Producten blokken
Nieuws overzicht
Deel op:

Ontwikkelplatformen voor de applicaties van PharmaPartners: Betrouwbaar, veilig en innovatief

“PharmaPartners is niet innovatief en gebruikt Cobol.” Deze feedback horen wij regelmatig. We gebruiken inderdaad Cobol. Wilt u weten waarom wij Cobol gebruiken? Wist u dat wij daarnaast twee andere ontwikkelplatformen gebruiken? Elk van deze platformen heeft zijn eigen voordelen. Zo maken we ICT voor de gezondheidszorg die voldoet aan drie pijlers: betrouwbaar, veilig en innovatief.

Betrouwbaar

Een betrouwbare en stabiele basis is essentieel voor goede software. Zeker voor zorgverleners. Daarom hebben we het fundament van onze applicaties op het bewezen stabiele ontwikkelplatform Cobol gebouwd. 40 jaar geleden was dit platform al de beste keuze voor een robuuste omgeving voor de zorgsystemen. En nog steeds zorgt Cobol voor een stabiele performance en betrouwbare omgeving. Het platform heeft jaarlijks nieuwe versies en houdt security en performance up-to-date, wat zorgt voor toekomstbestendigheid. Cobol is het stabiele fundament van Medicom, Pharmacom  en de plek waar we betrouwbaar gegevens opslaan.

Bovenop het Cobol-fundament gebruiken we twee andere ontwikkelplatformen voor het overgrote deel van de functionaliteiten van de applicatie.

Veilig 

Als u uw applicatie opent op de praktijk of in de apotheek via het icoon op uw bureaublad, gebruikt u ons tweede platform: de enterprise Java-oplossing. Dit moderne en betrouwbare ontwikkelplatform wordt veel gebruikt, kent regelmatig updates en voldoet aan de beveiligingseisen die wij stellen. In Medicom en Pharmacom is dit platform een veilige deur naar de data opgeslagen in het fundament.

Daarnaast zijn we met dit platform gestart, omdat we binnen dit platform de mogelijkheid hebben een moderne user interface te ontwikkelen. Ook hebben we vanuit deze omgeving betere integratiemogelijkheden met externe partijen, zoals zorgverzekeraars, apotheekketens, de overheid en het landelijk schakelpunt.

Wel maakt de enterprise Java-oplossing updates binnen onze systemen lastig vanwege de omvang van de omgeving. Die grote omvang komt bijvoorbeeld doordat Medicom en Pharmacom in dezelfde omgeving bestaan en afhankelijkheden van elkaar hebben. We willen dat deze gehele omgeving voldoet aan de hoge kwaliteits- en veiligheidseisen die we stellen aan een nieuwe versie. Daardoor voeren wij relatief weinig releases van nieuwe versies uit.

Innovatief

We willen graag snel innoveren. Hiervoor gebruiken we een derde platform: de micro services, via de Java Spring Boot-oplossing. Dit platform gebruikt wel de enterprise Java-oplossing om zo toegang te krijgen tot de data. De Java Spring Boot-oplossing zorgt voor wendbaarheid binnen de systemen.

De Java Spring Boot-oplossing staat verder weg van de andere platformen. Zo kunnen we onafhankelijke updates uitvoeren binnen de functionaliteiten die binnen dit platform zijn gebouwd. Hierdoor kunnen wij bijvoorbeeld binnen de Receptenbuffer en MedicomSmart en Receptcontrole Online van Pharmacom kleine aanpassingen doorvoeren onafhankelijk van nieuwe versies van de applicatie. Dankzij dit platform kunnen wij dus veel sneller inspelen op de wensen en behoeften van onze gebruikers.

Drie pijlers

U heeft dagelijks profijt van de combinatie van deze drie platformen. Ons eerste platform zorgt voor een snelle en stabiele omgeving. Met de andere twee platformen spelen we goed in op wensen en behoeften, zorgen we voor wendbaarheid en uitgebreide mogelijkheden voor innovaties. Het resultaat is een betrouwbaar, veilig en innovatief Medicom en Pharmacom.

Download ""