Nieuws overzicht
Deel op:

Samen aan de slag voor Slim Formularium

PharmaPartners werkt samen met verschillende partnerorganisaties, zoals Stichting Health Base en Yonder, een softwarebedrijf uit Roemenië. Tussen de organisaties zit één duidelijke overeenkomst: ze willen de beste softwareoplossingen bieden aan huisartsen en andere medewerkers in de huisartsenpraktijk. Tijdens een hackathon over het onderwerp Slim Formularium was dit duidelijk terug te zien. Alle partijen kwamen een week lang samen om aan de best mogelijke oplossing te werken.

Allereerst, wat is een hackathon en waar wordt het voor ingezet? Martijn Ivens, manager Innovatie PharmaPartners Huisartsenzorg, legt uit: “Het is een kick-start van een project, in dit geval voor het onderwerp Slim Formularium. We zitten in de eerste fase van het project en gedurende de hackathon krijgen we inzicht in de technische haalbaarheid. We kunnen dan een betere inschatting maken van de ontwikkelinspanning en kosten die daarbij komen kijken.”

Liliana Pavel, delivery manager binnen Yonder, vult aan: “Het is een slimme manier om een project te starten en aan een prototype te werken dat we vervolgens testen met gebruikers. Daarnaast doet het veel voor de samenwerking en relatie tussen onze organisaties;, het is een unieke situatie waarbij iedereen in één ruimte zit en een week aan dit onderwerp werkt. Het draagt daarom zeker ook bij aan plezier en teambuilding. Onze organisaties werken al ruim 10 jaar samen en dit geeft ons de kans om samen verder te groeien.”

Een unieke samenwerking

De rollen gedurende deze hackathon zijn vooraf duidelijk vastgelegd. PharmaPartners doet het vooronderzoek (bijvoorbeeld: wat heeft de huisarts nodig, hoe wordt er nu voorgeschreven en welke wijzigingen moeten we doorvoeren) en verzorgt op basis van dit vooronderzoek een visueel ontwerp. Stichting Health Base zorgt als medisch kenniscentrum voor de inhoud. Vanuit Yonder werkt een ontwikkelteam aan de realisatie van de functionaliteit in Medicom, die daarmee het ontwerp, de inhoud en de achterliggende logica samenbrengen in de software.

Monique Op Heij, business analist Innovatie PharmaPartners Huisartsenzorg en Product Champion van het onderwerp Slim Formularium: “We werken allemaal samen en helpen elkaar. We willen het als groep voor elkaar krijgen, we zijn namelijk allemaal persoonlijk betrokken en willen dit een succes maken voor onze gebruikers.” Irina Glodeanu, Java-ontwikkelaar bij Yonder: “Er is veel vertrouwen in elkaar. Dat helpt ons om tot nieuwe ideeën te komen en daarbij ‘out of the box’ te denken. Dankzij input van gebruikers weten we ook waar we het voor doen.”

Eerdere successen

Dat deze aanpak ook inhoudelijk werkt, bleek uit vorige projecten. Liliana Pavel: “We hebben al eerder samengewerkt aan MedicomSmart, Slimme Protocollen en Consult Voorbereidende Vragenlijsten (CVV). We proberen met deze hackathon dan ook het succes van deze eerdere projecten te evenaren. Voor Slimme Protocollen zijn we bijvoorbeeld in 2018 gestart met een hackathon en hebben daar snel een eerste versie gecreëerd die we landelijk beschikbaar stelden en daarna verder konden uitbreiden. Een hackathon zorgt dat je kunt starten met een afgebakende opdracht qua tijdsinvestering en we behalen snel een resultaat dat we kunnen voorleggen aan onze (eind)gebruikers.”

Slim Formularium

Gedurende deze hackathon richtte het team zich op het onderwerp Slim Formularium, een functionaliteit die veel toegevoegde waarde heeft rondom het voorschrijven van medicijnen. Chris Tromp, apotheker bij Stichting Health Base legt uit: “Het formularium (ons Elektronisch Voorschrijf Systeem (EVS)) is een tool voor huisartsen om de juiste medicijnen in de juiste dosering voor te schrijven. Uniek aan ons formularium is dat we naast een medicamenteus advies ook niet-medicamenteuze adviezen voor de patiënt en arts hebben verwerkt. Niet alleen de NHG-richtlijnen worden aangeboden, maar waar nodig wordt ook informatie uit andere richtlijnen en formularia getoond. Slim Formularium gaat daar een stap verder in. Naast het fors verbeteren van het gebruiksgemak maken we het formularium ook slim, waardoor de adviezen die worden getoond, passen bij de patiënt die de behandeling nodig heeft. Zo wordt er bijvoorbeeld rekening gehouden met de nierfunctie van de patiënt.”

Monique Op Heij vult aan: “Door de beschikbare informatie vanuit Health Base geven we een volledig beeld voor een behandeladvies op maat voor de patiënt. Hierdoor is er minder afstemming nodig tussen huisarts en apotheek, wat het aantal telefoontjes vanuit de apotheek zal verminderen. Alles is daarnaast geïntegreerd in één scherm. Een uitstapje naar het diagnostisch dossier om nog even de laatste waarden op te zoeken is dan bijvoorbeeld niet meer nodig. Een mooie tijdsbesparing, waardoor er meer tijd is voor de patiënt en daarmee ook meer tijd voor goede zorg.”

Volgende stap

De hackathon was een belangrijke stap in de start van dit project, waarbij de (technische) haalbaarheid is onderzocht. De hackathon is afgesloten met een demonstratie aan alle collega’s binnen PharmaPartners. Ook hebben de eerste demo’s aan Medicom-gebruikers al plaatsgevonden. Daarmee is de hackathon geslaagd en kunnen de volgende stappen worden gezet.

De eerstvolgende stap is breder toetsen of de oplossing voldoende aansluit bij de wensen van onze gebruikers. Bent u één van onze Medicom-gebruikers die enthousiast is geworden over Slim Formularium? Neem dan gerust contact op met Monique Op Heij, via monique.op.heij@pharmapartners.nl of door te bellen naar 06 – 43 21 84 46.

Wilt u daarnaast meer weten over de samenwerking tussen PharmaPartners en Stichting Health Base? Lees dan het eerder verschenen artikel hierover door op onderstaande button te klikken.

Lees meer

Download ""