Case
Case overzicht

Van dossiers doorspitten, naar één druk op de knop: werken met Slimme protocollen

Al sinds 2018 verlaagt Slimme protocollen in Medicom de registratielast van zorgverleners. Isabel Stevens zet de module graag in. Zij is Praktijkondersteuner bij Huisartsenpraktijk van der Sluiszen in Bergen op Zoom. “Het werkt. Alle informatie uit het patiëntendossier is op één plek zichtbaar in Medicom. Je hoeft bij een consult niet meer een heel dossier te doorlopen voor alle relevante patiëntinformatie.” 

Meer tijd voor zorg

Stevens gebruikt de module daarom onder andere tijdens vervolgconsulten: “Ik kan de patiënt dan goed volgen. Met één druk op de knop heb ik alle actuele informatie paraat.” Hierdoor houdt Stevens tijdens het consult tijd over voor wie haar werk zo leuk maakt: de patiënt. Al meer dan 20 jaar werkt Stevens als POH, waarvan 10 in deze praktijk. “De combinatie van zowel de afwisseling tussen verschillende patiëntgroepen als de afwisseling van patiënten individueel maakt mijn werk zo leuk. Ik heb met heel veel verschillende mensen te maken.”

Waar ze die extra tijd aan besteedt? “Ik kijk met Slimme protocollen onder andere terug naar de patiëntgegevens uit vorige consulten of metingen. Zo zie ik bijvoorbeeld of de bloeddruk van de patiënt aanleiding geeft tot handelen. Ik zie direct of een patiënt een verhoogd risico heeft.”

Geen dossiers doorspitten

En de huisarts ook. “Hij loopt niet het hele protocol door voor informatie, maar ziet direct in het diagnostisch dossier wat ik in het protocol heb ingevuld. De koppeling die Slimme protocollen maakt tussen het protocol en het dossier is waardevol. Je ziet snel de gegevens die van belang zijn, zonder het hele dossier door te spitten.”

Dagcurves in het dossier

“Verder is het invoeren van meerdere dagcurves van insulinepatiënten handig. Dat is een voordeel in Slimme protocollen. Al die curves heb je inzichtelijk in de module.” Deze functie is specifiek voor Slimme protocollen en een aanvulling op de basis Protocollenmodule in Medicom.

Ik kijk met Slimme protocollen onder andere terug naar de patiëntgegevens uit vorige consulten of metingen. Zo zie ik bijvoorbeeld of de bloeddruk van de patiënt aanleiding geeft tot handelen. Ik zie direct of een patiënt een verhoogd risico heeft.
Isabel Stevens | Praktijkondersteuner Huisartsenpraktijk Sluiszen Bergen op Zoom

Automatisch waarden in de SOEP

“Slimme protocollen neemt ook een aantal waardes automatisch over in de SOEP-regels. Dat belast mij minder. Ik heb minder werk en minder kans op fouten. Ik vind het handig. Of je 20 keer of 10 keer moet klikken, is een groot verschil.”

Sowieso is Stevens fan van met protocollen werken: “Je neemt cijfers zo min mogelijk in platte tekst op. Met een protocol staan cijfers meteen overzichtelijk in tabellen. Je hebt dus een makkelijk overzicht én nog steeds het verhaal van de individuele patiënt.”

Samenwerking tussen praktijken

Volgens Stevens is Slimme protocollen inhoudelijk een aanvulling voor de praktijk zelf én, benadrukt ze, ook in de samenwerking met andere praktijken. “Zij kunnen ook heel overzichtelijk de informatie over een patiënt terugvinden. Als in onze vakantie bijvoorbeeld een patiënt belt naar een waarnemend collega, kan zij ook de dagcurves van deze patiënt teruglezen.”

Neem even de tijd

Wel benoemt Stevens de kleine tijdsinvestering die je doet om met Slimme protocollen te werken. “Je moet alle knoppen wel even een keer aanklikken in Slimme protocollen, zodat je weet wat ze doen.” Liever een handleiding? Op deze pagina vindt u alle informatie over Slimme protocollen.

Stevens werkt in ieder geval voortaan altijd vanuit het protocol. “Ik kan het hele SOEP doorlopen in het protocol. S en P komen automatisch in het journaal te staan en onder O kan ik alles van het diagnostisch dossier terugvinden. Als je hiermee overweg kan, is Slimme protocollen zeker handig.”

Download ""