Visie Missie
Nieuws overzicht
Deel op:

Meeloopstages voor nieuwe collega’s: waardevolle verbinding tussen klanten en PharmaPartners

Nieuwe medewerkers van PharmaPartners worden vanzelfsprekend met open armen ontvangen. Maar ze mogen ook meteen aan de bak.

Om de complexe wereld van eerstelijnszorg goed te begrijpen, volgen nieuwe collega’s meeloopstages bij huisartspraktijken en apotheken. De huisartsen en apothekers die onze medewerkers ‘een kijkje in de keuken’ geven, lichten toe waarom de stages onmisbaar zijn.

Iedere nieuwe PharmaPartners-medewerker begint met twee meeloopstages, een kijkje bij een huisartsenpraktijk én bij een apotheker. Nu gebeurt dat tijdelijk digitaal in een webinar van twee uur, maar voor corona waren het fysieke stages. “Wanneer patiënten mij hun klachten vertellen, raakt dat vaak iets bij stagiaires”, merkt Rob Beumer, huisarts in Best en praktijkadviseur voor PharmaPartners. “Het wordt dan duidelijk dat het echt mensenwerk is wat wij doen. En dat de software die we gebruiken ons moet ondersteunen om de hoogst mogelijke kwaliteit zorg te kunnen leveren.”

Ontwikkelen begint bij processen begrijpen

Tijdens de digitale stages vertelt een huisarts in het eerste uur alles over hoe de eerstelijnszorg en de huisartsenpraktijk in elkaar steken. In het volgende uur legt een apotheker met behulp van filmpjes, gemaakt in verschillende apotheken, uit hoe er in de praktijk wordt gewerkt. “Ik probeer een beeld te schetsen van het apothekerslandschap, maar ook duidelijk te maken in welke processen PharmaPartners ons helpt met het apotheekinformatiesysteem Pharmacom”, zegt Erik Duin, apotheker bij BENU Apotheek De Linden in Son. “Het is handig als nieuwe PharmaPartners-medewerkers de belangrijkste processen begrijpen, van receptverwerking tot logistieke procedures. Processen van huisartsen en apothekers apart, maar ook op welke momenten Medicom en Pharmacom elkaar raken. Dan pas kun je software ontwikkelen die al die processen daadwerkelijk ondersteunt. Dat inzicht creëren, is echt de meerwaarde van deze stages.”

Als balletdansers over het toetsenbord

Naast inzicht in de processen krijgen nieuwe medewerkers ook een beeld van de manier waarop huisartsen en apothekers de software dagelijks gebruiken. “We bewegen als balletdansers over ons toetsenbord”, vertelt huisarts Beumer. “Vaak navigeren we anders door de software dan tijdens het ontwikkelen ervan is bedacht. Bijvoorbeeld om soms een paar klikken sneller ergens te komen. Als nieuwe medewerkers dat al vroeg meekrijgen, komt dat de toekomstige ontwikkelingen van het systeem alleen maar ten goede.”

Impact van een supportvraag

De stages zijn niet alleen van belang voor softwareontwikkelaars van PharmaPartners, benadrukt huisarts Dennis Mulder van Huisartsenpraktijk De Spil in Almere. “Ook voor onder andere supportmedewerkers is het belangrijk te weten hoe we werken. Wanneer het systeem bijvoorbeeld een storing heeft, kan ik niet verder. Maar ondertussen heb ik wel een volle wachtkamer. Een supportmedewerker moet kunnen inschatten wat de impact van zo’n storing is. Deze stages helpen daarbij.” Overigens hebben niet alleen nieuwe medewerkers baat bij praktijkbezoek. Mulder: “PharmaPartners is al vaak langs geweest om tijdens de ontwikkeling van een nieuwe functionaliteit te toetsen of wat ze bouwen genoeg aansluit bij de praktijk.”

Fysiek meelopen zodra het weer kan

Wanneer het weer kan, zien de apothekers en huisartsen de nieuwe medewerkers graag weer op de werkvloer verschijnen. “Als stagiaires fysiek meelopen, krijgen ze meer mee van de dagelijkse dynamiek”, geeft apotheker Duin aan. “Maar dit digitale alternatief werkt ook goed. Het is mooi dat PharmaPartners ondanks corona toch doorgaat met deze belangrijke introductie voor hun medewerkers.”

Alles draait om verbinding

De stages vormen een essentieel begin van de carrière van nieuwe collega’s. Thijs Vinks, apotheker bij instellingsapotheek Amarant en bij een poliklinische apotheek van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg, vat de meerwaarde mooi samen: “Het draait om het maken van een verbinding. Een verbinding tussen ons als apothekers en huisartsen met de organisatie van PharmaPartners. Op die manier krijgen klanten een stem en weet PharmaPartners dat ze iets ontwikkelen waar de praktijk echt behoefte aan heeft. Zo komen we samen tot nóg betere systemen die ons in staat stellen patiënten steeds hogere kwaliteit zorg te geven.”

Download ""