Nieuws overzicht
Deel op:

Belangrijke ontwikkeling binnen de digitale eerstelijnszorg in regio Haaglanden: Hadoks en Sahel gaan langdurige samenwerking aan met PharmaPartners en Topicus

Den Haag, 22 februari 2022 – Regionale huisartsenorganisatie Hadoks, clusterorganisatie SAHEL en de ICT-ontwikkelaars PharmaPartners en Topicus ondertekenden 18 februari een samenwerkingsovereenkomst voor de komende vijf jaar. Efficiëntere digitale eerstelijnszorg in regio Haaglanden is de inzet.

De vier organisaties gaan zich de komende vijf jaar richten op een nog betere samenwerking tussen eerstelijnszorgverleners in de regio Haaglanden. Ze hebben het voornemen dat aangesloten huisartsen bij Hadoks en apotheken bij SAHEL voortaan zoveel mogelijk in hetzelfde ICT-landschap samenwerken. PharmaPartners levert het huisartseninformatiesysteem Medicom en het apotheekinformatiesysteem Pharmacom. Topicus maakt het landschap compleet met het huisartsenpostinformatiesysteem: het VIPLive Spoed EPD. Deze samenwerking binnen de eerste lijn maakt ook de samenwerking met andere zorgaanbieders in de regio een stuk eenvoudiger.

Uitdagingen in de zorg aanpakken met IT

Rob Jansen, voorzitter raad van bestuur bij Hadoks, is positief over de samenwerking. “Hadoks zet zich in de regio Haaglanden in voor een toekomstbestendige huisartsenzorg. Met de huidige uitdagingen, zoals het personeelstekort en de groeiende zorgvraag, is een samenwerking als deze onmisbaar.”
Suzanne van Aarle, managing director huisartsenzorg bij PharmaPartners, vult aan: “Regio Haaglanden telt ongeveer 720.000 inwoners en de regio is nog lang niet uitgegroeid. Dat is een enorme toenemende druk op de eerstelijnszorgverleners in de regio. Om alle inwoners te voorzien van passende, toegankelijke zorg, is betere onderlinge communicatie en gegevensuitwisseling tussen zorgverleners en patiënten nodig. Dat bereiken we alleen met innovatieve ICT-ondersteuning.”

Betere regionale samenwerking

Huisartsenposten in Den Haag werken al acht jaar met het VIPLive Spoed EPD van Topicus. Hugo Brand, directeur van Topicus: “Wij ontwikkelden VIPLive Spoed EPD voor huisartsenposten. Door deze samenwerking met PharmaPartners kunnen we nu de informatie uit Medicom nog beter op de huisartsenpost beschikbaar maken. Dat is een belangrijke stap om de communicatie en gegevensuitwisseling in de regio Haaglanden te verbeteren.”

Belangrijke stappen voor de digitale zorg

“Het is fijn dat de neuzen in onze regio dezelfde kant op staan”, zegt Jan van Deursen, bestuursvoorzitter van Stichting SAHEL (Samenwerkingsverband Automatisering Haagse Eerste Lijn). “SAHEL zet zich in voor een optimale samenwerking tussen eerstelijnszorgverleners. Het gebruik van dezelfde informatiesystemen in de gehele regio heeft veel voordelen. Niet alleen voor zorgverleners, maar vooral ook voor de patiënt. Betere communicatie met behulp van digitalisering zorgt uiteindelijk voor een efficiënter en kwalitatief beter zorgaanbod. Het brengt de zorg dichter bij de patiënt en zorgt voor meer eigen regie en inzicht in de gezondheid. Met deze samenwerking wordt een belangrijke stap gezet naar optimale eerstelijnszorg in onze regio.”

.

PharmaPartners

PharmaPartners bouwt al veertig jaar zorgsystemen voor huisartsen, huisartsenposten en openbare apotheken binnen de eerste lijn. Deze systemen bouwt PharmaPartners vanuit de overtuiging dat ICT-oplossingen van toegevoegde waarde zijn in de manier waarop zorgverleners willen werken en samenwerken, binnen de praktijk of apotheek, de zorgorganisatie en de regio. Omdat zij ervan overtuigd zijn dat je samen meer bereikt dan alleen, maken ze gebruik van ICT die verbindt.

Hadoks

Hadoks is de huisartsenorganisatie in de regio Haaglanden. Hadoks bundelt de kracht van huisartsen en werkt aan een toekomstbestendige huisartsenzorg voor de patiënten in de regio Haaglanden. We werken als Hadoks samen met andere zorgaanbieders, zorgverzekeraars en Gemeenten aan de beste (huisartsen)zorg in de regio Haaglanden. We bieden huisartsen de juiste ondersteuning zodat zij de zorg voor hun patiënten optimaal kunnen uitvoeren.

Stichting Sahel

De Stichting SAHEL (Samenwerkingsverband Haagse Eerste Lijn) is een clusterorganisatie voor Medicom- en Pharmacom-gebruikers in de regio Haaglanden.

Topicus 

Topicus ondersteunt de gezondheidszorg in Nederland met innovatieve software platformen waarin de mens centraal staat. We doen dit door mensen, data en systemen op een slimme manier met elkaar te verbinden. Voor de eerste lijn doen we dit met het VIPLive platform. Wij vernieuwen vanuit een solide basis en vullen VIPLive continu aan met nieuwe modules. Dit doen we in samenspraak met onze klanten en op een manier die past bij ons bestaande aanbod; zowel in functie als in gebruik.

Fotobijschrift:

Op de foto (vlnr): Hugo Brand (directeur bij Topicus Zorg), Suzanne van Aarle (managing director huisartsenzorg bij PharmaPartners), Rob Jansen (voorzitter raad van bestuur bij Hadoks), Corné van Halum (managing director farmacie bij PharmaPartners), Jan van Deursen (voorzitter Stichting SAHEL), Eva Siedenburg (secretaris Stichting SAHEL) en Piet Hein Knoop (managing director eHealth bij PharmaPartners).

 

Download ""