarmen.”

Meer informatie

Neem voor meer informatie en/of vragen contact met ons op via farmacie@pharmapartners.nl.

 

Download ""