Case
Case overzicht

Apotheek Pluymaekers probeerde Pharmalytics uit: ‘Ik heb nu veel meer invloed op de prestaties van mijn apotheek’

PharmaPartners lanceert begin 2022 de nieuwe oplossing Pharmalytics. Met deze Business Intelligence-tool krijgen apothekers eenvoudig inzicht in hun bedrijfsvoering en zien in een oogopslag op welke punten ze kunnen verbeteren. Apotheker Chrysos Ballieux van Apotheek Pluymaekers probeerde de tool als een van de eersten uit.

Pharmalytics is het nieuwste hulpmiddel van PharmaPartners om het werk van apothekers eenvoudiger te maken. Het is een rapportageomgeving in de datavisualisatietool Tableau, gevoed met data uit Pharmacom. Apothekers die Pharmacom gebruiken kunnen via een abonnement toegang krijgen tot diverse rapportages. Apotheker Chrysos Ballieux gebruikt Pharmalytics sinds de zomer van 2021 in zijn apotheek in Utrecht. “Als apotheker ben ik een zorgverlener, maar ik ben ook een ondernemer die een bedrijf runt”, vertelt Ballieux. “Daarom wil ik graag weten hoe mijn apotheek presteert, zodat ik altijd en snel kan bijsturen waar nodig.”

Handmatig scripts maken

Voorheen gebruikte Ballieux allerlei verschillende rapportagetools, ook van externe partijen. “Voor sommige tools moest ik handmatig allerlei handelingen uitvoeren om aan rapportages te komen”, vertelt hij. “Dat was veel werk, maar ik moest dus ook data delen met een externe partij. Natuurlijk verliep dat wel veilig. Het leek me altijd al veel fijner en efficiënter om op één plek te beschikken over alle nodige rapportages met data vanuit Pharmacom. Met Pharmalytics heb ik daar een belangrijk begin mee gemaakt.”

Mooie rapportages met zeer recente data

Pharmalytics geeft standaard inzicht in de volgende bedrijfskritische zaken: ontwikkeling van de verstrekte recepten, actuele voorraad, hoeveelheid eerste en tweede uitgifte na een begeleidingsgesprek, patiëntpopulatie, farmaceutische verrichtingen, contractafhandelingen met zorgverzekeraars en declaraties van hulpmiddelen. “Alle rapportages zijn mooi vormgegeven met bijvoorbeeld grafieken en staafdiagrammen”, legt Ballieux uit. “Dat maakt het heel overzichtelijk. En ik kan inzoomen tot op detailniveau, bijvoorbeeld prestaties per maand of per zorgverzekeraar. Bovendien worden ze iedere nacht geüpdatet, dus ik kijk altijd naar zeer recente informatie. Dat is aanzienlijk beter dan mijn vorige rapportages, die waren gebaseerd op data van soms wel een week tot een maand oud. Nu kan ik dus veel sneller sturen op zaken die dreigen mis te gaan of beter kunnen.”

“Ik zie bijvoorbeeld hoeveel voorraad ik nog in huis heb”, licht Ballieux toe. “Daardoor kan ik onder andere betere service leveren, omdat ik patiënten minder vaak teleur hoef te stellen. En ik kan slimmer inkopen doen. Maar het gaat niet alleen om geneesmiddelen. Ik zie bijvoorbeeld ook in een oogopslag het aantal actieve en ingeschreven patiënten.”
Chrysos Ballieux, Apotheek Pluymaekers

Minder kosten en betere controle over voorraad

Met Pharmalytics kunnen apothekers continu een vinger aan de pols houden. “Ik zie bijvoorbeeld hoeveel voorraad ik nog in huis heb”, licht Ballieux toe. “Daardoor kan ik onder andere betere service leveren, omdat ik patiënten minder vaak teleur hoef te stellen. En ik kan slimmer inkopen doen. Maar het gaat niet alleen om geneesmiddelen. Ik zie bijvoorbeeld ook in een oogopslag het aantal actieve en ingeschreven patiënten.”

Ballieux vindt vooral de rapportage over contractafhandelingen met zorgverzekeraars zeer waardevol. “Daarin zie ik onder andere de status van de afhandeling van atypische geneesmiddelen bij Zilveren Kruis-verzekerden”, licht hij toe. “We mogen op jaarbasis maximaal tien procent afwijken van deze aangewezen middelen. Als dat meer is, bestaat de kans dat ik de zorgverzekeraar moet terugbetalen. Voorheen weken we vrijwel standaard meer dan tien procent af. Nu ik Pharmalytics gebruik, zie ik dagelijks in een oogopslag of we afwijken en dan kan ik regelmatig nog ingrijpen. Daardoor zitten we tot nu toe iedere maand netjes binnen de marge en bespaar ik onnodige kosten.”

Krachtig instrument voor iedere apotheker

Na deze uitvoerige pilot is Ballieux enthousiast. “Ik ben heel tevreden over Pharmalytics”, zegt hij. “Ik zie nu op één plek precies aan welke knoppen ik moet draaien om de prestaties van mijn apotheek te verbeteren. Ik kan dus veel daadkrachtiger invloed uitoefenen. En ik heb meer tijd over om die invloed te laten gelden, omdat het een heleboel handmatig werk vervangt.”

Ballieux verwacht dat Pharmalytics veel gaat veranderen in de apothekerswereld. “Dit is nog maar het begin”, stelt hij. “Want als je dit gewend bent, wil je meer. Ik zou het bijvoorbeeld ook fantastisch vinden om te kunnen zien welke patiënten níet meer komen. Vooral nu we steeds meer online contact hebben. Gelukkig breidt PharmaPartners de tool continu uit in samenwerking met apothekers. Pharmalytics is nu al een krachtig instrument voor iedere apotheker. Het helpt je efficiënter te werken, kosten te besparen en op tijd in te grijpen wanneer zaken dreigen mis te gaan. En dankzij de doorontwikkeling kunnen apothekers er in de toekomst alsmaar meer mee.”

Download ""