Case
Case overzicht

“Videobellen scheelt je écht tijd”

Gezondheidscentrum Kersenboogerd biedt krappe bezetting het hoofd zonder in te leveren op kwaliteit

Sinds begin 2023 kunnen patiënten van Gezondheidscentrum Kersenboogerd in Hoorn via MijnGezondheid.net en MedGemak een videobelafspraak maken met hun huisarts. Marjolein Kelder, praktijkmanager van het gezondheidscentrum, vertelt waarom deze module voor videobellen een van hun antwoorden is op het huisartsentekort.

Gezondheidscentrum Kersenboogerd is een groot multidisciplinair centrum met onder andere huisartsen, fysiotherapeuten en een apotheek. Met ongeveer 75 collega’s bedient het team van Kersenboogerd vanuit twee locaties een diverse populatie van ruim 9000 patiënten.

De landelijke uitdagingen in de zorg gaan niet aan Gezondheidscentrum Kersenboogerd voorbij. “Ondanks onze toewijding en expertise kampt ons centrum met krapte in de bezetting. Vooral vanwege het landelijke tekort aan zorgprofessionals. Ook de samenstelling van onze patiëntenpopulatie speelt hierbij een rol”, vertelt praktijkmanager Marjolein Kelder. “We hebben te maken met complexe zorgproblematiek, zoals laaggeletterdheid en armoede. Dat vereist extra tijd en aandacht, die we niet kunnen bieden als we op dezelfde manier doorgaan.”

Kelder werkt al 22 jaar in het gezondheidscentrum en fungeert in haar rol van praktijkmanager als problem solver. Ze was dan ook nauw betrokken bij de keuze voor videobellen van MijnGezondheid.net.

Persoonlijk én efficiënt contact

Vanwege de bezettingsproblemen en een behoefte aan efficiëntie, besloot Gezondheidscentrum Kersenboogerd om videobellen aan te bieden. “Met videobellen zien we meer patiënten in kortere tijd zonder dat het persoonlijke contact met de huisarts verloren gaat”, legt Kelder uit. “Bovendien scheelt het de patiënt ook tijd: hij of zij hoeft niet te wachten in de wachtkamer of te bellen met de assistent voor een afspraak. Natuurlijk kan dat wel nog steeds. De patiënt heeft zelf de keuze tussen een regulier consult of een videoconsult.”

Videobellen vervangt dus niet het ‘fysieke’ spreekuur op de praktijk. Het gezondheidscentrum biedt de optie aan als extra service. “Zeker voor eenvoudige vragen of zaken die al een traject kennen is videobellen een goede toevoeging”, legt Kelder uit. “Je kan een videoconsult bijvoorbeeld inzetten als een soort check-up bij huidproblemen, kleine wondjes of wanneer je als patiënt wilt overleggen met je huisarts.”

Videobellen in een vertrouwde, veilige omgeving

De patiënt maakt de videobelafspraak in de vertrouwde omgeving van MijnGezondheid.net en MedGemak. Kelder: “We hebben bewust gekozen om alles op één plek aan te bieden. Via MijnGezondheid.net is videobellen veel handiger dan via een extern systeem.” De patiënt ontvangt in de app een link naar de videobelafspraak. Bij het overzicht van de afspraken staat een linkje naar de videocall. Door op de link te klikken, start het consult. De omgeving is niet alleen vertrouwd, maar ook veilig. Kelder: “Een gesprek met je huisarts moet vertrouwelijk blijven.” MijnGezondheid.net en MedGemak bieden hiervoor een veilige omgeving.

Overigens ziet Kelder wel een drempel voor sommige patiënten die naar Kersenboogerd komen: “Een deel van onze populatie heeft een taalachterstand of spreekt geen Nederlands. Voor hen is een videoconsult aanvragen erg lastig. Ook zijn sommige oudere patiënten afhankelijk van anderen als het over digitale diensten gaat. De huisartsen en assistentes ondersteunen deze patiënten.”

Ook voor de huisartsen van Gezondheidscentrum Kersenboogerd is het videobellen een uitkomst. Nadat de afspraak gemaakt is, krijgt de huisarts de link vanzelf in Medicom. Alles is gekoppeld, de huisarts hoeft niets zelf in te vullen. Het videogesprek start vanuit de eigen omgeving door op ‘Start afspraak’ te klikken.

Kwaliteit van zorg vasthouden

Volgens Kelder heeft videobellen zijn waarde bewezen in tijdsbesparing en efficiëntie: “Het scheelt zeker tijd. Het contact is meestal toch wat korter en je ziet dus meer mensen op het spreekuur. Videobellen helpt ons de krappe bezetting het hoofd te bieden zonder in te leveren op de kwaliteit van onze zorg. Bovendien is het een welkome afwisseling van de dagelijkse routine.”

Wat wil Kelder zeggen tegen huisartsenpraktijken die mogelijk nog twijfelen over videobellen? “Doe het wel. De implementatie is heel eenvoudig, zeker met de ondersteuning die PharmaPartners biedt. We hadden even wat hulp nodig om onze agenda’s goed in te regelen. Dat hebben ze goed begeleid. Zo konden we heel snel van start. Videobellen scheelt je écht tijd.”

Wilt u meer weten over de module Videobellen? Vul dan dit formulier in.

Download ""