PharmaPartners verbindt voor verbetering handen schudden
Nieuws overzicht
Deel op:

IZER en PharmaPartners helpen huisartsen met ontsluiten patiëntengegevens

“Als individuele huisarts heb je niet de capaciteit, tijd en kennis om goed te onderhandelen over ICT”, weet de Rotterdamse huisarts Maarten Timmers. “Maar er is veel werk aan de winkel, want in 2020 moeten wij alle medische gegevens digitaal kunnen ontsluiten voor patiënten.” Om huisartsen als Timmers te ontlasten, sluit zorggroep IZER een samenwerkingsovereenkomst met PharmaPartners.  

Tekenmoment PharmaPartners & IZER

Stijn Strous, directeur van de Rotterdamse zorggroep IZER legt uit: “Op centraal niveau hebben PharmaPartners en de zorgroep goede meerjarige afspraken gemaakt. Onder meer over optimaal gebruik van huisartseninformatiesysteem (HIS) Medicom, de implementatie van het geïntegreerde patiëntportaal MijnGezondheid.net en verdere doorontwikkeling van gegevensuitwisseling. Niet alleen met patiënten, maar ook tussen zorgverleners onderling.”

“IZER doet dat als collectief omdat huisartsen nou eenmaal niet de luxe hebben van een eigen ICT-afdeling. Het is de bekende paradox: huisartsen hebben het te druk om zichzelf op lange termijn tijd te besparen via digitalisering en automatisering. Met de zogenaamde OPEN subsidiegelden kan IZER huisartsen nu gaan helpen met de organisatie van ICT. Op de eerste plaats om ervoor te zorgen dat ze tijdig voldoen aan de wetgeving rond elektronische inzage, zodat patiënten meer regie krijgen over hun eigen gezondheid.”

Samenwerkingsovereenkomst geeft gerust gevoel

Huisarts Timmers vult aan: “Dat geeft een hoop rust. Als huisarts komen er best een hoop keuzes op je af. Afspraken over ICT voelden voor mij toch vaak als tekenen bij het kruisje. Het is fijn dat IZER en PharmaPartners onze IT-pakketten met een deskundig en kritisch oog gaan groeperen onder de best mogelijke voorwaarden.”

Stijn Strous: “ICT moet voor huisartsen gewoon least of their worry zijn.”

Mijngezondheid.net

IZER is in 2007 door vijf Rotterdamse huisartsen opgericht om de complexe zorg aan chronisch zieken en ouderen centraal te ondersteunen. Inmiddels is de zorggroep uitgegroeid tot een collectief van ruim tweehonderd huisartsen en honderd ketenpartners. Zestig procent van de huisartsen werkt met HIS Medicom. Dankzij de vergaande integratie van het digitale patiëntenportaal MijnGezondheid.net voldoen deze huisartsen al automatisch aan de nieuwe wet- en regelgeving rond digitale dossierinzage. De module biedt patiënten namelijk toegang tot hun medische gegevens en mogelijkheid tot e-services zoals e-consults en digitaal afspraken maken.

“Dat is heel prettig”, erkent Strous. “Alleen maken huisartsen er nog te weinig gebruik van, terwijl de tijd dringt. Met het oog op de nieuwe wetgeving moeten Medicom-huisartsen met het patiëntportaal aan de slag. Dat vergt nu even een investering. Maar als je als zorgverlener eenmaal de weg weet, dan biedt het portaal buitengewone mogelijkheden op het gebied van e-health. Huisartsen kunnen zelfregie stimuleren, de kwaliteit van zorg verbeteren en uiteindelijk tijd besparen.”

Ervaringen delen

PharmaPartners staat borg voor de implementatie van MijnGezondheid.net en biedt praktijken scholing aan. Daarnaast gaan vooruitlopende IZER-huisartsen, die nu al een tijdje werken met MijnGezondheid.net,  hun ervaringen delen.

Maarten Timmers is één van hen. “Mijn ervaringen zijn tot nu overwegend positief, maar er is ruimte voor verbetering en innovatie. Taalbarrières worden slecht ondervangen. Dat is lastig in mijn praktijk in Rotterdam-Zuid. Niet alle patiënten spreken Nederlands. Ook inloggen via DigiD blijkt voor veel patiënten een struikelblok. Het is fijn dat we deze bevindingen nu als collectief bespreken en kunnen oplossen met PharmaPartners.”

Koppeling met andere zorgverleners

Een andere wens van IZER is de ontsluiting van medische gegevens voor álle partijen in de ketenzorg. Strous: “PharmaPartners heeft hierin de laatste jaren belangrijke stappen gezet.” Zo wordt MijnGezondheid.net  doorontwikkeld op basis van open standaarden. Dat maakt koppelingen met informatiesystemen, Persoonlijke Gezondheidsomgevingen en zorgtoepassingen van andere leveranciers mogelijk. Voor de ketenzorg van IZER is Medicom verbonden met het webportaal VIPLive en de app Calculus VIP.

“Op termijn streeft IZER naar één persoonlijke digitale gezondheidsomgeving (PGO)  waarin patiënten de medische gegevens van ál hun zorgverleners kunnen monitoren. Dat moet net zo eenvoudig worden als het versturen van een tikkie. Op dit terrein valt veel winst te behalen. Het is mooi dat we nu samen met PharmaPartners een duidelijke richting bepalen en toewerken naar een PGO voor alle Nederlanders.”

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse digitale nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Download ""