Bouwen aan zorgsystemen
Case
Case overzicht

Apotheek Parkwijk blij met Digitaal Recept

Apotheek Parkwijk houdt van innoveren. Dus stond ook iedereen te popelen om als eerste apotheek van Zorggroep Almere te starten met de module Digitaal Recept van PharmaPartners. “Ik vind het helemaal geweldig”, zegt de enthousiaste apotheker Isma Safdar. “Die losse papiertjes zorgden altijd voor zoveel gedoe.”

“Pas als je ermee werkt, besef je de toegevoegde waarde”

Apotheek Parkwijk is blij dat Digitaal Recept nog net voor coronatijd is geïmplementeerd.  Daarna was het even alle hens aan dek om de apotheek draaiende te houden. Isma Safdar: “In de eerste hectische weken van de crisis proefden wij al de voordelen van Digitaal Recept. De apotheek is netter en overzichtelijker. Er zwerven niet langer receptbriefjes uit losse bakjes door meerdere handen. En alle recepten worden door één assistente op het scherm afgewerkt. Het hygiënische aspect daarvan blijkt nu een extra voordeel.” Daarnaast biedt Digitaal Recept ook de mogelijkheid om thuis recepten te verwerken. “Maar dat kon bij ons ook al eerder via een ander systeem”, vertelt Safdar.

Vooruitstrevend op ICT-vlak

Digitaal Recept is vorig jaar door PharmaPartners geïntroduceerd. Uitgangspunt van de volledig in Pharmacom geïntegreerde module is dat recepten die digitaal binnen komen ook digitaal blijven. Alle recept- en aanschrijfinformatie staat op één plek in het scherm. Daarnaast dwingt de computer tot een extra controle van risicorecepten waardoor de medicatieveiligheid verbetert.

Digitaal Recept werd samen met BENU Apotheken ontwikkeld en in de keten getest. Vervolgens is de module verbeterd en uitgebreid met diverse functionaliteiten. De Zorggroep Almere implementeert de module dit jaar in vijftien aangesloten apotheken. Vanwege hun reputatie als ‘vooruitstrevend op ICT-vlak’ beet Apotheek Parkwijk de spits af. “De vraag om met Digitaal Recept te starten kwam dus vanuit de zorggroep”, vertelt Safdar. “Wij vonden het gelijk een goed idee. Al die losse papiertjes waren zoveel gedoe.”

“Je beseft de toegevoegde waarde pas als je ermee werkt. Ons hele team is er blij mee, ook de assistentes die al dertig jaar gewend waren aan losse receptbriefjes. Ze vinden Digitaal Recept gemakkelijk en hebben meer rust.”
Isma Safdar, apotheker

Elke assistente kreeg uitleg

In Apotheek Parkwijk was het alleen de eerste week van de implementatie best even wennen, vertelt  Safdar. “Consultant Julius Kik van PharmaPartners kwam ons op dag één van de implementatie in de apotheek begeleiden. Dat gaf een veilig gevoel. Elke assistente kreeg apart uitleg. Daarna bleef Julius een paar dagen op afstand stand by. Na een week had iedereen zoiets van: ‘Wow, het gaat gewoon goed.’”

Binnen de zorgroep Almere fungeerde Apotheek Parkwijk als een soort pilot. De apotheken die nu starten met Digitaal Recept kunnen niet alleen bij PharmaPartners terecht voor tips, maar ook bij Isma Safdar. “Ik vind het leuk om te helpen. Ons team liep vooral tegen opstartproblemen aan die te maken hadden met verkeerde instellingen. Dat kun je voorkomen. Het enige waar wij vanaf willen, zijn de herhaalbriefjes die nog steeds uit de printer rollen.”

Apotheker Isma Safdar raadt elke apotheker aan om Digitaal Recept een kans te geven. “Je beseft de toegevoegde waarde pas als je ermee werkt. Ons hele team is er blij mee, ook de assistentes die al dertig jaar gewend waren aan losse receptbriefjes. Ze vinden Digitaal Recept gemakkelijk en hebben meer rust.”

Download ""