huisartsenzorg-agenda-laptop
Nieuws overzicht
Deel op:

Medicom koppelt gegevens actieve niet op naam ingeschreven patiënten aan LSP

Huisartsen kunnen de medische gegevens van actieve niet op naam ingeschreven patiënten (NONI) voortaan direct vanuit Medicom uitwisselen met het Landelijk Schakelpunt (LSP). Deze wens leefde al lang bij zorginstellingen, huisartsen en PharmaPartners zelf. De coronacisis bracht het balletje sneller aan het rollen.

Op het hoogtepunt van de coronacrisis besloot de regering om medische gegevens in het LSP tijdelijk toegankelijker te maken. Dit om de spoedzorg te ontlasten op administratief vlak. De LSP-noodvoorziening maakt het nog steeds mogelijk om medische dossiers in het LSP in te zien, ook als de toestemmingsverklaring voor digitale gegevensuitwisseling op ‘onbekend’ staat. Dit door het technische beschikbaar maken en een proces aanpassing waarbij op de post expliciet mondelinge toestemming gevraagd en geregistreerd wordt.

Gegevensuitwisseling NONI  

De LSP-noodvoorziening was voor PharmaPartners aanleiding om ook de gegevensuitwisseling over NONI te verbeteren. Voorheen was het voor huisartsen onmogelijk om niet op naam ingeschreven patiënten via Medicom aan te melden bij het LSP. De grootste groep NONI zijn ouderen in zorginstellingen en gehandicapten die onder de Wet langdurige zorg vallen. Professionele samenvattingen over kwetsbare Wlz- en andere NONI-patiënten waren via Medicom dus niet direct digitaal beschikbaar op de HAP en SEH.

Zorg beter en veiliger

PharmaPartners had al plannen om deze oplossing beschikbaar te maken. Het ging alleen sneller dankzij de spoedwens van de overheid voor een LSP-noodvoorziening.

Judith Rooswinkel, Product Owner Huisartsenzorg van PharmaPartners legt uit:  “PharmaPartners moest de software in Medicom ineens binnen no time aanpassen. Dat maakte het gemakkelijker om een extra wens in te vullen. Je moet het zo zien: de vloer ligt open voor de waterleiding dus kun je ook gelijk de elektriciteit vervangen. Een mooie samenloop van omstandigheden dus. In dat opzicht brengt de crisis hele mooie dingen tot stand.”

PharmaPartners is blij om tegemoet te kunnen komen aan een langgekoesterde wens van zorginstellingen en huisartsen. Rooswinkel: “Digitale gegevensuitwisseling over NONI-patiënten maakt de zorg voor gehandicapten en ouderen in een langdurige zorginstelling veiliger en beter.”

Download ""