Nieuws overzicht
Deel op:

Medicom maakt Zorggroep Synchroon klaar voor de toekomst

De alsmaar stijgende zorgvraag vergroot het takenpakket en de werkdruk van huisartsen aanzienlijk. Daarom kiest Zorggroep Synchroon voor Medicom als één van de twee preferente huisartseninformatiesystemen binnen de regio Oss-Uden-Veghel. De zorggroep hoopt door slimme digitalisering de werkdruk bij de aangesloten praktijken te verminderen.

Binnen Zorggroep Synchroon werken 61 huisartsenpraktijken samen. In totaal leveren 126 huisartsen zorg aan 268.430 patiënten. Synchroon faciliteert verschillende zaken voor de aangesloten praktijken, waaronder eHealth en ICT. De keuze voor Medicom kwam tot stand na een uitgebreid onderzoek van de ICT-werkgroep van Synchroon. Die wilde het aantal huisartseninformatiesystemen in de regio terugschroeven. “We hadden er een stuk of acht en wilden graag terug naar één of twee systemen”, vertelt Tom Reith, Chief Medical Information Officer (CMIO) bij Synchroon. “Zo verminder je het aantal koppelingen met andere informatiesystemen, versterk je de organisatiegraad in de regio, kun je huisartsenpraktijken goede ondersteuning bieden én kun je beter collectief onderhandelen.”

Digitalisering bevorderen

Op 1 maart 2023 sloot Synchroon een samenwerkingsovereenkomst met PharmaPartners. De overeenkomst bevat regionale afspraken over tarieven en het functionaliteitenpakket van Medicom. Reith is blij met de mogelijkheden die Synchroon ontsluit voor de aangesloten huisartsen. “Medicom is een goed, stabiel en toekomstbestendig systeem, dat continu in ontwikkeling is en meegaat met de trends in het ICT-landschap.” Met de keuze voor Medicom wil Synchroon de digitalisering binnen huisartsenpraktijken bevorderen. Dat is iets wat volgens Reith een absolute noodzaak is. “Door vergrijzing en complexe zorg blijft de zorgvraag stijgen, waardoor de druk op de huisartsen enorm zal toenemen. Bovendien komt er steeds meer op hun bordje terecht, waardoor ze het takenpakket zien groeien”, legt hij uit. “Als je daar vervolgens niks mee doet en op dezelfde voet verder gaat, loop je vroeg of laat vast.”

Tijdbesparing

Het uitgebreide functionaliteitenpakket van Medicom moet uitkomst bieden en huisartsenpraktijken ontlasten. “Naast de basisfunctionaliteiten van Medicom bieden we per direct de Telefonie-integratie aan”, vertelt Marijn van de Kerkhof, Senior Accountmanager Huisartsenzorg bij PharmaPartners. “Op basis van nummerherkenning worden inkomende telefoontjes van patiënten direct gekoppeld aan het juiste dossier. Dat werkt ook andersom. Huisartsen en assistenten kunnen patiënten rechtstreeks vanuit Medicom bellen. Dat bespaart ze uiteindelijk een hoop tijd.”

Een ander treffend voorbeeld is de inzet van het digitale patiëntenportaal MijnGezondheid.net (MGn). Daarmee kunnen patiënten makkelijk communiceren met hun zorgverleners, een huisartsafspraak inplannen, hun medicatiestatus inzien en betrouwbare informatie over geneesmiddelen en aandoeningen raadplegen. De naadloze integratie met Medicom garandeert een veilige, stabiele gegevensoverdracht. “Alle bij MGn gegenereerde data worden rechtstreeks verwerkt in Medicom”, licht Van de Kerkhof toe.

Nog meer voordelen

Met het gebruik van MGn houden de voordelen van Medicom niet op. Van de Kerkhof: “Ook de ondersteuning van onderlinge waarnemingen van huisartsen werkt heel goed via Medicom. Net zoals de ijzersterke en unieke gegevensdeling met apotheken die werken met apotheekinformatiesysteem Pharmacom. Zodra een huisarts in Medicom bijvoorbeeld medicatie voorschrijft, is dat direct zichtbaar in Pharmacom.”

Om huisartsenpraktijken bij het digitalisatieproces zo optimaal mogelijk te begeleiden, bieden PharmaPartners en Synchroon scholing en ondersteuning aan. “Vanuit Synchroon zijn er digicoaches opgeleid. Zij kunnen helpen bij het digitalisatieproces en vragen en problemen het hoofd bieden”, vertelt Reith. “En samen met PharmaPartners organiseren we voor huisartsenpraktijken regionale scholingen over nieuwe ontwikkelingen en potentiële innovaties binnen Medicom.”

Sterke samenwerking en overlegstructuur

Het gezamenlijk optrekken in scholingsmomenten is kenmerkend voor de sterke samenwerking tussen Synchroon en PharmaPartners. Beide partijen hanteren een heldere overlegstructuur. “Binnen die structuur houden we elkaar op diverse niveaus periodiek op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen”, vertelt Van de Kerkhof. “Dat overleg komt de samenwerking alleen maar ten goede. Door de gesprekken weten wij wat er op dat moment speelt bij Synchroon. Daar zouden we bij PharmaPartners vervolgens weer op in kunnen haken in de vorm van innovaties of extra functionaliteiten in het pakket.” Ook Reith schat de overlegstructuur én de samenwerking op waarde in: “We hopen in bepaalde mate inspraak te hebben op de ontwikkelagenda van PharmaPartners, zodat we daarin samen kunnen optrekken en beter kunnen inspringen op nieuwe ontwikkelingen.”

Met het oog op de toekomst zet Synchroon verder heldere stippen aan de horizon. Reith: “Goede voorwaarden, begeleiding en ondersteuning voor onze huisartsen. En een samenwerking met het ziekenhuis en andere eerstelijnspartijen, zodat we ons ICT-landschap op een gecoördineerde manier kunnen blijven ontwikkelen.”

 

Download ""