Huisartsenzorg-stethoscoop
Nieuws overzicht
Deel op:

UPDATE 11-03-2021 Corona Vaccinatie Programma Huisartsen in Medicom | Update over externe vaccinaties opslaan in Medicom

UPDATE 11-03-2021 | Update over externe vaccinaties opslaan in Medicom.

Op 12-02-2021 is de laatste inhoudelijke update omtrent het Corona Vaccinatie Programma Huisartsen (CVPH) met u gedeeld. In de vorige update hadden we het al over het vastleggen van informatie van vaccinaties die extern (door bijvoorbeeld de GGD) gegeven zijn aan patiënten. We waren op dat moment druk bezig om de informatie over extern gegeven vaccinaties op de juiste manier in Medicom op te slaan. In de update van deze week kunnen wij u hier meer informatie over geven.

Update over het juist opslaan van extern gegeven vaccinaties

Zoals in de vorige update aangegeven hebben we verschillende vragen ontvangen m.b.t. het vastleggen van informatie van vaccinaties die extern (door bijvoorbeeld de GGD) gegeven zijn aan patiënten. Het is belangrijk dat alle informatie goed vastgelegd wordt in het systeem, zodat het patiëntdossier up-to-date is en u voor het vaccinatie overzicht weet welke patiënten de vaccinatie al (elders) hebben gehad.

Vanaf aankomende maandag (15 maart 2021) worden er MedRecs verzonden waarmee bekend wordt gemaakt welke patiënten door de GGD zijn gevaccineerd. In eerste instantie moeten deze berichten handmatig worden verwerkt. Dit is essentieel om de registratie in het patiënten dossier compleet te krijgen.

Hierdoor wordt het ook mogelijk de patiënt in de Q-module naar voren te halen zodat gelijk duidelijk is dat deze patiënt niet meer hoeft te worden gevaccineerd.

De volgende stap (welke wordt uitgerold in versie 516) is dat de verwerking automatisch wordt gedaan en de handmatige handeling niet meer nodig is. Vanaf versie 518 is het mogelijk om de verwerking achteraf automatisch door te voeren. Zijn er vanaf dan berichten die u nog niet verwerkt heeft, dan worden deze alsnog automatisch verwerkt in Medicom.

Wij adviseren u om vanaf maandag de berichten direct handmatig te verwerken en niet te wachten tot dit automatisch gerealiseerd wordt.

Wij vinden het erg belangrijk om u ook op dit gebied zo goed mogelijk te ondersteunen. Daarom wordt er momenteel een demo opgenomen over het verwerken van de berichten. Deze demo delen we uiterlijk aankomende maandag ochtend per mail met alle Medicom gebruikers. De demo video wordt daarnaast ook toegevoegd aan dit nieuwsbericht en gedeeld worden op ons klantenportaal mijn.pharmapartners.nl

Het is daarbij belangrijk dat alle informatie goed vastgelegd wordt in het systeem, zodat mocht er in de toekomst noodzaak zijn dat de huisarts deze informatie door kan sturen naar het RIVM, dit ook mogelijk is.

Ondersteunende materialen 

Wij streven ernaar u zoveel mogelijk te ondersteunen in het vaccinatietraject. Dit doen wij onder andere door middel van demo video’s per fase in het vaccinatieproces en een praktische handleiding waarin we u nogmaals meenemen door de stappen in het proces.

Bekijk de Demo over fase 1 (selecteren & uitnodigen)

Bekijk de Demo over fase 2 (vaccineren en registeren)

Bekijk de handleiding

Wanneer u de demo video’s, in combinatie met de informatie op onze website, mijn.pharmapartners.nl en de handleidingen bekijkt, bent u volledig op de hoogte van het vaccinatieproces.

Onderaan dit nieuwsbericht vindt u een FAQ waarin we antwoord geven op veel gestelde vragen en meer informatie geven over de belangrijkste informatie vanuit het NHG, de LHV en het RIVM.

Centraal vaccineren binnen regio’s

Momenteel zien we dat in verschillende regio’s de handen ineengeslagen worden om op een centraal punt te gaan vaccineren. Een trend die wij nauwlettend in de gaten houden. Op dit moment zijn we druk in gesprek met verschillende regio’s die deze plannen aan het optuigen zijn om te zien of dit effect zal hebben op het CVPH in Medicom. Zo kunnen we, mocht dit nodig zijn, in deze regio’s bij sturen en zorgen dat het selecteren, uitnodigen, vaccineren en registreren naar wens blijft verlopen. Wanneer hier concrete informatie over te delen is doen wij dit uiteraard weer via de voor u bekende kanalen.

Aanpak AstraZeneca-vaccin

Op maandag 8 februari, heeft de LHV een bericht gedeeld waarin zij ingaan op de uitgangspunten van de minister van VWS omtrent het Astra-Zeneca-vaccin. De minister heeft besloten dat er gestart moet worden met het vaccineren van 65-minners, startend met de oudsten in die groep, plus drie specifieke medische risicogroepen: mensen met het syndroom van Down, mensen met neurologische aandoeningen waardoor de ademhaling gecompromitteerd is en mensen met morbide obesitas (BMI>40).

In de FAQ CVPH – Medicom leest u hoe u deze doelgroep kunt uitlijsten in Medicom. Op het moment dat er vanuit het RIVM aanvullende informatie over doelgroepen wordt verstrekt, passen wij de FAQ hierop aan.

Praktijkhandleiding NHG 

Met de NHG-Praktijkhandleiding COVID-19-vaccinatie voor de huisartspraktijk biedt de NHG u de eerste handvatten om deze uitdagende taak te kunnen uitvoeren. Deze handleiding wordt voortdurend aangevuld met nieuwe informatie. Bekijk de praktijkhandleiding voor al uw vragen over het Corona Vaccinatie Programma Huisartsen.

Bekijk de handleiding  

Meer informatie

Op de volgende websites vindt u meer informatie over de achtergrond van het landelijke COVID-19-vaccinatieprogramma:

Ook wanneer u gebruik maakt van de COVID-19 Vaccinatie Service adviseren wij u om alle documentatie goed door te nemen. Zo blijft u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en komt u niet voor verrassingen te staan.

Heeft u nog vragen? 

Wij kunnen ons voorstellen dat u nog veel vragen heeft. Om zo veel mogelijk vragen direct te beantwoorden vindt u de link onder dit bericht een FAQ met meest gestelde vragen en antwoorden. Staat uw vraag hier niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op door een melding in te dienen via mijn.pharmapartners.nl of telefonisch via 088 688 88 00. Wij houden de berichtgeving vanuit de overheid nauwlettend in de gaten. Wanneer dit effect heeft op het Corona Vaccinatie Programma Huisartsen (CVPH) brengen wij u hiervan op de hoogte.

Bekijk de FAQ over het Corona Vaccinatie Programma Huisartsen

 

Download ""