
Maak kennis met Mariëlla de Rooij-Duran, het nieuwe gezicht van de VeGoP
Mariëlla de Rooij-Duran (45) begon eenentwintig jaar geleden als stagiaire in Service Apotheek Pendrecht in Rotterdam. Na haar studie is ze daar als apotheker gaan werken. Inmiddels is Mariëlla apotheekeigenaar, clusterbeheerder en bekleedt ze verscheidene bestuursfuncties in de farmacie, waaronder haar nieuwe betrekking als bestuurslid bij de VeGoP. “Ik kijk ernaar uit om te investeren in innovatie en de belangen van Pharmacom-gebruikers te behartigen.”
De Vereniging Gebruikersoverleg Pharmacom (VeGoP) is een adviesorgaan dat in het leven is geroepen om Pharmacom-gebruikers met PharmaPartners te verenigen. De VeGoP behartigt de belangen van gebruikers en voorziet PharmaPartners van waardevolle feedback. De bestuursleden van VeGoP komen een aantal keer per jaar samen om de nieuwste ontwikkelingen en wensen van Pharmacom-gebruikers te bespreken. Sinds kort sluit Mariëlla de Rooij-Duran als kersvers bestuurslid aan bij de vergaderingen.
Het belang van innovatie
Mariëlla is een doorgewinterde Pharmacom-gebruiker. “Door mijn jarenlange apothekerservaring ben ik bekend met de software van PharmaPartners. Ik weet hoe het is om aan de gebruikerskant te staan. Mijn rol binnen de farmacie is in de loop der jaren veranderd. Voorheen waren mijn werkzaamheden voornamelijk operationeel. Nu is mijn rol meer coachend en sturend. Als eigenaar van drie apotheken ben ik gefocust op het waarborgen en verbeteren van de kwaliteit. Daarnaast besteed ik tegenwoordig veel aandacht aan innovatieve projecten met een positief effect op de farmacie als geheel. Als bestuurslid zet ik mijn brede kennis in om systemen te verbeteren en het werk van apothekers gemakkelijker te maken. Daar krijg ik energie van!”
Een voorliefde voor ICT
“Mijn interesse in techniek en ICT gaat al ver terug”, vertelt Mariëlla. “Mijn vader was vroeger altijd heel erg geïnteresseerd in gadgets. Ik heb dat van hem overgenomen, het is echt een familietrekje. Als student haalde ik soms mijn computer uit elkaar om te zien of ik ‘m sneller kon maken. Dat sleutelen vond ik heerlijk om te doen. Ik heb altijd geloofd dat we ICT moeten inzetten om de mens te ondersteunen en processen sneller en eenvoudiger te maken. Ik maak nu nog steeds beslissingen met dat uitgangspunt in gedachten. Dat geldt voor mijn apotheken en ik neem die instelling ook mee in mijn taak als bestuurslid.”
Informatie-uitwisseling voor betere zorg
Mariëlla gaat de komende tijd aan de slag met een specifiek speerpunt van de VeGoP. “Steeds meer farmaceutische processen worden ondersteund door digitale oplossingen. Soepele en veilige digitale informatie-uitwisseling is daarbij cruciaal voor het verlenen van de juiste zorg. Met het programma VIPP Farmacie (Versnellingsprogramma informatie-uitwisseling patiënt en professional) willen we de farmaceutische patiëntenzorg veiliger en efficiënter maken. We zetten in op een volledig en duidelijk medicatie-overzicht voor patiënten en verbeterde medicatiebewaking. We vinden het belangrijk om daarbij de AVG-wetgeving in acht te nemen en te investeren in de communicatie met externe partijen zoals de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP).
Digitale zorg is de toekomst
Mariëlla is natuurlijk pas net begonnen bij de VeGoP. Toch heeft het doel van de vereniging al duidelijk voor ogen. “De digitalisering van de zorg is de laatste jaren in een stroomversnelling geraakt. En ik verwacht dat de digitalisering in de toekomst alleen maar sneller gaat. De VeGoP zet in op geautomatiseerde zorg om zowel zorgverleners als patiënten te ondersteunen met digitale oplossingen.”
Welke rol verwacht ze daar zelf in te spelen? Mariëlla: “Als bestuurslid ben ik een afgevaardigde van de Pharmacom-gebruikers. Ik behartig hun belangen en zorg dat ze gehoord worden door verschillende partijen. Het is mijn taak ervoor te zorgen dat we innovatieve oplossingen ontwikkelen die aansluiten bij hun wensen. Ik kijk uit naar de gesprekken met bijvoorbeeld zorgverzekeraars, huisartsen en de KNMP. Want als we samenwerken kunnen we digitale zorg realiseren en de zorg aangenamer maken voor zorgverleners en patiënten.”