Case
Case overzicht

Ilja Hedemann, apotheker bij Apotheek Schoterpoort: “Meer tijd aan de balie door overstap naar Pharmacom Track & Trace.”

Al ruim 100 apotheken werken met Pharmacom Track & Trace. Ilja Hedemann, apotheker bij Apotheek Schoterpoort en Willemijn Arends, Business Analist en Product Owner bij PharmaPartners Farmacie Groepen, vertellen welke meerwaarde zij zien in de module.

Al ruim 100 apotheken werken met Pharmacom Track & Trace. Ilja Hedemann, apotheker bij Apotheek Schoterpoort en Willemijn Arends, Business Analist en Product Owner bij PharmaPartners Farmacie Groepen, vertellen welke meerwaarde zij zien in de module.

Apotheek Schoterpoort is als een van de eerste apotheken gestart met Pharmacom Track & Trace. “Toen de pilot werd gestart heb ik me vrij snel aangemeld om hieraan mee te doen”, vertelt Hedemann. “Ik vond het een leuk nieuw project waarmee de Track & Trace volledig in Pharmacom geïntegreerd is. Dat is praktisch, omdat wij ook met Digitaal Recept en het Patiënt Dashboard werken. Daarnaast liep ons vorige Track & Trace systeem vaak vast. Toen we om ons heen gingen kijken en deze pilot voorbijkwam, dachten we gelijk: leuk, dit gaan we doen.”

 

“Het grootste obstakel was het wennen aan de scanner, maar al met al viel het reuze mee.”
Ilja Hedemann | Apotheker bij Apotheek Schoterpoort

Volledig geïntegreerd

“Veel apotheken die Pharmacom als AIS hebben, willen graag dat het Track & Trace systeem daarin volledig geïntegreerd is. Om aan deze wens te kunnen voldoen zijn we de module gaan ontwikkelen”, vertelt Arends. “Met Pharmacom Track & Trace kun je heel makkelijk bijhouden waar een recept zich bevindt en de patiënten hiervan op de hoogte houden. In combinatie met MijnGezondheid.net of MedGemak kan de patiënt op ieder moment per middel de actuele status terugvinden. Wanneer het middel klaarligt ontvangt hij een melding. Wat onze module uniek maakt, is dat bij de terhandstelling alle relevante informatie bij elkaar getoond wordt. Zo mis je niets en hoef je niet tussen applicaties te wisselen. Voor recepten die via een uitgifteautomaat of bezorging naar de patiënt gaan wordt de terhandstelling automatisch verwerkt. De module onderscheidt zich daarnaast van andere systemen door de intelligente scanner; deze laat tijdens het opruimen van de klaargemaakte recepten door middel van een signaal horen en op het display zien of er extra handelingen benodigd zijn. Hiervoor hoeft geen scherm in Pharmacom geraadpleegd te worden.”

De wens om de Track & Trace module in Pharmacom geïntegreerd te hebben was ook bij Apotheek Schoterpoort doorslaggevend. Hedemann: “Wij zijn onderdeel van een groep van drie apotheken met dezelfde eigenaar. Meestal begint een van onze apotheken met een nieuwe module en vervolgens gaan de andere twee ook over. Onze assistenten werken op alle drie de locaties dus het is belangrijk om allemaal volgens dezelfde werkwijze te werken. De combinatie van Pharmacom Track & Trace met het Patiënt Dashboard en Digitaal Recept zorgt ervoor dat je veel meer tijd hebt aan de balie om patiënten te spreken. Onze apotheken zijn hierdoor veel efficiënter geworden. Track & Trace is een klein stukje van deze oplossing, maar we zijn toch heel blij dat het er is.”

Vlotte start

“Toen we startten met de Track & Trace module van PharmaPartners moesten de assistenten leren omgaan met de nieuwe scanner. Onze vorige Track & Trace leverancier genereerde zelf de locatie waar een pakketje heen moest. Nu kiezen wij de locatie”, aldus Hedemann. “Het grootste obstakel was het wennen aan de scanner, maar al met al viel het reuze mee.” Doordat Apotheek Schoterpoort meedeed aan de pilot, hebben ze de module van begin af aan opgebouwd zien worden. “Ik vind het fijn dat we ook feedback konden geven. Er wordt aan de module gebouwd en zo wordt het steeds een beetje beter.”

Arends herkent de vlotte implementaties en benadrukt de mogelijkheid om over te stappen dan ook: “Apotheken die de overstap naar deze module hebben gemaakt, geven aan dat de overstap heel soepel is verlopen en de module zeer intuïtief en degelijk werkt. De standaard set aan locaties blijkt vaak al genoeg. Zodra de bijgeleverde locatiestickers zijn geplakt en de scanners zijn geïnstalleerd, kunnen de recepten die klaarliggen heel snel en eenvoudig overgezet worden naar de nieuwe locaties.”

Vooruitblikken

PharmaPartners blijft de module verder ontwikkelen. “Omdat de basis al heel goed is,  kijken we ook naar verbeteringen op het gebied van de bezorgmodule, koppelingen met bezorgpartijen en uitgifteautomaten en verbeteringen in de integratie met andere modules zoals het Patiënt Dashboard, MijnGezondheid.net en MedGemak”, aldus Arends. Hedemann benadrukt dat de module al heel compleet is: “Ik heb me nu ook aangemeld voor een koppeling tussen Pharmacom en ons kluisjessysteem. Zo komen er de komende jaren vast nog veel meer dingen aan. Het zijn nu echt de puntjes op de i.”

Benieuwd naar meer informatie of wilt u net als Apotheek Schoterpoort overstappen naar Pharmacom Track & Trace? Neem dan contact met ons op via:  farmacie@pharmapartners.nl.

Download ""