Samenwerken
Nieuws overzicht
Deel op:

Regionale Organisatie Huisartsen West-Nederland sluit mantelovereenkomst voor HIS Medicom

“Goede ICT doet wat de huisarts verlangt tegen een aanvaardbare prijs”, vindt bestuurder Hans Brehler van de Regionale Organisatie van Huisartsen West-Nederland (ROHWN). Namens 146 huisartsen sloot ROHWN onlangs een nieuwe mantelovereenkomst met PharmaPartners voor het huisartseninformatiesysteem (HIS) Medicom. “Wij zijn blij: dit contract legt een mooie basis voor verdere stappen richting de toekomst.”

ROHWN, HIS, Medicom

ROHWN is in 2007 opgericht als ondersteunend samenwerkingsverband voor en door huisartsen in de regio West-Nederland. Met steun van de ROHWN werken de huisartsen nauw samen met andere gespecialiseerde zorgverleners. Onder meer om chronische zorg dichtbij huis te realiseren. Hans Brehler: “Een goede ondersteuning van het HIS is voor de huisarts erg belangrijk om optimale zorgverlening te kunnen bieden.”

Van de huisartsen in de regio werkt 70 procent met HIS Medicom van PharmaPartners. Een groot deel van de apothekers gebruikt het informatiesysteem Pharmacom. “Hét voordeel voor de groep Medicom- en Pharmacom-gebruikers is dat ze patiëntengegevens gemakkelijk en veilig vanuit één database kunnen delen zonder risico’s op miscommunicatie”, geeft Brehler aan.

Eenduidig ICT-pakket

Eind oktober zetten ROHWN en PharmaPartners hun handtekening onder de mantelovereenkomst. Brehler: “Aanleiding voor dit nieuwe contract is dat we voor onze huisartsen meer eenduidigheid wensten in hun basis ICT-pakket en de prijs. De Medicom-huisartsen zitten nu allemaal op exact hetzelfde spoor.”

Bij de onderhandelingen met PharmaPartners waren naast bestuurder Brehler ook telkens drie huisartsen en de manager ICT van ROHWN Jeroen van Embden aanwezig. “Alle voorstellen zijn vervolgens gedeeld met onze ICT-commissie en de algemene ledenvergadering. Het is waar dat huisartsen meestal liever met patiëntenzorg bezig zijn dan met ICT. Toch is het belangrijk om niet klakkeloos besluiten over de schutting te gooien. Wij wilden draagvlak creëren voor het eindresultaat”, legt Brehler uit.

Dat is gelukt. Puur praktisch levert de overeenkomst Medicom-huisartsen een aantrekkelijkere prijs op. Daarnaast beschikken ze nu allemaal over een directe koppeling tussen Medicom en het Landelijk Schakelpunt (LSP). Ook kan de hele groep gebruik maken van het Centraal Digitaal Medicom Archief (CDMA).

Toekomst

De overeenkomst biedt ook ruimte voor intensievere samenwerking met PharmaPartners in de toekomst. Op basis van vertrouwen zullen we als collectief onze wensen en issues openlijk delen. Zo gaan we zeker investeren in e-health om onze huisartsen te ontlasten en patiënten meer in the lead te krijgen. Andere uitdaging is de koppeling van de huisartsensystemen met ziekenhuis, thuiszorg, ggz en andere partners in onze regio.”

Suzanne van Aarle, Managing Director van PharmaPartners Huisartsenzorg, ondersteunt de regionale aanpak van ROHWN volledig. “De mantelovereenkomst is een bevestiging en voortzetting van onze jarenlange relatie. Uiteraard maken wij voor ROHWN ook graag koppelingen mogelijk met andere zorgverleners, zodat zij op een soepele en veilige manier gegevens kunnen uitwisselen op het moment dat dit nodig is.”

ROHWN

De Regionale Organisatie van Huisartsen West-Nederland (ROHWN) is een samenwerkingsverband van en voor huisartsen in de regio West-Nederland. Deelnemende huisartsen en gespecialiseerde zorgverleners werken gesteund door ROHWN nauw samen om de chronische zorg in de regio te organiseren rondom de patiënt. Het doel van ROHWN is faciliteren en ondersteunen bij het leveren van de juiste zorg op de juiste plek.

Download ""