Case
Case overzicht

Van den Bergh’s apotheek werkt met Pharmalytics: “Ik houd zo onze preferentiegraad in de gaten en stuur bij als we hem niet halen.”

Job Klever, apotheker bij Van den Bergh’s apotheek, vertelt welke verwachtingen hij had van Pharmalytics. “Ik hoopte op een toegankelijker, actueler en vollediger overzicht van de efficiëntie van onze apotheek dan via de ‘business intelligence’ die ik had. Pharmalytics biedt dat overzicht. Ik wil onze apotheek graag zo efficiënt mogelijk inrichten. Met Pharmalytics heb ik daarvoor de tool in handen.”

Boetes voorkomen

Klever legt uit hoe hij Pharmalytics inzet voor een efficiënte apotheek: “Via Pharmalytics houd ik onder andere in de gaten hoe goed wij voldoen aan de preferentiegraad. Zilveren Kruis heeft per 1 januari een voorkeursbeleid waarbij ze van ons eisen dat 95% van de uitgegeven medicatie voldoet aan dit beleid. Als we die 95% niet halen, krijgen we een boete.”
“Andere apotheken moesten al voor dit jaar voldoen aan zo’n preferentiebeleid vanuit Zilveren Kruis. Sommige gingen hiermee de mist in en moesten tienduizenden euro’s terugbetalen. Dat wil ik voorkomen. Met Pharmalytics zie ik hoe goed wij voldoen aan de preferentiegraad en zo kan ik op tijd bijsturen mocht dat nodig zijn.”

Verspilling tegengaan

Klever zet Pharmalytics in om de apotheekvoorraad in de gaten te houden: “Naast de preferentiegraad heb ik ook inzicht in welke dure middelen we op voorraad hebben. Zo zie ik voor welke dure middelen we eigenlijk geen patiënten meer hebben. Zulke middelen die binnenkort komen te vervallen bespreek ik met andere apotheken: of ze deze middelen misschien over willen nemen.”

“Natuurlijk zie ik niet van de ene op de andere dag dat onze apotheek efficiënter werkt. Dat verandert met de tijd."
Job Klever | Apotheker bij Van den Bergh's apotheek

Automatisering in de apotheek

Naast voorraadbeheer noemt Klever meer voordelen: “Ik gebruik Pharmalytics ook om te automatiseren met de Herhaalservice. In Pharmalytics heb ik een overzicht van patiënten die in aanmerking komen voor de Herhaalservice. Vervolgens heb ik contact opgenomen met deze patiënten en ze de Herhaalservice voorgesteld. Zo kan ik voor meer patiënten proactief medicatie klaarleggen en hier rekening mee houden in onze planning.”
“Natuurlijk zie ik niet van de ene op de andere dag dat onze apotheek efficiënter werkt. Dat verandert met de tijd. Die voortgang houd ik in de gaten in Pharmalytics. Ik zie bijvoorbeeld of het aantal patiënten in de Herhaalservice of met baxtermedicatie toeneemt.”

De apotheker als ondernemer

Met al deze verbeteringen in de apotheek heeft Klever één doel voor ogen: patiënten helpen. “Ik wil een goede apotheker zijn die zijn patiënten begeleidt bij hun medicatie en nauwkeurige medicatiebewaking uitvoert. De andere kant van een apotheker zijn is echter ook belangrijk en vind ik net zo interessant: het ondernemen. Ik los graag problemen op voor mijn collega’s en patiënten. Het geeft me een goed gevoel als ik een oplossing verzin voor bijvoorbeeld een leveringsprobleem of als ik slim inkoop.”
“Pharmalytics helpt hierbij. Ik ben goed in IT en vind het leuk om het apotheekproces efficiënt in te richten. Dan kom je al heel snel bij Pharmalytics uit. Met deze tool krijg ik een goed beeld van hoe het gaat met de apotheek. Ik raad andere apothekers Pharmalytics zeker aan.”

Alternatieven voor Pharmalytics?

“Natuurlijk zijn er derde partijen bij wie je voor bepaalde ‘business intelligence’ terecht kan. Alleen kreeg ik daar de informatie één keer per maand in plaats van dagelijks en heb ik nu toegang tot veel meer data dan vanuit die externe partijen. Bovendien is hun informatie minder toegankelijk. In Pharmalytics heb ik een actueel overzicht met één druk op de knop.”
Heeft Klever dan nog wensen voor Pharmalytics? “Ik wil nog meer filteren. Nu filter ik bijvoorbeeld voorschriften op huisarts. Het zou mooi zijn als ik die ook kan filteren op praktijk. Ook wil ik in Pharmalytics inzicht hebben in de data over wanneer we recepten ter hand stellen vanuit Track & Trace.”

Bent u zelf nieuwsgierig naar Pharmalytics en wilt u bijvoorbeeld een demo zien? Stuur dan een mail naar farmacie@pharmapartners.nl.

Download ""