Gezondheid regelen op iPad, makkelijk voor alle leeftijden
Nieuws overzicht
Deel op:

Declaratiemogelijkheden voor een e-consult in 2019

Maakt u gebruik van het e-consult? U bent gewend dit als e-consult (“EC”) te declareren. Wist u dat, afhankelijk van de benodigde tijd, er ook een consult, of zelfs een dubbel-consult, gedeclareerd kan worden? Dit geheel volgens de beleidsregel “Huisartsenzorg en multidisciplinaire zorg 2018”.

Met ingang van 1 januari 2019 veranderd de declaratie van consulten, waarbij de besteedde tijd van het zorginhoudelijke patiëntcontact leidend is. Dit zorginhoudelijk contact kan in de vorm van een fysiek spreekuurconsult zijn, maar ook zonder direct fysiek face-to-face-contact, bijvoorbeeld telefonisch, per e-mail of via een internet beeldverbinding. Deze laatste vormen van contact mogen alleen in rekening gebracht worden indien deze ter vervanging zijn van het spreekuurconsult. Tevens dient de zorgverlening zowel zorginhoudelijk als qua tijdsbesteding vergelijkbaar te zijn met de zorgverlening die in een spreekuurconsult wordt geboden.

Een gevoerd e-consult kan tot één van de onderstaande drie declaratiesoorten leiden, afhankelijk van de feitelijk besteedde tijd aan het zorginhoudelijke deel van het contact:

  • Consult regulier korter dan 5 minuten € 4,98
  • Consult regulier vanaf 5 minuten tot 20 minuten € 9,97
  • Consult regulier 20 minuten en langer € 19,94

Persoonlijk contact blijft de basis van het vak van de huisarts. Het e-consult is een mooi hulpmiddel om de stijgende zorgvraag in de eerste lijn te kunnen blijven beantwoorden. Om het gebruik van het e-consult tot een succes te maken kunt u een aan een aantal zaken denken:

  • Kies de juiste doelgroep; Denk daarbij aan ouders van jonge kinderen, chronisch zieken, mensen met een fulltimebaan of ouderen.
  • Vermeld op uw website, maar ook in de wachttekst van uw telefooncentrale, over de mogelijkheid van een e-consult.
  • Vermeld duidelijk binnen hoeveel tijd uw patiënt een reactie kan verwachten.
  • Vermeld op uw website de mogelijkheden van het e-consult. Op Thuisarts.nl vindt u een lijst met geschikte vragen voor het e-consult, waar u naar kunt verwijzen.
  • Geef het beantwoorden van e-consulten een vaste plek in uw agenda.

Bronnen:

Download ""