Innovaties lego
Case
Case overzicht

Beter en sneller recepten fiatteren met nieuwe Receptenbuffer

De komende weken start de uitrol van de nieuwe Receptenbuffer in Medicom. In samenwerking met gebruikers is het proces gestroomlijnd en zijn overzichtelijke, gebruikersvriendelijke schermen gemaakt. “Een genot om mee te werken”, zegt huisarts Marc Spruit uit Alphen aan den Rijn. Hij ging als eerste met de nieuwe module aan de slag.

“Als je bij het controleren van recepten in de buffer een helder overzicht krijgt van de signalen die naar voren komen, komt dat de medicatieveiligheid ten goede”, zegt Marc Spruit.

Dat was voor PharmaPartners en de Commissie Applicatiebeheer Medicom (CAM), waarvan Spruit voorzitter is, de belangrijkste reden om de Receptenbuffer in Medicom onder handen te nemen. “Tegelijkertijd hebben we de gescheiden Receptenbuffers voor de Herhaalmodule en overige receptenstromen in elkaar geschoven. In combinatie met de nieuwe, overzichtelijke weergave van de te fiatteren receptregels, levert dat enorm veel winst op. Je kunt beter èn sneller controleren en fiatteren.”

Inbreng van huisartsen

Bij het schetsen en bouwen van de nieuwe Receptenbuffer is steeds de inbreng gevraagd van gebruikers, vertelt product owner Judith Rooswinkel. “Allereerst hebben we met de huisartsen uit de CAM en op basis van meldingen bij Customer Support in kaart gebracht waar gebruikers tegenaan liepen. Op basis van die informatie hebben we een prototype gemaakt, waarmee we langs verschillende klanten zijn gegaan. Met hen hebben we bijvoorbeeld besproken welke informatie in één scherm te zien moet zijn om een goed oordeel te kunnen vormen over een signaal bij een recept. De tips die we kregen, zijn meegenomen in de uitwerking. Ook tijdens de ontwikkeling hebben we huisartsen regelmatig gevraagd om mee te kijken en hun mening te geven.”

Kleine dingen

“Het is leuk om zo een bijdrage te kunnen leveren aan de ontwikkeling van een module die goed werkt in de praktijk”, vindt Spruit, die volgens eigen zeggen ‘best kritisch’ is. “In de ontwerpen en – later – de testversie was niets echt verkeerd, je komt allerlei kleine dingen tegen die iets beter kunnen of vragen oproepen. Zo zag ik ineens oranje regels. Dat bleken regels te zijn die de apotheek erin zet en nodig heeft. In de weergave in Medicom moet je daar iets mee doen, om verwarring bij de huisarts te voorkomen.”

Beter overzicht

De nieuwe Receptenbuffer is schermvullend, waardoor er meer recepten te zien zijn op één pagina. “Dat geeft een beter overzicht,” legt Judith Rooswinkel uit. “En we maken gebruik van paginering, zodat de huisarts kan zien hoeveel pagina’s nog volgen. De details per recept worden rechts in het scherm getoond, zodat je niet hoeft te scrollen en de recepten makkelijker kunt beoordelen.”

“Je hebt meer overzicht en hoeft minder te klikken”, aldus Spruit. “De meest voorkomende waarschuwingen hebben een eigen icoontje gekregen, waardoor je direct ziet of het gaat om een contra-indicatie, intolerantie of bijvoorbeeld niet aaneensluitende of overlappende receptuur. Je kunt nog steeds vanuit de receptregel doorklikken naar het dossier, maar daar ben je nu al met één klik.”

De Receptenbuffer is zo gemaakt, dat ook de periodieke controle van receptuur voor medicatierollen in de toekomst kan worden toegevoegd.

Planning

In december komt de nieuwe Receptenbuffer beschikbaar voor een beperkt aantal clusters. Als dat probleemloos verloopt, wordt de module begin 2019 beschikbaar gesteld aan alle gebruikers.

 

Download ""