Met elkaar de beste zorg realiseren
Nieuws overzicht
Deel op:

Direct toegang tot ziekenhuisdiagnostiek voor huisartsen

PharmaPartners en VANAD Enovation geven huisartsen direct toegang tot ziekenhuisdiagnostiek; beelden en gegevens. Voor het leveren van goede zorg hebben zorgverleners actuele, complete en betrouwbare informatie nodig over de patiënt. PharmaPartners is hierin al veertig jaar de vertrouwde ICT-partner van samenwerkende huisartsen en apotheken. Omdat steeds meer mensen zowel door de specialist in het ziekenhuis als door hun eigen huisarts worden behandeld, is het van belang dat ook zij alle relevante patiënteninformatie delen. PharmaPartners Huisartsenzorg en VANAD Enovation maken dat mogelijk door het huisartsinformatiesysteem Medicom en het ziekenhuissysteem met elkaar te verbinden.

Medicom is het eerste huisartsinformatiesysteem dat direct via XDS gaat communiceren.
Marcel van der Velden, Vice President Sales bij VANAD Enovation

De huisarts is de spil in de zorg ‘dicht bij huis’. Om patiënten goed te kunnen begeleiden op hun pad door de zorg, is betrouwbare informatie-uitwisseling met alle zorgverleners rondom hun patiënten van groot belang. “Iedere zorgregio richt die samenwerking op zijn eigen manier in. Als leverancier in eerstelijnszorg-ICT is het onze missie om alle vormen van samenwerking optimaal te ondersteunen. Dat doen we met eigen zorgsystemen en e-healthtoepassingen én door slimme verbindingen te maken met andere platforms en systemen”, vertelt Piet Hein Knoop, manager Innovatie van PharmaPartners Huisartsenzorg.

Stap voorwaarts

Het ontsluiten van ziekenhuisinformatie voor huisartsen is een grote stap voorwaarts. Het is al langer mogelijk om verwijsinformatie te delen, maar huisartsen hebben in de meeste regio’s nog geen directe toegang tot bijvoorbeeld bloedbepalingen, röntgenfoto’s en andere beelddiagnostiek die in opdracht van een specialist zijn uitgevoerd of gemaakt. PharmaPartners Huisartsenzorg en VANAD Enovation brengen daar samen op landelijk niveau verandering in.

Systemen laten ‘praten’

“Via onze dienst ZorgMail krijgt de huisarts nu al uitslagen binnen van de ziekenhuizen. In aanvulling daarop maken we met Medicom een zogenaamde XDS-koppeling voor gegevensuitwisseling. Hierdoor kan het huisartsinformatiesysteem ‘praten’ met het ziekenhuisinformatiesysteem en kan de huisarts direct vanuit het patiëntendossier in Medicom informatie opvragen van het ziekenhuis”, legt Marcel van der Velden, Vice President Sales bij VANAD Enovation, uit. Die uitwisseling verloopt via een platform van VANAD Enovation (xdsConnect), waarop ieder ziekenhuis en iedere zorgpraktijk kan aansluiten. Hiervoor wordt de internationale standaard XDS gebruikt. “Alle ziekenhuisinformatiesystemen in Nederland gebruiken dat. Het maakt hierbij niet uit welk ziekenhuisinformatiesysteem of welk specifiek XDS-platform wordt gebruikt. Medicom is het eerste huisartsinformatiesysteem dat direct via XDS gaat communiceren.”

Gerichter behandelen

De opvraagfunctie voor huisartsen komt op korte termijn beschikbaar in Medicom. “Daaropvolgend willen we het voor specialisten in het ziekenhuis mogelijk maken om relevante informatie uit het huisartsendossier op te halen. Op het moment dat medisch specialisten via de Medicom-xdsConnect-koppeling voor gegevensuitwisseling ook over relevante en actuele patiënteninformatie van de huisarts beschikken, kunnen zij patiënten nog gerichter en beter behandelen en worden onzinnige zorg en onnodige zorgkosten nog meer voorkomen”, stelt Dorinda van Oosten, directeur PharmaPartners Huisartsenzorg.

Uiteraard vindt informatie-uitwisseling alleen plaats met toestemming van de patiënt en voldoet deze aan relevante wetgeving.

Dit bericht is tevens verschenen in De Eerstelijns, april 2018.

Wilt u dat wij ook voor uw regio een koppeling met het ziekenhuis realiseren? Neem dan contact op met Piet Hein Knoop – manager Innovatie – via telefoonnummer 06-21 85 92 33.

 

Download ""