Nieuws overzicht
Deel op:

Slim samenwerken doe je zo

Het is een feit waar bijna alle apotheken mee te maken hebben: een tekort aan personeel. En, mede daardoor, een hoge werkdruk. Door slim (samen) te werken kun je iets doen om de werkdruk te verlagen. We praten hierover met Cemile Berdah, Business Analist en Product Owner bij PharmaPartners. Berdah werkt op dit moment aan Digitaal Recept voor Samenwerkende Apotheken. Een nieuwe module binnen Pharmacom waarmee apotheken sneller en slimmer kunnen werken.

Sneller en slimmer werken, dat klinkt aantrekkelijk. Maar hoe draagt Digitaal Recept voor Samenwerkende Apotheken daaraan bij? Nou, bijvoorbeeld door recepten kenmerken mee te geven. Wie straks inlogt in het elektronisch receptenoverzicht ziet dat er een extra kolom is. In die kolom kun je de recepten een kenmerk meegeven. Berdah: “Die kenmerken kunnen we op verzoek instellen op basis van de wensen die er zijn. Twee kenmerken worden al automatisch gegeven. Dat zijn ‘stop’ en ‘bezorgen’. Maar we kunnen ook andere kenmerken instellen. Het toekennen van een kenmerk gebeurt op twee manieren: handmatig en automatisch. Handmatig kan de apotheker of assistent zelf doen. Als het automatisch gaat, dan stellen we zoekwoorden in die we koppelen aan het receptkenmerk. Komt dat zoekwoord in een tekstveld van een recept voor, dan voegt Pharmacom automatisch het kenmerk toe aan de receptregel. Bijvoorbeeld: als een dokter of arts op zijn receptenbriefje het woord ‘kuur’ schrijft, dan herkent het systeem dat woord en krijgt het recept automatisch het kenmerk ‘kuur’.”

Duidelijke focus

Kenmerken geven aan recepten heeft een groot voordeel. Er is meteen focus binnen de stroom aan recepten die dagelijks binnenkomt. Berdah: “De kenmerken krijgen op de achtergrond een bepaalde prioriteit. Die kunnen we instellen op basis van de wensen van onze apothekers. Op basis van die prioriteiten is het mogelijk te sorteren. Je kunt ook filteren op bepaalde kenmerken. Hierdoor is er een duidelijke focus binnen alle recepten. Nog een voordeel: dankzij de kenmerken en prioriteiten kun je de bezorgroutes slimmer plannen.”

"Op basis van kenmerken kun je op recepten filteren, dat zorgt voor focus".
Cemile Berdah

Minder werkdruk

Dat apotheken samenwerken is niet nieuw. Maar met de module Digitaal Recept voor Samenwerkende Apotheken kan er nu ook echt slim worden samengewerkt. Berdah: “In deze module zorgen we ervoor dat apotheken die in hetzelfde cluster zitten met elkaar kunnen samenwerken. Binnen die groep én binnen je eigen account is het dan mogelijk elkaars recepten in te zien en te verwerken. Uiteraard alleen als dat past binnen regels, zoals privacyregels. Het verwerken gebeurt namens de andere apotheek. Je hoeft hiervoor niet meer apart in- en uit te loggen.” Dat maakt de drempel lager om bij andere apotheken te kijken hoeveel recepten er in de wachtrij staan en die helpen te verwerken. Berdah: “Heeft de ene apotheek nog 100 recepten in de wachtrij staan en de andere 30, dan help je de apotheek met de meeste recepten. Zo haal je de grootste werkdruk bij elkaar weg.”

Enthousiast

De module Digitaal Recept voor Samenwerkende Apotheken zit op dit moment nog in een pilotfase. De eerste ervaringen zijn heel positief. Berdah: “Apothekers zijn vooral enthousiast om te merken dat ze hun logistieke proces slimmer en sneller kunnen inrichten. Ze kunnen hiermee heel makkelijk elkaars wachtrij inzien en ondersteunen. Dat helpt enorm.” Deze module heeft PharmaPartners ook al eerder getoond tijdens beurzen en congressen. Berdah: “Apothekers kunnen niet wachten om hiermee te gaan werken.” Toch is er nog klein beetje geduld nodig. Berdah verwacht de pilotfase tegen het einde van 2022 af te ronden. De module zou dan in het begin van 2023 live gaan. Goed te weten: Digitaal Recept voor Samenwerkende Apotheken is een betaalde uitbreiding op de bestaande module Digitaal Recept.

Meer informatie?

Neem voor vragen contact op met onze binnendienst via farmacie@pharmapartners.nl of bel 088 688 88 88.

Download ""