Nieuws overzicht
Deel op:

In gesprek met… Hans Vermeiden

Na een dienstverband van maar liefst 43 jaar heeft Hans Vermeiden eind maart afscheid genomen van PharmaPartners. In dit artikel blikt hij terug op zijn tijd bij PharmaPartners, waarin hij meerdere functies heeft bekleed en de ontwikkeling en groei van het bedrijf van dichtbij heeft meegemaakt.

Andere tijden
Toen Hans in 1979 aan de slag ging bij PharmaPartners (toen nog DataPartners), was hij nog niet heel erg bekend met ICT: “Ik kwam vanuit de werktuigbouw en had nog geen technische achtergrond op dit gebied. Hierom mocht ik veel trainingen volgen om wegwijs te worden in de computertechniek. Ik heb zelfs meerdere trainingen gevolgd bij de fabrikanten in Amerika. Met een klein team zijn we opgestart in Breda. We begonnen met de eerste clusters Pharmacom-apotheken in Oosterhout, Ede en Volendam-Edam-Purmerend. De 50e Pharmacom-apotheek in Alphen aan den Rijn was een mooie mijlpaal. En kijk eens waar we nu staan!”.
De wereld van ICT in de zorg zag er in die tijd nog heel anders uit dan vandaag de dag. “Niet alleen qua dienstverlening, maar ook qua apparatuur was het een heel ander tijdperk”, vertelt Hans. “Er waren toen nog geen PC’s, alleen mainframes. In de apotheek stonden volledige computersystemen opgesteld. Ik herinner me mijn eerste installatie dan ook nog goed. De benodigde harde schijf van 48 MB woog ruim 150 kilo. Samen met de toenmalige apotheker hebben we de harde schijf op zijn plek getild.”

Groei
In de jaren ’80 is PharmaPartners gestart met Medicom. De koppeling tussen apotheek en huisartsenpraktijk op het gebied van receptenverkeer en medicatiebewaking was een zeer waardevolle aanvulling in het vakgebied. Dit was ook het moment dat Hans een nieuwe functie ging vervullen: “Op dat moment ben ik vanuit de techniek langzaamaan overgestapt naar Projectmanagement. In deze rol begeleidde ik apothekers en huisartsen en gaf trainingen en cursussen voor zowel Pharmacom als Medicom. Ik voelde mij steeds meer op mijn plek bij PharmaPartners en toen er naast het kantoor in Breda ook een kantoor in Haarlem werd geopend, ben ik vanuit Rotterdam naar die regio meeverhuisd. Mijn vrouw vond ook werk in die regio en onze twee zonen zijn daar geboren. We hebben het samen gerooid, al die jaren met hard en onregelmatig werken. Dat zien wij ook terug bij onze kinderen, zij zijn inmiddels allebei eigen ondernemers”.

PharmaPartners is in de jaren die volgden flink doorgegroeid met regiokantoren in Oosterhout, Rotterdam en Zwolle. Hans groeide mee en maakte de overstap naar Accountmanagement: “In de praktijk bestond de functie van Accountmanager uit een combinatie van consultancy en sales. De kennis die ik van onze producten had opgedaan, heeft mij hierin enorm geholpen. Door goed te luisteren naar de klant en hier goed invulling aan te geven, werden onze producten in de praktijk geïmplementeerd. Dat voelde voor mij niet als verkopen. Ik voelde mij thuis in mijn regio, klanten leerden je kennen en we bouwden een goede relatie met elkaar op. Blijf jezelf, kom je afspraken na, dat wordt gewaardeerd. Met diverse klanten zijn warme vriendschappen ontstaan. Dit is voor mij één van de hoogtepunten van mijn tijd bij PharmaPartners, het contact met de mensen; het was zelfstandig ondernemen binnen de organisatie en ik wist daar goed mee om te gaan”.
“Met de jaren is ook de bedrijfscultuur binnen PharmaPartners enorm gegroeid. Alle regiokantoren zijn uiteindelijk in Oosterhout samengesmolten en we werken nu vanuit één kantoor. Er is structuur, zaken zijn goed geregeld en collega’s zorgen samen voor een leuke sfeer. Hierdoor is een soort familiegevoel ontstaan, waardoor ik nooit de behoefte heb gehad om bij een ander bedrijf te solliciteren. De mensen bepalen het succes en met elkaar hebben we veel opgebouwd. In alles wat we doen wordt het belang van de klant nooit uit het oog verloren.”

Vooruitblik
Om marktleider te blijven, is het volgens Hans van belang om te blijven innoveren: “De ontwikkelingen in de zorg staan nooit stil. Door in gesprek te blijven met alle klanten, Raden en Commissies houden we aandacht voor wat écht waarde toevoegt voor de zorgverlener. MijnGezondheid.net is een mooi voorbeeld van wat dit kan opleveren.” Hans constateert daarnaast dat er met de koppelingen naar de tweedelijnszorg nog veel winst te behalen valt: “Die gaan er zeker komen en worden ook steeds meer opgelegd vanuit wet- en regelgeving. De regionale samenwerking van zorggroepen is hier ook een mooie voorbeeld van”.

Pensioen
Na 43 jaar is het voor Hans nu dan toch echt tijd om van zijn welverdiend pensioen te gaan genieten. “In de coronaperiode heb ik de luxe gehad om in deeltijd nog even te blijven, maar nu is het echt tijd om afscheid te nemen. Ik heb genoten van de vriendschap en collegialiteit en wil daarom afsluiten met een quote van Mark Twain, die dit alles perfect samenvat: Find a job you enjoy doing, and you will never have to work a day in your life.”

Download ""