Nieuws overzicht
Deel op:

Eenvoudig inzicht in het geneesmiddelengebruik van uw patiënten met MeMO

In 2005 startten apothekers Ada Stuurman en Eric Hiddink een onderzoek naar het bevorderen van therapietrouw bij chronisch medicatiegebruikers. Het resultaat? MeMO, een tool die apothekers ondersteunt bij Medicatie Monitoring & Optimalisatie. Door goede praktijkresultaten wordt de tool uitgebreid voor meerdere chronische medicaties.

“MeMO is een tool die vergeten of niet-herhaalde recepten zichtbaar maakt in Pharmacom”, legt Ada Stuurman uit. “De tool is makkelijk te gebruiken en gratis beschikbaar voor iedere Pharmacom-gebruiker.” Volgens Stuurman is MeMO uniek door het intensieve onderzoek dat voorafging aan de ontwikkeling. Stuurman: “Ons onderzoek bewijst in verschillende wetenschappelijke studies dat het gebruik van MeMO kosten bespaart en de kans op ernstige ziektes verkleint. Dat komt doordat met MeMO vijftig procent minder mensen in het eerste jaar stopt met hun cholesterolverlagers of osteoporosemedicatie. Hoe meer mensen hun chronische medicatie blijven gebruiken, hoe kleiner de kans op ernstige kwalen.”

Een slim systeem

Pharmacom-gebruikers kunnen de module met een simpele handeling activeren voor hun apotheek. Vanaf dat moment geeft het systeem automatisch een melding wanneer een patiënt zijn vervolgmedicatie niet op tijd ophaalt. Stuurman: “MeMO is een slim systeem. Het monitort patiënten nauwkeurig en houdt rekening met meerdere factoren. Vijf dagen na de eerstvolgende theoretische uitgiftedatum van het medicijn na eerste uitgifte verschijnt de eerste actie in de actielijst van Pharmacom, als er geen nieuw recept is aangeboden. Na de tweede uitgifte verschijnt de actie na tien dagen, na de derde uitgifte na dertig dagen. MeMO houdt deze marges aan omdat chronische medicatie gebruikers weleens medicatie overslaan, bijvoorbeeld bij maagklachten of omdat ze het gewoon vergeten zijn. Ook wordt er pas na zeven maanden een actie aangemaakt als bekend is dat de patiënt een half jaar voorraad heeft opgehaald bij de apotheek. De actie wordt niet getoond als er binnen deze tijd een nieuw recept komt”.

“Met MeMO hoef je je nooit meer zorgen te maken om chronische medicatiegebruikers. Je biedt passende zorg, een luisterend oor en voorkomt aandoeningen en ziektes. MeMO is onmisbaar binnen de apotheek.”
Ada Stuurman, apotheker

Telefonisch contact

Met behulp van de actielijst kunnen apothekers gericht actie ondernemen. Stuurman: “De meldingen in Pharmacom geven aan dat er iets opvallends is geconstateerd. Ik kijk dan eerst in het dossier van de patiënt wat er aan de hand is en of de melding relevant is. Het makkelijkst is dan om de patiënt op te bellen en te vragen hoe het gaat met het medicatiegebruik. Dit geeft de patiënt de mogelijkheid om vragen te stellen over de medicatie, of biedt de apotheker een moment om het belang van de medicatie te benadrukken.”

MeMO heeft volgens Stuurman ook een sociale functie. Stuurman: “Bij de start van chronisch medicijngebruik ervaren patiënten verschillende emoties. Er verandert veel voor ze. Het is belangrijk om ze daarbij te ondersteunen. Als de start goed is, gaat de rest vanzelf. Zo voorkomen we ernstigere klachten.”

MeMO in de praktijk

Voorafgaand aan haar pensioen was Stuurman apotheker bij Apotheek Emmeloord West. Per week belde ze gemiddeld vijf patiënten naar aanleiding van een MeMO-actie. Stuurman: “Wij noemden dat altijd een hapklaar brokje. Iets wat je tijdens een kopje koffie kan doen. Apothekers hoeven dus niet bang te zijn dat hun werk eronder gaat lijden.”

“Als apotheker zorg je graag voor je patiënten”, vertelt Stuurman. “Met MeMO wordt het leveren van passende zorg veel makkelijker omdat je de patiënten persoonlijk spreekt. In al die jaren heb ik nog nooit negatieve reacties ontvangen op een telefoontje. Patiënten ervaren het telefoontje als een attente extra service.”

MeMO heeft ook bewezen dat het andere problematiek aan het licht kan brengen. Stuurman: “Sommige mensen worden op latere leeftijd wat vergeetachtiger. Door MeMO herinner je iemand niet alleen aan zijn medicatie, maar kun je ook een patroon opmerken. Soms blijkt, na het checken van andere recepten, dat iemand meerdere medicijnen vergeet. In zo’n geval neem ik contact op met de huisarts, bijvoorbeeld om te praten over het gebruik van baxterzakjes.”

Op weg naar een gezondere toekomst

MeMO is op dit moment geschikt voor het monitoren van patiënten die cholesterolverlagende medicatie gebruiken. Dit is volgens het onderzoek van Stuurman en Hiddink de grootste groep chronische medicatiegebruikers. Stuurman: “De resultaten zijn zo goed dat we de MeMO graag willen uitbreiden om zoveel mogelijk patiënten te helpen. De eerste stap is het toevoegen van medicatie voor osteoporose. Dit gaat mee in de taxe van oktober. Daarna voegen we nieuwe chronische medicatie toe.”

Stuurman heeft een laatste boodschap voor apothekers die nog twijfelen over MeMO. “Met MeMO hoef je je nooit meer zorgen te maken om chronische medicatiegebruikers. Je biedt passende zorg, een luisterend oor en voorkomt aandoeningen en ziektes. MeMO is onmisbaar binnen de apotheek.”

Meer informatie

Wilt u meer informatie over Medicatie Monitoring & Optimalisatie en hoe u deze tool kan gebruiken? Bekijk onze informatiepagina op mijn.pharmapartners.nl.

 

Download ""