Nieuws overzicht
Deel op:

Koppeling met EPD voorziet huisartsen en apothekers MedZwolle van waardevolle context

Huisartsen en apothekers van zorgsamenwerkingsverband MedZwolle kunnen sinds februari 2021 razendsnel patiëntdossiers van het regioziekenhuis Isala raadplegen. Dat komt door de nieuwe single sign-on (SSO) koppeling tussen Medicom of Pharmacom en het elektronisch patiëntendossier HiX van Chipsoft. Hoe ervaren deelnemende zorgprofessionals de koppeling in de praktijk?

“Dat zoiets ogenschijnlijk simpels ons zo gelukkig kan maken”, het verbaast apotheker Albert Drouven van apotheek Holtenbroek nog steeds. Drouven is tevens voorzitter van Stichting MedZwolle, een IT-samenwerkingsverband tussen apothekers en huisartsen in de regio Zwolle. PharmaPartners heeft als leverancier van informatiesystemen een belangrijke rol in de regio. Aangesloten apothekers werken namelijk met Pharmacom en de huisartspraktijken met Medicom.

“Dankzij de koppeling heb ik nu vliegensvlug het ziekenhuisdossier van een patiënt voor me wanneer ik bijvoorbeeld twijfel over een medicatiestrategie."
Albert Drouven

Inzicht in gedachten achter het advies

Drouven legt uit welke meerwaarde de koppeling met het ziekhuis-EPD hem als apotheker biedt: “Dankzij de koppeling heb ik nu vliegensvlug het ziekenhuisdossier van een patiënt voor me wanneer ik bijvoorbeeld twijfel over een medicatiestrategie. In het dossier kan ik het verslag van een behandelaar nalezen. Zo krijg ik beter zicht op de gedachtegang in het ziekenhuis en kan ik een goed geïnformeerde afweging maken over de medicatie. Dat scheelt weer een telefoontje naar de specialist.”

Dat de koppeling zorgt voor de broodnodige context beaamt huisarts Jantien van Ittersum van Huisartsenpraktijk Lemelerveld. “Als patiënten zijn opgenomen of bij een specialist in het ziekenhuis zijn geweest, krijgen ze soms niet precies mee wat er is gezegd. Als die patiënt voor me zit, kan ik dankzij de koppeling direct meekijken in het ziekenhuisdossier. Zo lees ik wat er gebeurd is, wat er gepland staat en wat daarbij de beweegredenen van de specialist zijn. Dat kan ik vervolgens rustig nog eens uitleggen aan de patiënt, die daar vaak behoefte aan heeft.”

“Bijkomend voordeel is dat ik weet wat er in het ziekenhuis gebeurt wanneer een patiënt opgenomen wordt."
Jantien van Ittersum

Sneller uitslagen en terugkoppeling

“Bijkomend voordeel is dat ik weet wat er in het ziekenhuis gebeurt wanneer een patiënt opgenomen wordt”, legt Van Ittersum uit. “Tot voorkort was de ziekenhuisopname een black box waar ik pas naderhand terugkoppeling uit kreeg. Dankzij de SSO-koppeling zie ik nu mutatieberichten. Als de opname bijvoorbeeld onverwacht lang duurt of ik de mutatie ‘Opname intensive care’ ontvang, lees ik nu snel wat er aan de hand is. Dat is prettig, want familie van de patiënt verwacht soms wel een telefoontje van mij als het onvermoed slecht gaat. Ook patiënten zelf verwachten dat wij weten wat er in het ziekenhuis is besproken. Zij kunnen immers zelf hun dossier inzien. Het is niet meer van deze tijd dat de huisarts daarop achterloopt.”

Wilt u meer weten over de totstandkoming van de SSO-koppeling tussen Medicom, Pharmacom en het HiX-portaal? Lees dan dit artikel

Wilt u weten of deze koppeling ook bij u in de regio mogelijk is? Neem dan contact op met Joyce Huijers Joyce.huijers@pharmapartners.nl of Linda Coomans linda.coomans@pharmapartners.nl.

Download ""