Case
Case overzicht

Apotheken Noorder en Krommenie stimuleren gebruik MedGemak-app

Met de MedGemak-app van PharmaPartners kunnen patiënten online herhaalmedicatie bestellen in de apotheek. “Dat is efficiënt en makkelijk”, vindt Raymond Kolman, apotheker en voorzitter van de Pharmacom-Raad. “Je moet patiënten wel stimuleren om de app te gebruiken. Een foldertje mee geven werkt: duizend actieve patiënten gebruiken de app al.”

“Het is mooi als mensen straks ook de medicatiestatus kunnen volgen”
Raymond Kolman

Volgens Raymond Kolman hoef je geen professor in de futurologie te zijn om te beseffen dat mobiele apparaten de toekomst zijn. Daarom introduceerde hij in de zomer de MedGemak-app in zijn Noorder Apotheek en Apotheek Krommenie in Krommenie.

Efficiënt en veilig

De MedGemak-app is onderdeel van het patiëntenportaal MijnGezondheid.net (MGn). Via de MedGemak-app kunnen patiënten herhaalrecepten bestellen, e-consulten aanvragen en een actueel medicatieoverzicht ophalen. Vanaf de mobiele telefoon of tablet, waar en wanneer hen dat uitkomt. Kolman: “Dat is gemakkelijk voor patiënten en scheelt de apotheker tijd. Patiënten hoeven niet meer de huisarts te bellen voor een herhaalrecept. Via de app komt het verzoek meteen in het systeem Pharmacom binnen en kan de apotheek het gelijk verwerken. Dat is minder foutgevoelig. De assistentes hoeven het receptverzoek bijvoorbeeld niet over te typen.”

Aan de volgende versie van de MedGemak voegt PharmaPartners een Track-en-Trace bestelstatus toe. “Mooi nieuws”, vindt Kolman. “Via de app kunnen mensen hun medicatie dan volgen zoals een pakje van bol.com.  Dat scheelt nog meer tijd. Een kwart van de telefoontjes naar de apotheek gaat over de bestelstatus.”

Actueel medicatieoverzicht

Volgens apotheker Kolman kan de MedGemak-app ook een mooi alternatief zijn voor de Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO). “Op de presentatie van het medicatieoverzicht in een PGO heb ik geen invloed. Via de MedGemak-app presenteer ik mijn patiënten de informatie over hun geneesmiddelen op de manier die ik het beste vind.”

"Via de app kunnen mensen hun medicatie dan volgen zoals een pakje van bol.com. Dat scheelt nog meer tijd."
Raymond Kolman

Folder

Als voorzitter van de Pharmacom-Raad denkt Raymond Kolman actief mee over verbetering van werkprocessen in de apotheek. Voor collega-apothekers die de MedGemak-app afnemen, heeft hij de volgende tip: “Patiënten gaan die app niet uit zichzelf uit de appstore halen. Daar moet je iets voor doen. Ik koos de klassieke folder als campagnemiddel. Patiënten die geneesmiddelen komen ophalen geven we een folder mee. We leggen meteen uit hoe de MedGemak-app werkt. Patiënten kunnen zich direct aan de balie aanmelden. Dat is gemakkelijker dan thuis, want dan moeten ze eerst inloggen met hun DigiD. Dat is voor veel mensen een drempel.”

De methode van Kolman werkt. “Van onze actieve patiënten gebruikt al binnen enkele maanden twintig procent de MedGemak-app. Mensen zijn enthousiast en ik krijg veel herhaalverzoeken via de app.”

Via de eHealth promotiemateriaalpagina kunt u de patiënten folder over de MedGemak-app downloaden.

"Van onze actieve patiënten gebruikt al binnen enkele maanden twintig procent de MedGemak-app. "
Raymond Kolman
Download ""