Krachten bundelen
Nieuws overzicht
Deel op:

“VNA en PharmaPartners slaan handen ineen om apotheker te ontlasten”

Net als PharmaPartners maakt VNA apothekers het leven graag gemakkelijker. Bijvoorbeeld door hen te verlossen van tijdrovende backoffice taken, zodat er meer overblijft voor de échte farmaceutische zorg. “Collectieven smeden op het gebied van ICT helpt”, aldus VNA-directeur Kristian van Zijtveld. Onlangs sloten VNA en PharmaPartners een samenwerkingsovereenkomst “Het begin van een hopelijk mooie, langdurige samenwerking.”

Al meer dan zeventig jaar zet de Verenigde Nederlandse Apotheken (VNA) zich in voor het behoud van de zelfstandige openbare farmacie. De stichting biedt jonge apothekers de mogelijkheid om een apotheek te verwerven, maar ook hulp bij de overdracht als het pensioen in zicht is. VNA is (mede) eigenaar van ongeveer 100 apotheken. Ruim de helft daarvan maakt gebruik van het apotheekinformatiesysteem Pharmacom.

Dat gebeurde tot nu toe op basis van individuele afspraken. De mantelovereenkomst tussen VNA en PharmaPartners brengt daarin verandering. Sander de Jong, Directeur Farmacie van PharmaPartners: “We hebben centraal afspraken gemaakt over een pakket aan diensten met bijbehorende prijsstelling en voorwaarden. VNA-apothekers kunnen ervan uitgaan dat ze de best mogelijke deal krijgen.”

Collectieve ICT ontlast apotheek

Maar dat is niet het belangrijkste van de overeenkomst. Kristian van Zijtveld licht toe: “De VNA smeedt de laatste jaren steeds meer collectieven om apothekers zoveel mogelijk te ontzorgen bij de inrichting van de backoffice. Apothekers moeten zich juist als zorgverleners onderscheiden door hun kennis over geneesmiddelen voor het voetlicht te brengen en zo optimaal mogelijke farmaceutische zorg te bieden.”

V.l.n.r. Sander De Jong, Directeur PharmaPartners Farmacie En Kristian Van Zijtveld, Directeur Stichting VNA

v.l.n.r. Sander de Jong  en Kristian van Zijtveld

Digitaal Recept

VNA en PharmaPartners gaan daarom ook samen nadenken over IT-oplossingen die het leven van de apotheker verder vergemakkelijken en aansluiten bij de wens van de patiënt. “Automatisering is de manier om een gezonde toekomst voor zelfstandige openbare apothekers te borgen”, gelooft Van Zijtveld. “PharmaPartners helpt ons daarbij. Het bedrijf heeft veel kennis en ervaring op het vlak van automatisering en ontwikkelt steeds betere, nieuwe producten.”

Als voorbeeld  noemt Van Zijtveld Digitaal Recept, Digitaal Factureren en de Labwaarden-module. Maar hij wijst ook op het delen van business intelligence om de procesgang in de apotheek vooruit te helpen. “Informatiesysteem Pharmacom bevat waardevolle data. Ons zogenaamde VNA-dashboard geeft apothekers inzicht in deze data en dus ook in hoe ze de apotheek zo optimaal mogelijk kunnen organiseren. Die informatie biedt kortom kansen om de efficiëntie en zorgkwaliteit in de apotheek te verbeteren.”

Samen innoveren

Cruciaal aan de mantelovereenkomst is volgens Van Zijtveld dat VNA en Pharmapartners als partners veel kennis en informatie kunnen delen over wat er leeft in het veld. “Wat gaat goed? Wat gaat niet goed? Aan welke ICT-oplossingen denken apothekers zelf om problemen op te lossen?  Door samen aan tafel te zitten en te luisteren naar elkaars wensen, creëren we een gezamenlijke richting voor innovatie en maatwerk op het gebied van ICT.”

VNA

VNA zet zich in voor het behoud van de zelfstandige openbare farmacie. De stichting steunt niet alleen de jonge startende apothekers maar is er ook voor apothekers die hun apotheekbedrijf willen overdragen. VNA staat hen bij met kennis. Niet alleen bij de overdacht of overname maar juist ook bij het dagelijkse beheer van de apotheek.

Download ""