Nieuws overzicht
Deel op:

Nieuwe klantafspraak over aanpassing declaratiemodule

Deze nieuwe afspraak vervangt de huidige afspraak over de Medisch Farmaceutische Beslisregels

In 2022 passen we de declaratiemodule in Pharmacom aan. Zo kunnen Pharmacom-apotheken de geïndividualiseerde distributievorm (GDV) in 2023 declareren op de manier waarop de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) dat van hen vraagt. Deze aanpassing vereist veel ontwikkelinspanning waarvoor met de huidige planning geen ruimte is. Om die ruimte te maken, vervangt deze nieuwe klantafspraak de huidige afspraak over de Medisch Farmaceutische Beslisregels (MFB’s).

NZa-regelgeving voor 2023

Op 9 december 2021 publiceerde de NZa de regelgeving van de farmaceutische zorg voor 2023. Hierin staat een belangrijke wijziging in de betaling van de terhandstelling van geneesmiddelen via GDV, zoals baxterrollen. NZa: “Met ingang van 2023 mag een zorgaanbieder niet langer een terhandstelling per geneesmiddel in de GDV in rekening brengen. In plaats daarvan mag deze één tarief in rekening brengen voor de terhandstelling van alle geneesmiddelen die onderdeel zijn van de GDV.”

Afweging Pharmacom-Raad en PharmaPartners

Samen met de Pharmacom-Raad hebben we gekeken naar hoe we het beste met deze wijziging om kunnen gaan. De nieuwe manier van bekostiging heeft namelijk impact op de hoeveelheid vergoeding van de GDV. De nodige aanpassing is complex en vereist hierdoor veel ontwikkelinspanning, want voor de regelgeving moet de inhoud van de declaratiebestanden aangepast worden. Aangezien de PharmaPartners roadmap van 2022 helemaal gevuld is met mooie ontwikkelingen, kunnen we deze aanpassing er niet zo maar naast doen.

‘Niet kunnen declareren in 2023’ is echter absoluut geen alternatief. Daarom hebben we de Pharmacom-Raad om advies gevraagd. Vanuit dit advies hebben we samen met de Raad besloten met deze aanpassing in Pharmacom in 2022 aan de slag te gaan, zodat apothekers in 2023 volgens de NZa-regelgeving kunnen declareren. Vanwege de complexe aanpassing vormt de deadline van 1 januari 2023 een uitdaging. We doen er alles aan om die deadline te halen. Om hiervoor voldoende tijd en medewerkers vrij te spelen, vervangen we daarom na overleg met de Raad de afspraak over de MFB’s voor de afspraak over de NZa-regelgeving.

Download ""