pharmapartners integrale eerstelijnszorg ict voor het hele gezin
Case
Case overzicht

Betere ICT-samenwerking in het voordeel van cliënten

In Arnhem werken apotheken en huisartsen samen met Pharmacom en Medicom. Alphega-apotheken Baljet, De Witte, Velperweg en Witteveen sloten zich daar drie jaar geleden bij aan. Apotheker Frans van der Leemputte heeft er geen moment spijt van: “De gedeelde database heeft een enorme meerwaarde voor de gegevensoverdracht en vergroot de efficiency.”

Het vorige AIS ondersteunde wel een zeker mate van uitwisseling, maar de integratie tussen Pharmacom en Medicom maakt de samenwerking sneller, soepeler en makkelijker.”
Frans van der Leemputte, apotheker

De Arnhemse Alphega-apotheken Baljet, De Witte, Velperweg en Witteveen vormen samen een maatschap. Apotheker Frans van der Leemputte is verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de onderneming. Hij vertelt waarom ze overstapten op Pharmacom. “Ons oude systeem was aan zijn einde en de samenwerkende huisartsen in Arnhem hadden al voor Medicom gekozen. Het was logisch om daarin mee te gaan en de voordelen van een gedeelde database te benutten.”

Samenwerken met huisartsen

Binnen Pharmacom-Medicom samenwerkingsverbanden worden onder meer de medicatiestatus en algemene patiëntgegevens gedeeld op een gezamenlijke e-health-server. Geïntegreerde functionaliteit ondersteunt vergaande samenwerking. In Arnhem ervaren ze de voordelen, vertelt Van der Leemputte. “Er is bijvoorbeeld een betere terugkoppeling van de productkeuze en veranderingen in het gebruik zijn direct zichtbaar. Bovendien beschikken we in de apotheek met toestemming van de patiënt over relevante labwaarden, zoals de nierfunctie. Dat is van belang voor een goede medicatiebewaking. Het vorige AIS ondersteunde wel een zeker mate van uitwisseling, maar de integratie tussen Pharmacom en Medicom maakt de samenwerking sneller, soepeler en makkelijker.”

Soepel declaratieproces

Ook in de onderlinge samenwerking profiteren de vier apotheken van de gedeelde database. Dat is vooral handig voor werkzaamheden die Frans van der Leemputte op het niveau van de maatschap uitvoert. “Ik kan in alle vier apotheken terecht zonder van werkplek te wisselen. Dat is bijvoorbeeld makkelijk als ik een rekening moet afboeken. En prijsafspraken met zorgverzekeraars spoel ik centraal in voor alle apotheken.” Het declaratieproces verloopt soepel, vertelt hij. “We hebben in de apotheek te maken met een complex declaratiesysteem. Wanneer je een IDEA-contract hebt bijvoorbeeld, worden de prijzen altijd herberekend. Het is dan ook prettig dat ik het retourbestand met de aangepaste informatie automatisch kan inspoelen in Pharmacom.”

Resultaatgerichte medicatiebewaking

Alle apotheken werken naar tevredenheid met de De Beslissings Ondersteunende Schermen (BOS) en het Medicatie Begeleidings Journaal (MBJ). Deze leiden de apothekersassistenten door de afhandeling van relevante bewakingssignalen en leggen deze vast. “Met de dagelijkse overzichten kunnen signalen achteraf worden gecheckt en aangepast. Zo kun je er als apotheker voor zorgen dat signalen niet onnodig opnieuw worden getoond.” Pharmacom maakt gebruik van de medicatiebewaking van Health Base. Het voordeel hiervan is dat deze wetenschappelijke onderbouwing combineert met een resultaatgerichte afhandeling van het signaal, aldus Van der Leemputte.

Nieuwe tijden

De openbare farmacie en technologie veranderen snel, constateert Van der Leemputte. “Dat heeft ook invloed op het apotheekinformatiesysteem. Waar voorheen alles in het AIS zelf moest zitten, zie je nu dat derde partijen met deeloplossingen komen. Dat is prima, zo lang ze maar goed samenwerken met het AIS. PharmaPartners stelt zich daar steeds opener in op. De organisatie is de afgelopen jaren op de schop gegaan en daar plukken we nu de vruchten van. De stabiliteit en snelheid van de systemen is sterk verbeterd en de helpdesk helpt je vlug en goed, ook als je een lastige vraag hebt.”

Geen spijt

Van der Leemputte heeft beslist geen spijt van de keuze voor Pharmacom. “De gedeelde database met de huisartsen, apotheken en dienstapotheek heeft een enorme meerwaarde voor de gegevensoverdracht, in het voordeel van onze cliënten. Bovendien bevordert de ICT-samenwerking de efficiency. Die efficiencyslag liet zich niet meteen innen, maar nu iedereen op het cluster zit, gaan we het voordeel ervaren.”

Download ""