Case
Case overzicht

Kennis opdoen én delen als eHealth-ambassadeur binnen de regio

Digitalisering is bij iedere zorgverlener een belangrijk onderwerp. Hoe zorg je ervoor dat je medewerkers over de benodigde kennis en motivatie beschikken om probleemloos digitaal te werken en dit ook efficiënt in te richten? Het digicoaches-traject van PharmaPartners, dat zorgverleners opleidt tot eHealth-coach, is hierin een belangrijke schakel.

Zorggroep Synchroon is een samenwerkingsorganisatie van ruim zestig huisartsenpraktijken in de regio Oss/Uden/Veghel. Voor medewerkers van deze praktijken bood Synchroon onlangs het digicoaches-traject aan, een opleiding tot eHealth-coach. Er was ruimte voor vijftien cursisten en al snel waren alle beschikbare plekken vol.

“De training bestaat uit vijf sessies; het begint met een kick-off, daarna volgen drie inhoudelijke kennissessies. De laatste bijeenkomst is een evaluatiesessie”, legt Loes van Asseldonk, programmamanager digitalisering en innovatie bij Synchroon, uit. De inhoudelijke sessies zijn maatwerk: een zorgverlener of -groep kan zelf kiezen welke onderwerpen behandeld worden. “Bij ons ging het onder meer over instellingen voor de agenda, het opstellen van maskerbrieven, online afspraken inplannen, werkafspraken maken in de praktijk en bepaalde Medicom-instellingen.”

Eén van de vijftien deelneemsters aan de training was Marlies Rasing, doktersassistente bij huisartsenpraktijk Opheij en De Goeij in Schijndel. Ze twijfelde niet toen ze de mogelijkheid kreeg om zich in te schrijven voor de cursus. “Het leek me heel interessant. Ik houd ervan om bezig te zijn met digitalisering en nieuwe dingen uit te proberen. Ook leek het me leuk om collega’s te activeren om structureel meer digitaal te werken.”

Lerend netwerk

Dat laatste, de interactie met directe collega’s over de opgedane kennis, was voor Synchroon één van de hoofdredenen om deze opleiding tot eHealth-coach aan te bieden. “Het idee is dat cursisten de opgedane kennis op de werkvloer, de eigen praktijk, overdragen aan collega’s”, zegt Van Asseldonk. “Onze insteek is om zo vanuit de scholing een lerend netwerk te creëren. Je kan als coach je eigen collega’s helpen om digitaal vaardiger te worden en de oplossingen efficiënt in te richten in het dagelijkse werkproces binnen de praktijk.”

Rasing merkt al dat ze haar collega’s echt kan helpen. “Tijdens de cursus leer je veel over het gebruik van MijnGezondheid.net. Vaak gaat het om functionaliteiten die ik al wel eens gezien had, maar waarvan ik niet precies wist hoe ik ze moest gebruiken. Na een cursusdag deed ik dan op onze praktijk aan mijn collega’s voor wat ik geleerd had en hoe je dit ook efficiënt gebruikt in je dagelijkse werkproces.” Ze merkt dat collega’s die bepaalde kennis missen het prettig vinden dat ze nu bij haar terecht kunnen. “Als iets even niet lukt, komen ze naar mij toe. Dan kijk ik mee en kijken we samen wat er aan de hand is en hoe we het kunnen oplossen.”

“Goede basis om cursus nogmaals aan te bieden”

Na het succes van de eerste cursus, waar onder meer Rasing aan deelnam, besloot Synchroon om het digicoaches-traject binnenkort nogmaals aan te bieden. Dit om nog meer zorgverleners binnen de groep de kans te geven om deze training te volgen. Van Asseldonk legt uit dat de positieve evaluatie van de eerste cursisten daarbij de doorslag gaf. “De reacties waren heel positief. Ook deelnemers die al veel kennis hadden over MijnGezondheid.net, vonden het een zeer nuttig traject.”

“Zorgverleners hebben het heel druk en als ze dan tijd steken in een cursus die wij aanbieden, verwachten ze er iets van. Maar het was dik in orde, alle deelnemers hebben er iets van opgestoken. Dat was voor ons een goede basis om dit traject nogmaals aan te bieden.”

Ook Rasing had, voordat ze aan de training begon, al vrij veel kennis over de systemen van PharmaPartners. “Maar ook voor mij was het reuze interessant”, vertelt ze. “Je leert veel. Niet alleen van de trainer, maar ook van de andere cursisten. Je praat veel met elkaar en het is heel leerzaam om met elkaar de best practices te delen.”

Voortdurend proces

Rasing raadt het collega’s van andere praktijken zeker aan om de cursus te volgen. “We zitten in een wereld van digitalisering, je ontkomt er niet aan. Voor een praktijk heeft dat meer voordelen dan nadelen. Mits je de systemen goed kent en ook weet hoe je ze procesmatig efficiënt inricht in de dagelijkse praktijk.”

Digitalisering is een voortdurend proces, stelt Van Asseldonk. “Tijdens je dagelijkse werk heb je niet altijd tijd en ruimte om erbij stil te staan hoe je systeem werkt en wat er beter kan. Door zo’n cursustraject aan te bieden heb je momenten van bijscholing. Je kan dan even bedenken wat er beter kan en je collega’s daarin meenemen. Dat is de grote meerwaarde.”

Minder digi-vaardig? Volg dan de digi-starters training

Het digicoaches-traject is met name geschikt voor zorgverleners die al kennis hebben op het gebied van digitalisering. Voor medewerkers die minder digi-vaardigheden hebben, maar wel met MijnGezondheid.net werken, biedt PharmaPartners de digi-starters training aan.

Deze training bestaat uit een gepersonaliseerde en flexibel in te vullen praktische training op locatie en een evaluatiesessie. Theorie wordt gekoppeld aan praktische opdrachten, die direct uitgevoerd worden op cursuslaptops. Ideaal om basisvaardigheden te ontwikkelen die van pas komen bij het dagelijkse werk met MijnGezondheid.net en MedGemak. Aan het einde van het traject weet je hoe je Mijngezondheid.net en MedGemak procesmatig en zo efficiënt mogelijk inricht, waardoor het tijdbesparing oplevert.

Wilt u ook een digicoaches-traject aanbieden binnen uw zorggroep? Neem dan contact op met ehealth@pharmapartners.nl 

Download ""