Case
Case overzicht

Huisartsenpraktijk Haverkamp/Bastick wil niet meer zonder Griep- en Pneumokokkenvaccinatie Service: ‘Alle huisartsen moeten dit gemak ervaren’

PharmaPartners biedt sinds 2019 de Griep- en Pneumokokkenvaccinatie Service aan. Deze service ondersteunt huisartsenpraktijken bij het selecteren van patiënten die in aanmerking komen voor een vaccinatie en het versturen van de uitnodigingsbrieven. Daan Haverkamp, huisarts en mede-eigenaar van Huisartsenpraktijk Haverkamp/Bastick in Oosterhout, verstuurt zijn vaccinatie-uitnodigingen eenvoudiger én veiliger dankzij deze service.

Huisartsenpraktijk Haverkamp/Bastick is een duo-praktijk met 4.000 patiënten. Haverkamps ouders runden de praktijk tot 2017. Daarna nam Daan Haverkamp de praktijk over samen met huisarts Alex Bastick. Haverkamp: “PharmaPartners komt oorspronkelijk ook uit Oosterhout en onze praktijk was daardoor altijd proeflocatie van nieuwe modules en oplossingen. We zijn dus onlosmakelijk verbonden met de digitalisering van de huisartsenzorg.”

Meer werk door vaccinatie-uitnodigingen

Het selecteren van patiënten en versturen van uitnodigingen voor de griep- en pneumokokkenvaccinaties is voor veel huisartsen een tijdrovende taak. Dat ervoer huisarts Daan Haverkamp ook:
“Ik maakte de selectie altijd zelf met behulp van de Q-module in Medicom. Die werkt als een zoekfilter waarmee je bepaalde ziekten in je patiëntendossier opspoort. Bijvoorbeeld alle mensen boven de 70 die een hartinfarct hebben gehad. Die patiëntgegevens extraheerde ik handmatig naar een CSV-bestand. Dat zette ik om in een Excelbestand en mailde ik naar onze zorggroep. Die verstuurde vervolgens de vaccinatie-uitnodigingen. Een lastig proces met veel handelingen dus, terwijl onze hoofdtaak zorgverlening is. Daar zijn we de hele werkdag mee bezig. Het versturen van vaccinatie-uitnodigingen kwam daar nog eens bovenop. Ik kwam daardoor soms in tijdnood en maakte de patiëntselectie in het weekend of in de avonduren. En door de toenemende druk op de zorg vond ik dat de zorggroep zich met belangrijkere zaken moest bezighouden.”

“Voorheen stuurde ik het Excelbestand per mail naar de zorggroep. Ik denk dat veel andere artsen het ook zo doen. Dat is natuurlijk minder veilig dan dat de lijst binnen de beschermde omgeving blijft. Een typfoutje in een e-mailadres was namelijk snel gemaakt. ”
Daan Haverkamp, huisarts

Nooit meer handmatig gegevens uit Medicom halen

PharmaPartners introduceerde de service in 2019 en sindsdien maakt Haverkamp er gebruik van. De Griep- en Pneumokokkenvaccinatie Service van PharmaPartners vereenvoudigt het selecteren van patiënten die in aanmerking komen voor vaccinatie én de verzending van uitnodigingen.

Op basis van de online patiëntgegevens in Medicom stelt de Griep- en Pneumokokkenvaccinatie Service zelf een selectie patiënten voor die in aanmerking komt voor een vaccinatie volgens de landelijke NHG criteria. Haverkamp: “Er ontstaan twee lijsten in Medicom. Eén met patiënten die sowieso een uitnodiging krijgen, zoals ouderen en kwetsbaren. De tweede lijst bestaat uit twijfelgevallen, bijvoorbeeld jongere mensen met hartklachten. Ik controleer de lijsten altijd om er zeker van te zijn dat de juiste mensen een uitnodiging ontvangen. Deze automatische selectie scheelt me zeker een halfuur werk. Huisartsen die minder goed zijn met computers besparen denk ik zelfs een uur.”

Veilige verzending

Volgens Haverkamp voorkomt de Griep- en Pneumokokkenvaccinatie Service menselijke fouten doordat patiëntgegevens tijdens het proces de AVG-veilige omgeving niet verlaten. Haverkamp: “Voorheen stuurde ik het Excelbestand per mail naar de zorggroep. Ik denk dat veel andere artsen het ook zo doen. Dat is natuurlijk minder veilig dan dat de lijst binnen de beschermde omgeving blijft. Een typfoutje in een e-mailadres was namelijk snel gemaakt. ”

Persoonlijk en professioneel

Met de Griep- en Pneumokokkenvaccinatie Service worden de gecontroleerde lijsten automatisch opgehaald uit Medicom. Vervolgens verzorgt DMDR Medical Marketing BV de verzending van de uitnodigingen. Dit partnerbedrijf van PharmaPartners is gespecialiseerd in patiëntcommunicatie. Zij drukken de brieven, voorzien de enveloppen van adresgegevens en verzenden de uitnodigingen op tijd.

Haverkamp is tevreden over die verzendservice. “We kunnen de inhoud en uitstraling van de brieven zelf bepalen. Deze stemmen we af met DMDR. Ons logo staat bijvoorbeeld bovenaan de brief en belangrijke informatie lichten we extra uit. Denk aan kledingvoorschriften bij een prik in de arm. En tijdens de coronapandemie vermeldden we de coronamaatregelen die van kracht waren in de huisartsenpraktijk. Die personaliseringsmogelijkheden maken het af. De Griep- en Pneumokokkenvaccinatie Service is een heel compleet pakket. Het biedt ons meer gemak, zekerheid en bespaart tijd. Van patiëntselectie tot en met verzending. Ik zou alle huisartsen adviseren om dit gemak te ervaren.”

Download ""